گامهای پایانی دولت برای تحقق آرزوی دیرینه مردم
۱۷ سال از کلنگزنی راهآهن سراسری مراغه ارومیه میگذرد؛ یعنی عمر ۴ دولت، و حالا باید منتظر ماند و دید دولت دوازدهم به این خواست عمومی مردم ارومیه جامه عمل میپوشاند؟
به گزارش پارس نیوز، سفر به شمالغربیترین نقطه ایران در گرمترین روزهای سال! ارومیه؛ شهری که قبلاً بهدلیل دریاچه معروفش به "پاریس ایران" مشهور بود اما حالا بیشتر به پایتخت والیبال کشور شناخته میشود. بههمت دبیرخانه شورای اطلاعرسانی دولت این شهر میزبان تعدادی خبرنگار و عکاس خبری از تهران بود، سفری که در گرمترین روز سال ارومیه انجام میشد و این شدت گرما حتی برای بومیان این استان نیز محل تعجب بود.
هدف از این سفر نیز بازدید از پروژههای عمرانی و میزان پیشرفت این پروژهها بود. در بخش اول این گزارش به پروژه راهآهن این استان میپردازیم، پروژهای مهم که در صورت تکمیل و بهرهبرداری میتواند برای استان از هر نظر مفید واقع شود.
از آذربایجان غربی بهدلیل هممرز بودن با سه کشور ترکیه، عراق و جمهوری آذربایجان بهعنوان شاهراه ارتباطی ایران به اروپا یاد میشود اما ارومیه با وجود ضرورت و اهمیت توسعه زیرساختهای راه و حملونقل سالها محروم از شبکه ریلی بوده و هنوز هم این محرومیت ادامه دارد.
** 4دولت و یک پروژه ناتمام
بر همین اساس پروژه راهآهن مراغه ــ ارومیه از سال 80 برای احداث خط راهآهن بهطول 185 کیلومتر در پنج قطعه آغاز شد ولی داستان این پروژه شبیه همان ضربالمثل «قصه ما بهسر رسید اما کلاغه به خونهاش نرسید» شد، اما حالا بهنظر میرسد با گذشت 17 سال از افتتاح آن این پروژه کمکم به مراحل پایانی خود نزدیک میشود.
راهآهن مراغه ــ ارومیه از جمله طرحهای عمرانی آذربایجان غربی است که شهر ارومیه را به راهآهن سراسری وصل میکند، عملیات اجرایی این طرح از 17 سال پیش آغاز شده و تاکنون قطعه اول آن از مراغه تا میاندوآب و قطعه دوم آن از میاندوآب به مهاباد به بهرهبرداری رسیده است.
این طرح قرار بود در سال 88 بهاتمام برسد اما در تمام این سالها یا بودجه بهپایان رسیده بود و یا اعتباری نبود که به آن تخصیص یابد، با این حال در سفر اخیر محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور به ارومیه مقرر شد این طرح در سریعترین زمان ممکن به بهرهبرداری برسد، حتی دهه فجر 95 برای افتتاح ایستگاه نقده و سال 96 برای افتتاح ایستگاه ارومیه پیشبینی شد که این مسئله هم تا این لحظه بهصورت صددرصدی محقق نشده است.
قنبر آقاییزاده مشاور رئیس سازمان برنامه و بودجه استان آذربایجان غربی در خصوص ایستگاه راهآهن ارومیه که در دست احداث است به خبرنگاران گفت: استان آذربایجان غربی تنها استانی است که راهآهن حملونقل ریلی با اروپا دارد و وصل شدن ارومیه و ایجاد راهآهن در ارومیه پس از برقراری آرامش در عراق امری مهم و ضروری بود. این راهآهن مرز تمرچین را به اربیل و کردستان عراق وصل میکند و این پروژه از سال 80 کلید خورده است اما بهدلیل کمبود بودجه پیشرفت چندانی نداشته است.
آقاییزاده در خصوص جزییات این پروژه میگوید: پروژه راهآهن ارومیه از مراغه بهسمت تبریز میرود و از آنجا بهسمت میاندوآب و نقده میرود و تاکنون فاصله نقده تا ارومیه ریلگذاری شده است. قرار بود براساس برنامهریزیهای صورتگرفته پروژه راهآهن ارومیه در سال 96 افتتاح شود اما مشکلات نقدینگی اجازه چنین اقدامی را نداد؛ تاکنون دو یا سه بار رئیس سازمان برنامه و بودجه شخصاً از این پروژه دیدار داشته و بیش از دویست میلیارد در دو سال اخیر در پروژه راهآهن ارومیه هزینه شده است.
آقاییزاده تصریح میکند: کل پروژه 182 کیلومتر از مراغه تا ارومیه است که 84 کیلومتر آن در دست بهرهبرداری است و پیشرفت پروژه تاکنون 96 درصد بوده است. 13 پیمانکار و 4 مشاور در این پروژه حضور دارند و در سال جاری برای پیشرفت این پروژه 90 میلیارد هزینه شده و الآن پروژه برای افتتاح منتظر چارت تشکیلاتی است.
وی در خصوص تأثیر افتتاح پروژه راهآهن ارومیه بر پیشرفت این شهر گفت: تاکنون مسافرینی که از عراق به تهران میرفتند از طریق ماشین و هواپیما این فاصله را طی و از ارومیه عبور میکردند اما در صورت بهرهبرداری از این پروژه این رفتوآمدها از طریق قطار انجام میشود و علاوه بر آن محصولات کشاورزی استان آذربایجان غربی که استانی پرمحصول نیز محسوب میشود بهآسانی از طریق حملونقل ریلی جابهجا خواهد شد.
آقاییزاده اظهار امیدواری میکند این پروژه در نیمه اول سال 97 رسماً افتتاح خواهد شد.
** راهآهن در مرحله نهایی
ابراهیم مبارکقدم ادارهکل راه و شهرسازی آذربایجان غربی، در این خصوص نیز میگوید: طرح ملی ساخت راهآهن مراغه ــ ارومیه بیش از 96 درصد پیشرفت اجرایی دارد و پیشبینی میشود این طرح تا پایان نیمه اول امسال به بهرهبرداری برسد.
وی با بیان اینکه، کارهای محوطهسازی و تجهیز تأسیسات ایستگاه راهآهن ارومیه در دست اجراست، ادامه میدهد: عملیات ریلگذاری، بالاستریزی بخش اول خط ریلی ایستگاه راهآهن نقده بهسمت ارومیه در چهار بخش ریلی بهاتمام رسیده و عملیات بالاستریزی پوش دوم در 250 متر و ریلواژ دوم در 15 کیلومتر باقی مانده است.
وی با تأکید بر اینکه اتصال آذربایجان غربی بهعنوان دروازه ورودی کشور، به شبکه سراسری حملونقل ریلی، علاوه بر کاهش حجم حملونقل جادهای بر پیشرفت و بالندگی اقتصاد استان اثربخش است، ادامه میدهد: وجود پنج پایانه مرزی استان و مرز مشترک استان با سه کشور از ضرورتهای توسعه حملونقل ریلی منطقه بهشمار میرود. از مجموع 182 کیلومتر طول مسیر راهآهن مراغه به ارومیه 84کیلومتر مورد بهرهبرداری قرار گرفته و شهرستانهای میاندوآب و مهاباد در جنوب استان به شبکه ریلی متصل هستند.
مبارکقدم در این گفتوگو که در محل ایستگاه اصلی ارومیه و در گرمای بالای 40 درجه انجام میشد از تکمیل ساخت پلها و چهار تقاطع غیرهمسطح از جمله محمدیار نقده در طول راهآهن مراغه ــ ارومیه خبر میدهد و میگوید: دو دستگاه گالری با استفاده از دانش و تخصص داخلی در حدفاصل ایستگاه راهآهن نقده بهسمت ارومیه احداث شده است. همچنین طرح جانمایی ایستگاه مسافری درونشهری راهآهن شهر ارومیه با هدف تلفیق حملونقل برونشهری و درونشهری و دسترسی آسان مسافران به حملونقل عمومی اجرا میشود.
وی افزود: مکان جدید ایستگاه با تفکر یکپارچهسازی امکانات و خدمات حملونقل و همجواری با سیستمهای حملونقل شهری و قطار تندروی ارومیه ــ تبریز احداث میشود.
اما آنچه واقعیت این پروژه را میرساند این است که تاکنون 3 دولت اخیر به وعده خود برای شنیدن سوت قطار برای مردم آذربایجان غربی عمل نکردهاند و باید منتظر ماند و دید امسال دولت دوازدهم میتواند به این وعده جامه عمل بپوشاند و یا خیر، موضوعی که رئیسجمهور روحانی نیز در اردیبهشت سال گذشته در سفرش به ارومیه قول به پایان رساندن آن پروژه را داده بود.
ارسال نظر