آیا آخوندی و ربیعی باید از وزارت بروند؟
نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی امروز و همزمان با برگزاری جلسه علنی مجلس، قرار است دو وزیر راهو شهرسازی، و تعاون، کار و رفاه اجتماعی را استیضاح و عملکرد آنها را به چالش بکشند.
نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی امروز و همزمان با برگزاری جلسه علنی مجلس، قرار است دو وزیر راهو شهرسازی، و تعاون، کار و رفاه اجتماعی را استیضاح و عملکرد آنها را به چالش بکشند.
براساس برنامهریزی انجام شده قرار است ابتدا و در جلسه نوبت صبح مجلس شورای اسلامی، «علی ربیعی» وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و در نوبت بعد از ظهر نیز «عباس آخوندی» وزیر راه و شهرسازی مورد سوال نمایندگان ملت قرار گیرند.
با نگاهی به روزهای نخست روی کار آمدن دولت دوازدهم و جلسه مجلس شورای اسلامی که قرار بود نمایندگان مردم به صلاحیت «عباس آخوندی» و «علی ربیعی» رای اعتماد بدهند، بهخوبی میتوان دریافت که این دو وزیر در کسب رأی اعتماد با اما و اگرهای زیادی روبهرو بودند. تا جایی که حتی زمزمههایی مبنیبر رد صلاحیت این دو وزیر شنیده میشد. اما درنهایت ربیعی و آخوندی توانستند با رأی اعتماد نمایندگان، بار دیگر بر کرسی این دو وزارتخانه بنشینند.
با واگذاری سکان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به «علی ربیعی» اگرچه تصور عامه بر این بود که مشکلات این بخش حل خواهد شد، آنچه مسلم است طی پنج سال گذشته نهتنها بهبودی در شرایط وزارت کار و رفاه اجتماعی حاصل نشد بلکه بدترین دوران برای این وزارتخانه ثبت شد و سوءمدیریت در این سازمان شرایط کارگران و بازنشستگان را بدتر کرد و حتی «شستا» را به وضعیت نامطلوب اقتصادی کشاند. حال با استیضاح وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، وی باید پاسخگوی اقدامات انجامنشدهاش در طول پنج سال اخیر باشد.
اما ریاست بر وزارتخانه راهو شهرسازی نیز در حالی به عباس آخوندی سپرده شد که وی در طول دولت یازدهم دوبار استیضاح شد و هر بار گمانهزنیها درباره عزل او از سمتش، تا یک روز قبل از استیضاح به قوت خود باقی ماند. اما وی با استفاده از لابیهای سنگین توانست همچنان بر سمت خود باقی بماند.
استیضاح دوباره وزیر راه و شهرسازی، آن هم پس از گذشت هفت ماه از عمر دولت دوازدهم، در حالی انجام میشود که سه بار استیضاح، آن هم برای یک وزیر، در طول 40 سال اخیر بیسابقه بوده و بر این اساس میتوان آخوندی را رکورددار استیضاح دانست. اما آنچه در جلسه امروز مجلس شورای اسلامی بهعنوان دلایل استیضاح وزیر راه و شهرسازی عنوان میشود شامل مواردی مانند ناتوانی وی در مقابله با بحرانهای موجود در سامانه حملونقل کشور، نبود نظارت کافی بر ناوگان هوایی و زمینی و عدم اجرای تعهدات وزیر به مسکن مهر است.
بیبرنامگی در تکمیل مسکن مهر
عضو انجمن انبوهسازان کشور درمورد دلایل استیضاح وزیر راه و شهرسازی به «فرهیختگان» میگوید: «با توجه به حوادث اخیری که در حوزه راه رخ داده است، به نظر میرسد استیضاح وزیر بیش از هر چیز به حادثه کشتی سانچی و هواپیمای تهران-یاسوج ارتباط داشته باشد و موارد مربوط به مسکن مدنظر نمایندگان مجلس برای پرسش از وزیر راه نباشد. با وجود این، موارد مهمی در ارتباط با حوزه مسکن وجود دارد که وزیر باید پاسخی برای آنها داشته باشد.»
حسن محتشم معتقد است اگرچه طرح مسکن مهر مورد تایید عباس آخوندی نیست و وی دیدگاه متفاوتی در این زمینه نسبت به وزیر راه دولت دهم دارد، اما آنچه مسلم است وزیر راه و شهرسازی دولت یازدهم با پذیرفتن تعهدات وزیر دولت گذشته، موظف به تکمیل و تعیینتکلیف مسکن مهر بوده است، اما در عمل و با گذشت پنج سال از تصدی عباس آخوندی در وزارتخانه، مسکن مهر همچنان در بلاتکلیفی بهسر میبرد.
وی ادامه میدهد: «این تعلل وزارت مسکن موجب میشود علاوهبر افزایش تعداد متقاضیان تکمیل مسکن مهر، سالبهسال، مسئولیت بیشتر و سنگینتری روی دوش وزارتخانه قرار گیرد. علاوهبر اینکه با گذشت زمان، ارزش پول کاهش و تورم افزایش مییابد.»
محتشم تاکید میکند: «بهتر بود وزیر راه و شهرسازی از همان ابتدای دولت یازدهم، برای تکمیل پروژه مسکن مهر بهصورت قویتر عمل میکرد. شاید بتوان گفت دلیل این تعلل نبود برنامهریزی دقیق و تصمیمگیری جدی در این حوزه بوده است.»
این کارشناس مسکن معتقد است عدم کارایی ادارات کل وابسته به وزارت مسکن، راه و شهرسازی و نبود همخوانی میان این ادارات کل نیز یکی از دلایل دیگر تکمیل نشدن مسکن مهر است که وزیر باید به این موارد پاسخ قانعکنندهای ارائه دهد.
مخالفت در عین موافقت
رئیس انجمن انبوهسازان کشور نیز در گفتوگو با «فرهیختگان» درمورد استیضاح امروز وزیر راه و شهرسازی در صحن علنی مجلس شورای اسلامی میگوید: «من و بسیاری از اعضای انجمن انبوهسازان از همان ابتدای آغاز به کار دولت یازدهم، با روی کار آمدن عباس آخوندی بهعنوان وزیر راه و شهرسازی مخالف بودیم و با دلایل متقن و استدلالهای منطقی این مخالفت را دنبال کردیم و در حال حاضر نیز با بسیاری از سیاستها و عملکردهای این وزارتخانه مخالف هستیم.»
مجتبی بیگدلی که به گفته خودش یکی از موافقان و امضاکنندگان طرح مسکن مهر در دولت نهم است، معتقد است که در کنار مخالفتهایی که با برخی سیاستهای وزیر مسکن وجود دارد، اما نباید از برخی اقدامات این وزارتخانه در حوزههای مختلف ازجمله راهسازی، نوسازی ناوگان هواپیمایی و تکمیل بخش عمدهای از مسکن مهر، چشمپوشی کرد.
به گفته وی، در حال حاضر حدود 97 درصد از مسکن مهر تکمیل شده و تنها بخش کمی از این پروژه باقی مانده است که این تعداد نیز بهزودی تکمیل و در اختیار صاحبان آن قرار میگیرد.
بیگدلی بر این باور است که در نظر گرفتن مشکلات موجود در حوزه مسکن و راهها بدون توجه به اقدامات انجامشده، درست نیست و باید در کنار استیضاح وزیر، به اقدامات وی در حوزههای مختلف نیز توجه داشت.
معلوم نیست چرا استیضاحهای آخوندی به سرانجام نمیرسد!
افشین پروینپور، عضو سابق شورای عالی مسکن نیز درباره استیضاح آخوندی گفت واقعا سوال این است که چرا تاکنون استیضاحهای آخوندی رای نمیآورد؟! آیا بدتر از این عملکرد وجود دارد؟ ایشان 5/4 سال است که وزیر راه و شهرسازی هستند، کدام اقدام خاص را در وزارتخانهشان انجام دادند؟! واقعا پاسخ «هیچ» است. جالب اینجاست او نهتنها برای مسکن مهر کاری نکرده، حتی اقساطی را که از مسکن مهر بازگشت داده شده، تبدیل به وام خرید مسکن کرده است و آن را خرج کرده، بهگونهای که آثار تورمی این اتفاق در بهمنماه همین امسال مشخص شد.
جای خالی کارشناسان در تصمیمات وزیر راه و شهرسازی
بازرس انجمن صنفی مهندسان صنعت ساختمان نیز در گفتوگو با «فرهیختگان» با اشاره به استیضاح وزیر راه و شهرسازی یکی از نقاط ضعف «عباس آخوندی» بهعنوان شخص اول وزارتخانه را عدم استفاده کارشناسان خبره در حوزههای مختلف میداند و میگوید: «نهادی مانند وزارتخانه برای انجام کارهای سخت یا تکمیل طرحهای نیمهکاره باید با بدنه کارشناسی کشور ارتباط خوبی برقرار کند.»
«علیرضا سرحدی» معتقد است که عملکرد عباس آخوندی در دولت یازدهم و دوازدهم، دقیقا همان عملکرد سالهای 72 تا 74 وی در سمت وزارت راه و شهرسازی است که به صورت دستوری ابلاغ میشد. به عبارت دیگر، دیدگاه وزیر راه و شهرسازی در مقایسه با دو دهه گذشته تغییر نکرده است، در صورتی که در حال حاضر دانش بدنه کارشناسی کشور بسیار بیشتر از دانش دولتمردان است.
به گفته وی عدم تعامل مناسب با سازمان نظام مهندسی، عدم همکاری با شهرداری، عدم استفاده از دانش کارشناسان نتیجهای جز عدم ثبات و استحکام در بدنه وزارتخانه را دربر نداشت. برای مثال اگر پروژههای مسکن مهر که وزیر راه و شهرسازی، قول تکمیل آن را داده بود، در اختیار تیمهای کارشناسی و مشاوران مسکن قرار میگرفت بیشک تاکنون تکمیل شده و در اختیار صاحبانش قرار داده میشد.
سرحدی ادامه میدهد: «عملکرد آخوندی در طول چند سال اخیر و درگیر شدن وی با پروژه مسکن مهر باعث شد تکمیل این طرح برای وی گران تمام شود.»
آیا ربیعی هم باید استیضاح شود؟
وحید شقاقیشهری، اقتصاددان و عضو هیاتعلمی دانشگاه خوارزمی نیز درباره استیضاح وزیر کار به «فرهیختگان» میگوید: «عملکرد وزیر در 6ماه قابل ارزیابی نیست و برای سنجش عملکرد وزیر نیاز به 1.5 تا دو سال زمان است. وزیر کار وقتی در ابتدای دولت دوازدهم میخواست از نمایندگان رای اعتماد بگیرد، درباره عملکردش در دولت یازدهم بحثهای جدیای مطرح بود؛ درمورد صندوقهای بازنشستگی، شستا و زیرمجموعههای آن، اشتغال، کسبوکارهای خرد و... . در آن موقع برخی نمایندگان کلیدی مجلس مباحثی را در مواردی مطرح کردند که برای رای اعتماد چالش ایجاد کرد. من از پشتپرده بیاطلاعم ولی شاید آنموقع توافقاتی با مجلس صورت گرفته بود و در حال حاضر نمایندگان تحقق آنها را مشاهده نمیکنند.»
شقاقیشهری افزود: «وزارت کار از وزارتخانههای کلیدی دولت است و وزیر باید درباره زیانده بودن شستا و شرکتهای زیرمجموعه آن، وضعیت نامناسب صندوق بازنشستگی و راهبری شورای عالی اشتغال پاسخگو باشد. درمجموع نقدهای جدیای به عملکرد وزیر وجود دارد، ولی این مسائل باید در جلسه رایگیری دولت دوازدهم مطرح میشد.»
عضو هیاتعلمی دانشگاه تصریح کرد: «برداشت من این است که تغییر وزیر در شرایط فعلی و بعد از گذشت 6ماه بهنفع کشور نیست و بهتر است زمان داده شود تا تحقق وعدههای وزیر را شاهد باشیم. در شرایط فعلی معتقدم اگر منافع ملی را در نظر بگیریم با جابهجایی اتفاقی رخ نخواهد داد.»
همین نمایندگان چندماه پیش به ربیعی رای اعتماد دادند
مرتضی افقه، اقتصاددان و عضو هیاتعلمی دانشگاه شهیدچمران درباره دلایل استیضاح وزیر کار به «فرهیختگان» گفت: «از نظر من این استیضاح زیر سوال است چون همین نمایندگان هفتماه پیش به وزیر رای دادهاند و ارزیابی عملکرد در این زمان کم، سوالبرانگیز است. این شبهه ایجاد میشود که شاید وزیر در بدهوبستانهای پشتپرده نتوانسته است رضایتها را جلب کند. هنوز یکسال نگذشته است و استیضاح توجیه ندارد.»
افقه افزود: «با توجه به اینکه این وزارتخانه جامعیت و وسعت عملکرد زیادی دارد و مشکلات زیادی را از گذشته به ارث برده است، درمجموع عملکرد وزیر بد نبوده است و به نظر من باید فرصت بیشتری به ربیعی داده شود. البته اشکالات جدی میتوان در مباحث بیمهها و تامین اجتماعی و شستا به آن وارد کرد ولی عملکرد در حدی نیست که در مرحله استیضاح قرار بگیرد.»
وی ادامه داد: «در زمینه بیمه سلامت و کوتاه آمدن در برابر وزارت بهداشت، بنده خود شاهد بودم که شخص وزیر بسیار مقاومت کرد ولی فشار وزیر بهداشت بیشتر بود و زور ایشان چربید.»
وی تصریح کرد: «در زمینه عزل و نصبها اشخاص خارج از وزارت زیادی ازجمله نمایندگان مجلس دخالت میکنند و مدیران در این زمینه دستشان باز نیست و اختیار را از کف مدیر میبرند. دست مدیران بهطور اسمی باز است ولی عملا تحت فشار نیروهای خارج از وزارت هستند.»
عضو هیاتعلمی دانشگاه تاکید کرد: «با این تفاسیر مدیر دیگری هم بیاید بعید میدانم بهتر بتواند کار کند. از آن گذشته نزدیک عید است و وزیر باید پیگیر دستمزدها و سایر مشکلات حوزه خود باشد و به نظر استیضاح در شرایط فعلی اقدامی نسنجیده است.»
فردی در زیرمجموعه ربیعی با لیسانس الهیات، مدیر یک شرکت پتروشیمی شده است
رضا شیرانخراسانی، عضو کمیسیون اجتماعی با بیان اینکه یکی از مهمترین دلایلی که باعث شد استیضاح ربیعی را امضا کنم و موافق آن هستم، این است که شایستهسالاری در مجموعه تحت مدیریت ایشان به پایینترین حد ممکن رسیده است. او گفت: «برخی در این بین نمایندگان را به باجخواهی متهم کردهاند، پاسخی که باید به آنها داد، ساده است. لطفا وزیر کار فهرست هیاتمدیره همه شرکتهای وابسته به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی چه در هلدینگهای زیرمجموعه صندوق بازنشستگی کشوری و چه هیاتمدیره شرکتهای زیرمجموعه سازمان تامین اجتماعی (شستا) و چه بخشهای دیگر اقتصادی مجموعه وزارت کار را منتشر کند. این خواسته خیلی زیادی نیست. اگر این فهرست منتشر شود، مشخص میشود که آیا مدیران این مجموعههای اقتصادی با شایستهسالاری انتخاب شدهاند یا عوامل دیگری در آن دخیل بوده است. مگر میشود فردی با لیسانس الهیات مدیر شرکت پتروشیمی شود؟»
منبع: فرهیختگان
ارسال نظر