صادق زیباکلام :عارف حتی توان نداشت رئیس یک کمیسیون شود
گمانه زنی برای انتخاب شهردار تهران فزونی یافته و در بین اسامی که روزهای اخیر مطرح بودند نام عارف نیز اکنون شنیده می شود.
گمانه زنی برای انتخاب شهردار تهران فزونی یافته و در بین اسامی که روزهای اخیر مطرح بودند نام عارف نیز اکنون شنیده می شود. با صادق زیباکلام درباره نظرش نسبت به شهردار شدن محمدرضا عارف به گفتگو نشستیم.
در میان گمانه زنی ها در مورد گزینه های هرداری تهران نام محمد رضا عارف هم در چند روز اخیر شنیده شده است . شما چه نظری در این مورد دارید؟
مناز نظر توان اجرایی و مدیریتی آقای محسن هاشمی را به آقای عارف ترجیح می دهم چون زمان مدیرعاملی او پیشرفت چشمگیری در توسعه مترو انجام شد اما آقای احمدی نژاد با خانواده مرحوم هاشمی بد بود و اعتبارات دولتی مترو را پرداخت نمی کرد بنابراین از این طریق فشار آورد و آقای قالیباف، آقای محسن هاشمی را برکنار کرد. در آن مقطع زمانی خیلی ها از حسن مدیریت محسن هاشمی تعریف می کردند اما تیم بعدی که جای آقای محسن هاشمی آمد افت پیشرفت متروی تهران را به وضوح شاهد بودیم یعنی حتی فشار دولت احمدی نژاد و کمبود بودجه در زمان آقای هاشمی نتوانسته بود به پیشرفت کار مترو آسیب وارد کند که رفتن مهندس هاشمی و آمدن تیم جدید به مترو وارد کرد. از آن زمان به بعد اتفاق هایی افتاد که باور نکردنی است مثل آنکه 4 هزار نفر مداح در شرکت مترو استخدام شدند تا کارهای اسلامی کنند، یک مورد از اینها در زمان مدیریت آقای هاشمی نبود. نکته دیگر آنکه زمان مدیریت آقای محسن هاشمی در مترو تحریم های سخت علیه ایران اعمال می شد بنابراین می توانست مسائل مالی خیلی کم و زیاد شود اما با وجودی که خیلی گشتند تا یک مورد تخلف پیدا کنند و آن را به نام محسن هاشمی پیوند بزنند، نتوانستند چون وجود نداشت. در مجموع محسن هاشمی نشان داد که در عمل مدیر توانمند و فوق العاده به لحاظ مالی پاکدست است.
یعنی شما معتقدید اگر آقای محسن هاشمی از شورای شهر تهران استعفا دهد تا شهردار تهران شود بهتر از آن است که آقای عارف از مجلس شورای اسلامی استعفا دهد تا شهردار تهران شود؟
بله، برای شهردار تهران بودن، قطعا محسن هاشمی را ترجیح می دهم اما نکته ای که وجود دارد بغض و کینه تندروها نسبت به مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی و خانواده اش است بنابراین اگر محسن هاشمی شهردار شود با مخالفت ها و چوب لای چرخ های بیشتر اصولگرایان تندرو مواجه می شود در مقایسه با زمانی که عارف شهردار شود.
آقای عارف توانایی اداره شهر را خواهد داشت با توجه به تجربه ذهنی که از حضور او در مجلس دهم داریم؟
آقای عارف نشان داد از نظر مدیریت سیاسی خیلی توانمند نیست. 100 نماینده در فراکسیون امید عضویت دارند اما آقای عارف نتوانست از این مجموعه که با تلاش بسیار زیاد انتخاب شدند یک جریان سیاسی نیرومندی را به وجود بیاورد که پای یکسری مسائل بایستند و یکسری خواسته ها را مطرح و اسباب توسعه سیاسی را فراهم کنند، انگار نه انگار که چنین فراکسیون در مجلس است. قبول دارم که تعدادی از اعضای فراکسیون امید به آن معنا اصلاح طلب نیستند اما قطعا 50 نفرشان پای کار هستند و آقای عارف با اتکا به آنها می توانست اهداف توسعه سیاسی را جلو ببرد. با این توضیح من نمی خواهم بگویم چون آقای عارف نتوانست در مجلس مدیریت سیاسی مناسب و درخوری از خود نشان دهد توانایی مدیریت شهرداری تهران را هم ندارد. مدیریت شهرداری اجرایی است و آقای عارف با انتخاب معاونان و مشاورانی که توانایی لازم را دارند می تواند مدیریت کند. پاکدستی و درستی از خصایص بارز آقای عارف محسوب می شود که حاضر نیست به کسی رانت و زمین دهد، کارهایی که الا ماشاءالله در زمان آقای قالیباف اتفاق می افتاد. البته باز تکرار می کنم این به شرطی است که گزینه محسن هاشمی کنار گذاشته شود چون شهردار تهران شدن محسن هاشمی به عارف ارحج است.
شبهات زیادی درباره نحوه بسته شدن لیست ائتلاف امید برای انتخابات شوراها وجود داشت به طوری که آقای خاتمی حاضر نشد آن لیست را تأیید کند، به نظر شما این شبهه وارد نمی شود که عارف به عنوان رئیس شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان طوری لیست شورای شهر تهران را بست که خودش شهردار تهران شود؟
خیر، اگر آقای عارف این هنر و وجود را می داشت که لیست شورای شهر را طوری ببندد که خودش شهردار تهران شود، خیلی بد نبود اما آقای عارف این هنر و وجود را ندارد. اگر چنین ظرفیتی را داشت ذره ایش را در مجلس دهم از خود نشان می داد. در دو سالی نماینده تهران در مجلس بود نخست بحث ریاستش بر قوه مقننه مطرح شد ولی الان متوجه هستیم که آقای عارف حتی در این حد هم توانایی نداشت که رئیس یک کمیسیون شود. نه آقای عارف قطعا آن توان را نداشت و ندارد. البته ای کاش آن توان را می داشت.
وقتی خود شما می گویید آقای عارف کسی نیست که از پس نمایندگان مجلس بربیاید تا حتی رئیس یک کمیسیون شود، چه طور وقتی شهردار باشد می تواند با دولت، مجلس، قوه قضائیه، نیروی های نظامی و انتظامی و سایر ارکان حاکمیتی برای تأمین حقوق شهروندان تهرانی کار کند؟
همان طور که گفتم کسان دیگری در جریان اصلاحات هستند که آنها را به آقای عارف از نظر همین دلایل ترجیح می دهم. من غلامحسین کرباسچی، حسین مرعشی، سیدمصطفی تاجزاده را خیلی خیلی به آقای عارف ترجیح می دهم چون توان اجرایی آنها خیلی خیلی بیشتر از آقای عارف است. حتی سعید لیلاز اگر توان اجرایش بیشتر از آقای عارف نباشد کمتر هم نیست. تصور کنید کرباسچی، مرعشی یا تاجزاده شهردار تهران شود از همان لحظه اصولگرایان برای حمله به شهردار تهران زمین و زمان را به هم می دوزند.
اگر عارف شهردار تهران شود اصولگرایان نمی آیند از او باج خواهی کنند و عارف نیز برای آنکه اصولگرایان را راضی نگه دارد گام به گام عقب تر بنشیند؟
بغض و کینه اصولگرایان نسبت به آقای هاشمی رفسنجانی 100 برابر خاتمی بود. به همان نسبت بغض و کینه اصولگرایان به عارف خیلی کمتر از کرباسچی و مرعشی است.
شاید مجلس ارتباط مستقیمی با زندگی مردم نداشته باشد اما نوع مدیرت شهری کاملا برای شهروندان تهران ملموس است با این توصیف اگر مدیریت انفعالی عارف را در شهرداری تهران ببینند فردا به ضرر جریان اصلاحات نمی شود؟
بله، اتفاقا اگر رأی می داشتم، رأی می دادم که عارف شهردار تهران نشود و حسین مرعشی، کرباسچی یا تاجزاده شهردار شود چون اینها را خیلی توانمندتر از آقای عارف می دانم.
شما به عنوان یک اصلاح طلب انتظار دارید وقتی شورای شهر بین دو گزینه عارف و محسن هاشمی بری انتخاب شهردار قرار بگیرد کدامیک را انتخاب کند؟
محسن هاشمی. من محسن هاشمی را برای اداره شهر تهران خیلی توانمندتر و مناسب تر می بینم تا محمدرضا عارف.
ارسال نظر