پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- پس از افشای ارتباط «جف سشنز» دادستان کل آمریکا در خلال انتخابات سال 2016 با سفیر روسیه در واشنگتن و افزایش فشارها بر وی برای استعفا از سمت خود، دونالد ترامپ رییس‌جمهور ایالات‌متحده در واکنش به این رسوایی تازه، با انتشار مطالبی در حساب‌های توییتر و اینستاگرام خود با دفاع از سشنز، این‌گونه اقدامات را ناشی از تلاش دموکرات‌ها برای حفظ وجهه خود به‌دنبال شکست سنگین در انتخابات دانست.

به گزارش شبکه خبری «سی‌ان‌ان» ترامپ در این پست‌ها که اواخر روز پنج‌شنبه به وقت محلی منتشر شد، با دفاع از سشنز گفته است: «جف سشنز مرد صادقی است. او اطلاعات غلطی ارائه نکرده، با این حال، می‌توانست پاسخ‌های صحیح‌تری بدهد؛ هرچند این موضوع نیز آشکارا عامدانه نبوده است؛ اما کل این داستان، راهی برای حفظ وجهه دموکرات‌هاست که شکست سختی در انتخابات خوردند؛ با وجودی که همگان فکر می‌کردند آنها برنده انتخابات خواهند بود. دموکرات‌ها انتخابات را باختند و اکنون ارتباط خود با واقعیت را از دست داده‌اند. داستان واقعی درباره درز غیرقانونی اطلاعات محرمانه و‌... است.»

پیش‌تر، سشنز 71 ساله و از معتمدان نزدیک ترامپ در پی گزارش رسانه‌ها از 2بار دیدار وی با «سرگئی کیسلیاک» سفیر 66 ساله روسیه در واشنگتن در خلال حضورش در ستاد انتخاباتی ترامپ، در کنفرانسی خبری اعلام کرد که از هرگونه تحقیقات درباره تماس اعضای ستاد انتخاباتی ترامپ با روسیه کنارکشیده است. سشنز -که ازجمله محافظه‌کارترین سیاستمداران نزدیک به ترامپ به‌شمار می‌رود- دومین مقام منصوب از سوی ترامپ است که به‌دلیل افشای تماس‌های مشکوکش با روسیه مورد حمله شدید رسانه‌ها و سیاسیون واشنگتن قرار می‌گیرد. چند هفته پیش «مایکل فلین» مشاور امنیت ملی، به همین دلیل مجبور به استعفا از سمت خود شد.

اما دموکرات‌ها، هشتاد و چهارمین دادستان کل آمریکا را به دروغ‌گویی به کنگره متهم کرده و خواستار استعفای او شده‌اند. سشنز در دهم ژانویه گذشته در جلسه استماع مجلس سنای آمریکا برای بررسی صلاحیت خود گفته بود که با روس‌ها هیچ تماسی نداشته و در پاسخ به سؤال «آل فرنکن» سناتور دموکرات درباره تماس اعضای ستاد ترامپ با روسیه کتباً نوشته بود: «من از آن فعالیت‌ها اطلاعی ندارم.»

فرنکن به سی‌ان‌ان گفته با توجه به افشای تماس‌های سشنز با سفیر روسیه، به‌نظر می‌رسد اظهارات وی در برابر کنگره خلاف واقع بوده است. گفته می‌شود تحقیقات سازمان‌های اطلاعاتی ایالات‌متحده دراین‌باره همچنان ادامه دارد. «نانسی پلوسی» رهبر اقلیت دموکرات‌ها در مجلس نمایندگان آمریکا در همین ارتباط نیز گفت: «دروغ‌گویی مقام بلندپایه قضایی با وجودی که سوگند خورده زمینه را برای استعفای وی فراهم می‌کند. سشنز ثابت کرده که صلاحیت فعالیت در این سمت را ندارد.» همچنین «چاک شومر» رهبر دموکرات‌ها درسنا اظهار داشت «دادستان کل هفته‌ها وقت داشت تا آنچه را که به کمیته قضایی سنا گفت تصحیح کند، با این وجود از این کار خودداری کرد.» سشنز در کنفرانس مطبوعاتی خود در روز پنج‌شنبه تاکید کرده بود که به‌عنوان عضو سابق کمیته نیروهای مسلح سنا با سفرای خارجی زیادی دیدار داشته است و در دیدارهای خود درباره موضوعات انتخاباتی با سفیر روسیه صحبت نکرده است.  به گفته وزارت دادگستری آمریکا، سشنز در ماه ژوئیه در حاشیه کنوانسیون جمهوری‌خواهان و در ماه سپتامبر در دفتر خود با کیسلیاک دیدار داشته است. دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا در جریان برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری این کشور روسیه و شخص «ولادیمیر پوتین» را به دخالت در این روند به‌نفع ترامپ متهم ساخته‌اند. حتی اوباما 35 دیپلمات روس را به همین دلیل از خاک ایالات‌متحده اخراج کرد. برخی از مسوولان دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا، کیسلیاک را یکی از جاسوسان ارشد و مسوول جذب جاسوسان در واشنگتن می‌دانند.

دخالت دیگر افراد نزدیک به ترامپ در ارتباط با‌روسیه

در همین‌حال، مشخص شده «جرد کوشنر»، داماد یهودی ترامپ که درحال‌حاضر مشاور ارشد رییس‌جمهور آمریکا محسوب می‌شود، نیز در ماه دسامبر و در برج ترامپ در نیویورک با سفیر روسیه دیدار داشته است. گفته می‌شود در این دیدار «فلین» هم حاضر بوده است. ساختمان دونالد ترامپ در نیویورک محل دیدارها و گفت‌وگوهای این میلیاردر جنجالی و گروه مورد اعتمادی وی برای انتقال قدرت بود. این دیدار در زمانی حساس و درست در زمانی برگزارشده که اوباما قصد داشت به‌دلیل دخالت‌های روسیه در انتخابات این کشور، تحریم‌های جدیدی را علیه مسکو به‌اجرا گذارد.  

از سویی، رسانه‌های آمریکایی گزارش می‌دهند که علاوه‌بر کوشنر، «کارتر پیج» مشاور پیشین سیاست خارجی ترامپ در زمان کارزارهای انتخاباتی نیز در جریان همان مراسمی که جف سشنز، تابستان گذشته با سفیر روسیه، دیدار کرده بود با کیسلیاک گفت‌وگو کرده‌است. البته پیج تاکید کرده: «کار نامناسبی در جریان دیدار با مقامات روس انجام نداده است.» گفته شده «جی. گوردون» مدیر امنیت داخلی در ستاد انتخاباتی ترامپ نیز در همان نشست حضور داشته است.

مایک پنس متهم به استفاده از ایمیل شخصی

از سوی دیگر، روزنامه «یواس‌ای تودی» گزارش کرد که «مایک پنس» معاون ترامپ زمانی که فرماندار ایالت ایندیانا بوده مرتباً برای تبادل پیام‌های محرمانه و انجام امور اداری از ایمیل شخصی‌اش استفاده می‌کرده است. این دقیقاً مشابه اتهامی است که به هیلاری کلینتون نامزد اصلی حزب دموکرات در جریان انتخابات ریاست‌جمهوری وارد شد.

این ایمیل‌ها که از حساب کاربری «ای‌او‌ال» ارسال شده‌اند شامل مشاوره برای درگاه‌های امنیتی محل اقامت وی و نیز واکنش ایالت‌های آمریکا به حملات تروریستی است. در جریان مبارزات انتخاباتی آمریکا، دونالد ترامپ و شخص مایک پنس بارها کلینتون را به‌دلیل استفاده از ایمیل شخصی مورد انتقاد قرار دادند و او را به رفتار سهل‌انگارانه در زمینه مسائل امنیتی متهم کردند. به نوشته این روزنامه، حساب‌های کاربری مذکور در تابستان گذشته نیز هک شده بود.

اوضاع ناگوار ترامپ در عمل به وعده‌های انتخاباتی

وبگاه «ایندیپندنت» ضمن بررسی چرخش در مواضع دونالد ترامپ نوشت: یکی از مهم‌ترین نکاتی که دونالد ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتی خود روی آن متمرکز بود و رای‌دهندگان آمریکایی در این زمینه گفته او را باور کردند، تاکید فراوان وی برای پاکسازی نهاد سیاسی آمریکا از فساد بود. به نوشته این وبگاه، ترامپ به جای از بین بردن فساد بعد از گذشت سه ماه از تصدی پست خود، فقط به خودنمایی جلوی دوربین‌ها روی آورده است و چنانچه فوراً دست به اجرای وعده‌های انتخاباتی خود نزند و هرج و مرجی را که به راه انداخته نخواباند، شاهد آن خواهیم بود که احتمالاً چمدان خودش را خواهد بست و پیش از فرا رسیدن انتخابات آینده ریاست‌جمهوری آمریکا در سال 2020 میلادی کاخ‌سفید را ترک خواهد کرد.

این در حالی است که ترامپ تاکنون با بیش از 40 پرونده علیه خودش در دادگاه‌ها روبه‌روست و جلوی اجرای اکثر دستورات اداری او با احکام قضایی گرفته شده است. همچنین دستیارانش و حتی خودش به ارتباطات مشکوک با مقامات روسی متهم شده‌اند. علاوه‌بر این، حزب جمهوری‌خواه نیز خود از بزرگ‌ترین دشمنان ترامپ به‌شمار می‌رود.