پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- موضوع لوله گاز ایران و پاکستان و تداوم احتمالی آن به چین، سال‌هاست که در رسانه‌ها مطرح است و بر روابط دو کشور اسلامی همسایه، سایه افکنده است؛ اما گویا پاکستانی‌ها با فشار آمریکایی‌ها و دیگر بازیگران داخلی و خارجی، همچنان با بهانه‌های گوناگون از به سرانجام رساندن این پروژه فرار می‌نمایند

وزیر نفت پاکستان هفته گذشته در سخنانی گفت: تا تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران به‌طور کامل برداشته نشود، پروژه خط لوله گاز ایران و پاکستان به مرحله اجرا در نخواهد آمد؛ زیرا نمی‌توان برای اجرایی کردن این پروژه پولی دریافت و یا انتقال داد. هم‌چنین اگر این پروژه شروع به فعالیت کند و دوباره تحریم‌هایی علیه ایران اعمال شوند می‌تواند مسائلی را به وجود آورد.

1- ایران به امنیت و صلح در این منطقه نیاز دارد چرا که روابط گسترده و مثبت با هند و پاکستان برای ایران مهم است. پاکستان، همسایه جنوب شرقی ایران است و می‌تواند امنیت و یا ناامنی را برای ایران به ارمغان بیاورد و از سوی دیگر روابط ملت ایران و پاکستان یک رابطه نزدیک و دوستانه است و ایران در بین مردم پاکستان از محبوبیت برخوردار است

2- 6 سال پیش قراردادی بین ایران و پاکستان به امضا رسید تا صادرات گاز ایران به این کشور با تکمیل خطوط لوله انتقال گاز در خاک دو کشور از عسلویه تا عمق حدوداً 800 کیلومتری خاک پاکستان آغاز شود.

3- درحالیکه ایران به تعهدات خود پیش از زمان قیدشده در قرارداد عمل کرده و خط لوله صادرات گاز به پاکستان را از عسلویه به نزدیکی مرز پاکستان رسانده است، اما در خاک پاکستان هیچ حرکت جدی برای احداث خط لوله انجام نشده است.

4- در حالی که ایران به عنوان بزرگ‌ترین دارنده ذخایر هیدروکربوری جهان در همسایگی کشور پاکستان قرار دارد و می‌تواند به عنوان منبعی مطمئن تأمین‌کننده انرژی مورد نیاز این همسایه پرجمعیت خود باشد؛ اما امریکا به دنبال عقد قراردادها و تفاهم‌نامه‌های تأمین انرژی با پاکستان است تا این کشور در تأمین انرژی با ایران همکاری نداشته باشد.

5- جاناتان ایلکایند معاون بخش بین‌الملل وزارت انرژی آمریکا در سفر اخیر خود به اسلام‌آباد گفته بود: برخی تحریم‌ها علیه ایران هنوز هم ادامه دارد و آمریکا تاکنون تصمیمی در مورد خط لوله گاز صلح ایران و پاکستان را نگرفته است. پاکستان پس از امضای توافقنامه‌های متعدد با دیگر کشورها، فرصت مناسبی برای خرید گاز ارزان از بازارهای بین‌المللی خواهد داشت.

6- به نظر می‌رسد باید با یک دیپلماسی قوی و هوشمندانه، اطمینان قابل اتکائی به پاکستان از سوی ایران داده شود تا اسلام‌آباد منافع خود را بر تهدید و فشار آمریکایی‌ها ترجیح دهد.