مازاد عرضه اوپک و عدم تعادل بین عرضه و تقاضا در بازار جهانی نفت که باعث کاهش قیمت نفت و ضرر رساندن به اقتصاد کشورهای عضو شده بود، این کشورها را بر آن داشت تا گرد هم جمع شوند و با اتخاذ تصمیمی اضاع را بهبود بخشند.

این گردهمایی در ۳۰ نوامبر(۱۰آذرماه) در وین به وقوع پیوست و اعضای اوپک در این اجلاس درمورد تصمیمی که در الجزایر مبنی بر سهمیه بندی تولید گرفته بودند به گفت و گو نشستند. حاصل این گفت و گو چیبزی نبود، جز کاهش تولید ۴.۵ درصدی هر عضو اوپک به جز کشورمان که قرار است میزان تولیدش به میزان قبل از تحریم ها بازگردد.

قرار شد تولید اعضای اوپک از ابتدای سال ۲۰۱۷ به مدت شش ماه از حدود ۳۳ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه به ۳۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه برسد تا مشکل مازاد عرضه اوپک برطرف شود.

از آنجاکه برقرار کردن توازن در بازار جهانی نفت به تنهایی از عهده اوپک که ٤٠ درصد نفت جهان را تولید می‌کنند، بر نمی آید، کشورهای غیر اوپک نیز قول همکاری دادند و قرار شد این کشورها ۶۰۰ هزار بشکه از تولید خود بکاهند.

در این راستا کشورهای اوپک و غیراوپک در ۲۰ آذرماه در وین گرد هم جمع شدند و نتیجه این گردهمایی این بود که مجموع تولید نفت جهان با توافق وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو و غیر عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، یک میلیون و ٧٦٠ تا یک میلیون و ٨٠٠ هزار بشکه در روز کاهش یابد. نتیجه این نشست سبب کاهش روزانه ٥٦٠ تا ٦٠٠ هزار بشکه‎ای نفت کشورهای غیر عضو اوپک از ابتدای سال ۲۰۱۷ شد.

کاهش تولیدی که تنها شرط لازم و مهم آن پایبندی اعضای اوپک و غیر اوپک به تعهدات خود است.کارشناسان بر این باورند که اگر کشورهای اوپک و غیراوپک بر کاهش تولید نفت پایبند باشند از سوی دیگر با توجه به افزایش تقاضایی که برای نفت در سال آینده میلادی ایجاد خواهد شد، مازاد عرضه به کلی از بازار حذف می‌شود.

در این راستا مهدی امیرمعینی، مشاور موسسه بین‌المللی مطالعات انرژی با تاکید بر اهمیت تعهد کشورها مبنی بر کاهش تولید، اظهار کرد: آنچه که در حال حاضر در بازار دیده می‌شود این است که احتمال می‌رود کشورها بر تعهد خود پایدار باشند و قیمت‌ها بالای ۵۰ دلار در سه تا چهار ماه آینده خواهد بود مگر این‌که کشورها به تعهدات خود عمل نکنند و شیل آمریکا به سرعت به بازار برگردد.

وی با بیان این‌که امکان ندارد همه کشورها ۱۰۰ درصد به تعهدات خود عمل کنند، توضیح داد: تاریخ نشان می‌دهد که هیچ کشوری ۱۰۰ درصد به تعهدات خود عمل نکرده است و همین که کشورها ۶۰ تا ۷۰ درصد به تعهدات خود عمل کنند باعث می‌شود بخشی از مازاد عرضه از بازار خارج شود و بازار به سمت تعادل پیش رود.

وی در پاسخ به این سوال که احتمال می‌رود کدام کشور بیشتر بر تعهدات خود پایبند باشد و کدام کشور کمتر، گفت: تاریخ نشان می‌دهد که هر زمانی که کشور عربستان تعهد کرده بر تعهد خود پایبند بوده و روسیه کمترین پایبندی به تعهدات خود را داشته است، زیرا روسیه شرکت‌های مختلف دارد که برخی از آنها در بازار بورس سهام دارند به همین دلیل اختیار این کشور در کاهش تولید کمتر است.

مشاور موسسه بین‌المللی مطالعات انرژی در مورد اجازه‌ای که به ایران مبنی بر افزایش ۹۰ هزار بشکه‌ای تولید داده شده، اظهار کرد: با توجه به اطلاعات موجود ایران توانایی آن را دارد که ۹۰ هزار بشکه دیگر به تولید خود در مرحله‌ی اول اضافه کند. البته در مرحله دوم بعد از این‌که سطح تولید ایران تثبیت شد ممکن است ایران نیز متعهد شود تولید خود را کاهش دهد.