پارس بررسی می کند:
بستن راه آتشافروزی بیشتر عربستان/ نشست قزاقستان و دخالت سعودی ها
توافق مسکو بندهای مهمی داشت به ویژه حل مسئله سوریه از مناسبات سیاسی و برنامه ریزی برای آینده سیاسی و مبارزه با تروریسم در این کشور.
پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- یک: نشست قزاقستان با موضوع سوریه قرار است میان ایران، روسیه و ترکیه برگزار شود و به موضوعات توافق مسکو بپردازد. توافقی که در آن ترک ها مسئولیت اقدامات تروریست های به ظاهر میانه رو و تکفیری مناطق مختلف سوریه را پذیرفتند و ترور سفیر روسیه در ترکیه تاثیری در برگزاری و عدم برگزاری آن نداشت.
عزم جدی طرفین برای برگزاری این نشست آن چنان بالاست که ترک ها بلافاصله این حادثه را محکوم و سعی کردند روابط خود را با روسیه حفظ کنند. بعد از کودتای نافرجام در ترکیه، اردوغان سعی کرد به روسیه نزدیک شود. البته این تنها عنصر حفظ روابط میان ترکیه و روسیه در چند روز اخیر نبود. ترک ها اولین کشوری بودند که با سقوط هواپیمای روسی که قصد عزمیت نیروی نظامی از مسکو به دمشق را داشت به پوتین تسلیت گفتند و اعلام همدردی کردند.
توافق مسکو بندهای مهمی داشت به ویژه حل مسئله سوریه از مناسبات سیاسی و برنامه ریزی برای آینده سیاسی و مبارزه با تروریسم در این کشور.
دو: رئیس جمهوری ترکیه در سخنرانی خود با اشاره به مسئله توافق انجام شده از حضور عربستان و قطر برای مذاکرات استقبال کرد و اعلام کرد بایستی این دو کشور به همراه معارضان میانه رو به نشست قزاقستان و مذاکرات سوریه اضافه شوند. در مقابل آن وزیر دفاع ایران با اشاره به توافق مسکو به خبرگزاری روسیه الیوم گفت: نباید به عربستان اجازه داد در روند ایجاد راه حل برای بحران سوریه مشارکت داشته باشد.
این تنها مخالفت ایران با ورود عربستان نیست. در ماه های گذشته بعد از قطع روابط رسمی میان ایران و عربستان، مقاومت اسلامی به شدت مخالف حضور سعودی ها در فرآیند داخلی سوریه هستند و معتقدند هر آنچه در سوریه رخ می دهد بر اساس دخالت ها و تسلیحات و نیروی انسانی و امنیتی عربستان است و ورود عربستان نوعی توهین به خون های ریخته شده در سوریه است.
البته این بخش تنها مخالف فرماندهان مقاومت به ویژه ایران در موضوع مذاکرات سوریه نیست. ایرانی ها از ابتدای بحران سوریه بر مخالفت خود برای ورود گروه های تروریستی مسلح در سوریه به توافق را اعلام کرده بودند. در مصاحبه سردار دهقان وزیر دفاع ایران به این موضوع وجه شده و باز ایران این مسئله را به عنوان یک هدف مهم مذاکرات اعلام کرد.
سه: نشست قزاقستان در شرایطی قرار است برگزار شود که امریکا هم دور خوردند. روزنامه نیویورک تایمز در مطلبی مستقل به این موضوع پرداخته و نوشته است: «با توجه به دستاوردهای اخیر نیروهای حامی بشاراسد رئیسجمهور سوریه، با این اتحاد جدید بدون حضور حتی یک قدرت غربی بر سر میز مذاکره تضمین میکند که بشاراسد تحت هر توافقی به اداره حکومت ادامه خواهد داد، هر چند که باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا بیش از پنج سال پیش تاکید کرد که اسد مشروعیت خود را از دست داده و باید کنار گذاشته شود. عدم تمایل رئیس جمهور اوباما برای پشتیبانی از این خواسته اش از طریق مشارکت بیشتر و در شرایطی که این جنگ رو به وخامت رفت سبب شد تا واشنگتن اهرم فشار کمتری بر این بحران ژئوپولتیک در شرایطی داشته باشد که دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا خود را برای رفتن کاخ سفید آماده میکند.» بر همین اساس می توان تصور کرد بی برنامه گی و غفلت آمریکایی ها از این نشست می تواند به تقویت جبهه مقاومت کمک کند. در چند سال گذشته تمام انرژی دولت آمریکا و حامیان منطقه ای اش رفتن اسد بود و حالا پس از پیروزی های میدانی دست بر تر در میدان در عرصه سیاسی مذاکره میکند و قادر است از دولت رسمی سوریه دفاع کند. تحلیل نیویورک تامیز و سایر رسانه های غربی از عدم حضور آمریکا در این قالب قابل پذیرش می باشد. به نظر می رسد دولت اوباما به پایان پرونده سوریه اهمیتی نمی دهد و منتظر است تا دولت ترامپ در روزهای پیش رو با چالش های مختلفی مواجه شود. از طرفی این نشست نشان داده که حضور آمریکایی ها وطرفهای غربی می تواند بی تاثیر باشد.
مذاکرات قزاقزستان به دلیل اخراج شدن سوریه از حالت تثبیت و تقویت قوای دفاعی و امنیتی حائز اهمیت است. دیگر طرفین خارجی نمی توانند ادعا کنند بشار بایستی از آینده سوریه کنار برود و یا او تاثیری نداشته باشد. زیرا دست برتر در میدان با نیروهای دولتی سوریه است.
البته ترکیه هنوز معتقد به رفتن بشار اسد هست اما شکست در حلب او را مجبور کرد تا در مذاکرات حضور داشته باشد و برای بحث آتش بس جدی تر ورود کند.
ارسال نظر