فرار از مداخله نظامی در «باتلاق تمساحها»
هر چند رئیس جمهور آمریکا استفاده سوریه از تسلیحات شیمیایی را خط قرمز واشنگتن معرفی کرده بود، اما واشنگتن همچنان به دنبال انتقال قدرت در دمشق از راه سیاسی است، نه سرنگون کردن حکومت از طریق مداخله نظامی مستقیم.
به گزارش پارس ، به نقل ازفارس، ۶ ماه پیش بود که باراک اوباما اعلام کرد، استفاده سوریه از سلاح شیمیایی می تواند واکنش نظامی آمریکا را در پی داشته باشد. باوجود این، به نظر می رسد اظهارات صریح و بی سابقه یک مقام اطلاعاتی اسرائیلی که حکومت سوریه را به استفاده از سلاح شیمیایی علیه مخالفان متهم کرده، تا حدی واشنگتن را غافلگیر کرده است.
هفته گذشته بود که ژنرال « ایتای برون» ، فرمانده مرکز تحقیقات سازمان اطلاعاتی ارتش اسرائیل مدعی شد، نیروهای بشار اسد طی ماه گذشته در مواردی از گاز مرگبار « سارین» استفاده کرده اند. استناد او به تصاویر منتشر شده قربانیان با دهان های کف کرده و مردمک های گشادشده بوده است.
هر چند پیشتر هم مقامات انگلیسی و فرانسوی نیز چنین ادعایی را مطرح کرده بودند اما طرح مجدد این مطلب از زبان چنین مقام بلندپایه ای در اسرائیل آنهم از یکی از برجسته ترین نهادهای تحقیقاتی (موسسه مطالعات امنیت ملی دانشگاه تل آویو) می تواند برای واشنگتن دردسرساز باشد چراکه چنین ادعایی قطعا فشار را بر کاخ سفید برای توسل به گزینه نظامی بیشتر خواهد کرد به ویژه اینکه مقامات انگلیس از جمله « دیوید کامرون» ، نخست وزیر این کشور نیز اخیرا گفته بودند، شواهدی « معدود اما رو به افزایش» وجود دارد که نشان می دهد نیروهای دولتی سوریه از تسلیحات شیمیایی استفاده کرده اند.
شاید برای کاستن از این فشار بود که « جان کری» ، وزیر خارجه آمریکا در نشست وزرای خارجه ناتو با افشاء « تردید» شخص « بنیامین نتانیاهو» ، نخست وزیر اسرائیل درباره صحت ادعاهای ایتای برون کوشید، از بار مسئولیت آمریکا برای عمل به تعهدش یعنی حمله به سوریه در صورت عبور دمشق از خط قرمز واشنگتن بکاهد.
در همین راستا بود که جان کری گفت: « فکر کنم درست است بگویم، نخست وزیر اسرائیل در موقعیتی نبود که این موضوع را در گفت وگوهایمان تایید کند. » وی ادامه داد: « در واقع، ما هنوز واقعیت ها را نمی دانیم. »
بلافاصله « جی کارنی» ، سخنگوی کاخ سفید نیز اعلام کرد، آمریکا در حال بررسی موضوع است و هنوز در این باره به جمع بندی نرسیده. جالب اینکه کاخ سفید به همین حد نیز بسنده نکرده و با ارسال نامه ای به سناتورهای سرشناس، اعلام کرده، « نمی توان به اطلاعات جمع آوری شده اتکا کرد، از این رو، خواهان بررسی های بیشتر از سوی سازمان ملل متحد شده ایم. »
در این نامه آمده که اطلاعات به دست آمده برای « تصمیم گیری ها» کافی نیستند و آنها به اطلاعات و شواهد « موثق و متقن» نیاز دارند. جی کارنی تاکید کرده، هیچ ضرب الاجلی برای گردآوری اطلاعات درباره استفاده از تسلیحات شیمیایی وجود ندارد و تاکید کرده « تمامی گزینه ها در دستور کار قرار دارند. »
ماجرا به حدی حساس بود که باراک اوباما از دیدار با عبدالله دوم، پادشاه اردن در کاخ سفید نیز بهره جست تا موضع خود در این رابطه را علنی سازد. او در این دیدار اظهار داشت: « بررسی های اولیه از شواهدی حکایت دارند که علیه مردم سوریه تسلیحات شیمیایی به کار رفته است. این ارزیابی مقدماتی بر اساس گردآوری اطلاعات ماست. »
او ادامه داد: « سئوال های زیادی درباره چگونگی، زمان و مکان استفاده از این تسلیحات وجود دارد و تحقیقات جدی و موشکافانه ای درباره این موضوع صورت خواهد گرفت، چون برای اثبات کاربرد تسلیحات شیمیایی شواهد بیشتری لازم است. »
به باور ناظران بین المللی، اظهارات اوباما در این زمینه نشان دهنده آن است که آمریکا همچنان به دنبال انتقال قدرت در دمشق از راه سیاسی است، نه سرنگون کردن حکومت از طریق مداخله نظامی مستقیم.
« عمرو العظم» ، استاد تاریخ خاورمیانه در دانشگاه شانی اوهایو در این رابطه گفته: « دولت باراک اوباما به هر قیمتی که شده تلاش می کند از تشدید بحرانی که به مداخله نظامی منجر شود، پرهیز کند. »
این چهره نزدیک به مخالفان بشار اسد می افزاید: « از همان ابتدای بحران، مقام های ارشد دولت باراک اوباما سوریه را مانند باتلاقی پر از تمساح دیده اند که نباید واردش شد. »
از سوی دیگر، به باور برخی کارشناسان مسائل بین المللی، آمریکا برای مداخله نظامی در سوریه آماده نیست. آمریکا امروز در شرایطی نیست که با اقدام نظامی در داخل سوریه هزینه های سرسام آور آن را تحمل کند.
به گفته آنها، شرایط میدانی سوریه هیچ گونه امتیاز و موقعیت برتری را برای تروریست ها و حامیان آنها به همراه ندارد، به ویژه آنکه نیروهای معارض و ائتلاف دوحه در شرایط انفعال و واگرایی به سر می برند از این رو، بعید است پروژه یا برنامه جدیدی در دستورکار آمریکا و غرب در خصوص سوریه وجود داشته باشد. علاوه بر این، آمریکا ترجیح می دهد به بهانه حوزه سوریه، باب گفت وگو و چانه زنی با روسیه را باز نگه دارد.
مجموع این عوامل نشان می دهد، آمریکا آمادگی پذیرش نتایج مداخله نظامی در سوریه را ندارد بنابراین هر گونه اقدام در این راستا را به تایید شدن صحت اخبار مربوط به استفاده نظام سوریه از تسلیحات شیمیایی موکول کرده است که قطعا تایید این موضوع بیش از آن که متکی به گردآوری اطلاعات موثق باشد، در گرو چگونگی تامین منافع آتی آمریکا در منطقه خواهد بود.
ارسال نظر