تهدید بلاروس به بازگرداندن توان هستهای خود
دولت بلاروس، آمریکا و انگلیس را متهم به نقض تعهدات خویش در قبال تامین امنیت و احترام به استقلال این کشور کرده و هشدار داد در صورت ادامه اعمال تحریمها ممکن است وضعیت هستهای خود را بازپس گیرد.
به گزارش پارس ، فارس به نقل از پایگاه خبری-اینترنتی « راس بالت» ، مقامات مینسک، آمریکا و انگلیس را متهم به نقض تعهدات خویش در قبال بلاروس کرده و هشدار دادند که این کشور ممکن است وضعیت هسته ای خود را مجددا مطالبه کند. این مسئله ای است که در متن سخنرانی هیئت نمایندگی این کشور در روز جمعه در دومین نشست کمیته تدارکاتی بازنگری معاهده منع تولید و گسترش سلاح های هسته ای در ژنو عنوان گردید.
صحبت بر سر اعمال فشارهایی است که برغم تضمین های امنیتی داده شده از سوی کشورهای فوق بر دولت بلاروس وارد می شود. در متن سخنرانی هیئت بلاروسی آمده است: سال ها پیش ۳ کشور آمریکا، روسیه و انگلیس در ازای خودداری بلاروس از حق داشتن سلاح هسته ای، این مسئولیت را برعهده گرفتند تا به استقلال و تمامیت ارضی بلاروس احترام گذاشته و از اقدامات اقتصادی برای اعمال فشار بر این کشور استفاده نکنند. ولی اکنون جهان شاهد است که آمریکا و انگلیس برخلاف تعهدات خود اقدام به تحریم های سیاسی و اقتصادی با هدف اعمال فشار بر مقامات مینسک به خاطر سیاست های مستقل مقامات این کشور می زنند.
علاوه بر این در راستای اقدامات مربوط به خلع سلاح هسته ای، مصوبه کنفرانس منع تولید و گسترش سلاح های هسته ای در سال ۲۰۱۰، کشورهای امضاء کننده این سند که دارای سلاح هسته ای هستند باید به کشورهای غیرهسته ای احترام گذاشته و امنیت آنها را تضمین کنند.
لازم به یادآوری است که در اوایل دهه ۹۰ کشورهای بلاروس، اوکراین و قزاقستان در ازای دریافت تضمین تامین امنیت خویش در از حق خویش در برخورداری از سلاح هسته ای گذشته و همه تسلیحات هسته ای باقی مانده از دوران اتحاد جماهیر شوروی در خاک این جمهوری ها را به روسیه واگذار کردند.
به عقیده کارشناسان، قضیه ادامه تشدید اعمال تحریم ها علیه بلاروس می تواند منجر به آن شود که مقامات مینسک از « تفاهم نامه بوداپست» خارج شود. چرا که آمریکا عملا از این تفاهم نامه خارج شده است و ظاهرا اخیرا سفارت آمریکا در مینسک اعلام کرده است که دولت ایالات متحده دیگر خود را متعهد به اجرای مفاد این سند نمی داند.
مسئله این است که در این صورت هر یک از ۳ کشور بلاروس، اوکراین و قزاقستان از لحاظ حقوقی حق خواهند داشت تا وضعیت هسته ای خود را بازپس گیرند. به احتمال زیاد این امر منجر به آن خواهد شد که روسیه موافقت کند تا تسلیحات هسته ای را بار دیگر در خاک این کشورها و یا حداقل یکی از آنها مستقر کند.
ارسال نظر