کمالوندی: 100/00 سانتریفیوژ در 1/5 سال؛ پاسخی به غرب
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی افق توسعۀ صنعت هسته ای کشور را تبیین کرد.
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی، در برنامۀ «مِن طهران» شبکل العالم، دربارۀ برنامۀ احدئاث دو نیروگاه جدید اتمی گفت: «دو نیروگاه جدید دنباله نیروگاهی است که قبلا در بوشهر ساخته شده بود. قرار است هر یک از اینها 1057 مگاوات ظرفیت داشته باشد».
کمالوندی دربارۀ افق توسعۀ نیروگاه های اتمی کشور افزود: «ظرفیت اسمی در کشور 75 هزار مگاوات است، که بناست در 15 تا 20 سال آینده آن را حداقل تا 100 تا 110 هزار مگاوات افزایش دهیم. باید هر سال 5 تا 10 هزار مگاوات افزایش یابد. حتی اگر دو نیروگاه جدید داشته باشیم با نیروگاه فعلی که 3000 مگاوات باشد باز هم از برنامه خیلی عقب هستیم. امیدواریم درباره احداث نیروگاه های بیشتری در آینده با روسیه و دیگر کشورهای جهان به توافق برسیم».
سخنگوی سازمان انرژی اتمی دربارۀ منافع جانبی احداث نیروگاه های جدید نیز گفت: «این نیروگاه ها برای منطقه مهم است و باعث ایجاد اشتغال خواهد شد. بخش مهمی از کار هم باید توسط ایران انجام شود به ویژه که نیروگاه ها از نظر تکنیکی بسیار پیشرفته هستند».
مذاکره برای احداث نیروگاه با همه؛ اولویت با روسیه
کمالوندی دربارۀ مذالکرات انجام شده با طرف های خارجی برای احداث نیروگاه های جدید گفت: «اکنون با کشورهای اروپایی دیگر نیز صحبت می کنیم اما معتقدیم کار نباید متوقف شود. ما با روسها درباره این دو نیروگاه از 3 سال قبل صحبت کرده ایم، به ویژه که مذاکره درباره احداث نیروگاه اعم از کلیات و جزییات بسیار وقت می خواهد. همچنین ما با اروپا به خاطر تحریم های ظالمانه مشکل داشتیم که 7 – 8 ماه است که این تحریم ها لغو شده یا در حال لغو شدن است. امیدواریم پس از فراهم شدن زمینه با کشورهای اروپایی و غیر اروپایی مانند ژاپن و کره مذاکره کنیم. علاوه بر رابطه خوبی که با روسیه و چین داریم، ما خود را به یک کشور خاص محدود نمی کنیم، اما وقتی روسیه با ایران همکاری کرده و حتی مدتها نیز تحت فشار بوده طبیعی است که ما به این شریک خود اعتماد کنیم و بنای کار بیشتری را بگذاریم. روسها جای خوبی را در صنعت اتمی ما خواهند داشت».
حفظ ذخایر استراتژیک نفتی با انرژی اتمی
کمالوندی دربارۀ اهمیت حفظ منابع استرتژیک نفتی برای ده های آینده با اتکا به استفاده از انرژی هسته ای تأکید کرد: « نفت یک ماده اولیه بسیار حیاتی هست که باید حفظ شود نه اینکه سوزانده شوند. بنابراین هم به نفع ما و هم به نفع کشورهای دنیا است که منابع محدود نفت و گازی را که داریم حفظ کنیم و ازش استفاده بهینه کنیم. با روند فعلی کمتر از 70 سال دیگه در دنیا ما نفت و گاز نخواهیم داشت. پس هم به نفع ماست و هم به نفع دنیاست که ما بتوانیم منابع دیگر انرژی را پیدا کنیم و از آن استفاده کینم». او در توضیح این نکته افزود: «هر نیروگاه هسته ای هزار مگاواتی به شما کمک می کند که یازده میلیون بشکه نفت صرفه جویی کنید؛ چون در نیروگاههای هسته ای میزان مصرف سوخت بسیار بسیار کمتر است. پس ما علاوه بر اینکه یک مشکل محیط زیستی را می توانیم حل کنیم. با همین دو نیروگاهی که ما داشتیم به اضافۀ نیروگاه سوم، ظرف 8 تا 10 سال آینده، مفهومش اینه که ما 33 میلیون بشکه نفت در سال صرفه جویی خواهیم کرد اگر 33 میلیون بشکه را در نظر بگیرد در طول سال میزان زیادی است».
کاربرد انرژی اتمی در پزشکی و کشاورزی
سخنگوی سازمان انرژی اتمی دربارۀ برخی حوزه های دیگر که اکنون در کشور از انرژِ اتمی استفاده می شود نیز گفت: «ما در حوزه های غیر از تولید برق هم از این انرژی استفاده می کنیم. در حوزه پزشکی انواع داروهای ایزوتوپ در کشور تولید می شود. در حوزه کشاورزی در اصلاح بذر و نگهداری محصولات برای مدت طولانی از این انرژی استفاده می کنیم».
وی دربارۀ طرح ادعای ناامن بودن نیروگاه بوشهر از سوی همسایگان جنوبی گفت: «می توانیم بگوییم که نیروگاه بوشهر از ایمن ترین نیروگاه های دنیاست و از تکنولوژی ایمنی غربی و شرقی به صورت توأمان استفاده می کند. اما بعضی کشورها شایعاتی را منتشر می کنند که نباید گول آن را خورد. چون قبل از آنها، حفظ امنیت خودمان برای ما مهمتر است».
امکان بازگشت به عقب در توافق هسته ای
کمالوندی دربارۀ میزان پایبندی طرفین در توافق هسته ای گفت: «آژانس انرژی هسته ای تا کنون سه گزارش ارائه داده و پایبندی ایران در این گزارش ها تأیید شده است. طرف مقابل بعضا زیاده خواهی هایی داشت و مواردی را فراتر از برجام مطرح کرده است که با مخالفت ما روبرو شده است».
وی افزود: «ما هنگام توافق به این نکته هم فکر کردیم که طرف مقابل به تعهدات خود پایبند نماند از این رو تمهیدات لازم را اندیشیدیم و هیچ محدودیتی را به صورت بلند مدت یا ابدی قبول نکردیم. شرایط به نحوی است که بازگشت به عقب ممکن باشد. مثلا در حوزۀ غنی سازی حتی این ظرفیت وجود دارد که ظرف یک سال و نیم ظرفیت غنی سازی را به صدهزار سانتریفیوژ برسانیم. در حوزۀ آب سنگین هم یکی از رآکتورها به فعالیت خود ادامه می دهد و ما محصولات آن را به آمریکا فروخته ایم و به زودی به روسیه هم خواهیم فروخت. اما رآکتور دوم نیز اگر قرار باشد قلب و مخزنش تغییر و بازپروری شود، خودمان هم می توانیم این کار را انجام دهیم».
ارسال نظر