پایگاه اینترنتی مجله فارین پالیسی در گزارشی به تحلیل چگونگی جنگ احتمالی ایران و عربستان سعودی میپردازد. در این گزارش آمده است: اگر ایران و عربستان سعودی درگیر شوند، جنگ بین آنها به چه شکل خواهد بود؟ این سوالی است که اغلب پرسیده میشود. در پاسخ باید بگوییم جنگ این دو کشور آغاز شده است.
نگارنده گزارش ادعا میکند ایران و عربستان جنگی نیابتی علیه یکدیگر آغاز کردهاند. آنها مشاوران و نیروهای یکدیگر را در یمن، سوریه و بحرین میکُشند. نگارنده اینگونه پیشبینی میکند: درگیریهای ایران و عربستان در آینده تشدید میشود و دو کشور وارد یک جنگ مستقیم کوتاه مدت میشوند. سپس دوباره روند جنگهای نیابتی را در پیش میگیرند و در قلمرو دیگران به جنگ میپردازند.
روش مورد قبول اینگونه کشورها جنگ نیابتی است. نگارنده در ادامه ادعا میکند، تهران در هشت سال دفاع مقدس همین روش را پیش گرفت و از حزبالله لبنان، حماس و نیروهای شیعه عراقی برای مقابله با این کشور استفاده کرد.
عربستان سعودی که همیشه از ضعف نیروهای نظامیاش رنج برده؛ برای مقابله با دشمنان از جمله مصر و اتحاد جماهیر شوروی از روش جنگ نیابتی در یمن و افغانستان استفاده کرده است.
نگارنده گزارش در ادامه مینویسد: حمایت ایران از نیروهای شیعه مانند حزبالله لبنان مستند است. حزبالله به بازوی ایران علیه رژیمصهیونیستی تبدیل شده و جدیداً تهران از همین گروه برای سرپا نگهداشتن «بشار اسد،» رئیسجمهور سوریه بهره میبرد. نگارنده ادعا میکند ایران سلاحهای پیشرفتهای را در اختیار حزبالله قرار داده که میتواند به راحتی «تلآویو» را هدف قرار دهد. تهران، عراق را نیز به اینگونه سلاحها مجهز کرده است.
مدتها پیش از تمام این هیاهوها، عربستان سعودی و دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس به آرامی شبکه نظامی نیابتی خود را شکل دادهاند. دولت لبنان نخستین دولتی بود که از حمایت نظامی عربستان بهرهمند شد. عربستان اقدامات دیگری از این دست را نیز انجام داده است.
پس از این چه اتفاقی رخ میدهد؟ عربستان و ایران قصد دارند توان خود را بسنجند و به یکدیگر ضربه بزنند بدون آنکه تخریب را تجربه کنند.
نگارنده ادعا میکند ایران قصد دارد خشونت را در بحرین و استان شرقی عربستان رواج دهد. قدم بعدی عربستان در جنگ با ایران نیز تشدید جنگ نیابتی در سوریه است. اینجا (سوریه) مکانی است که عربستان جنگ اصلی خود علیه ایران را پیش میبرد.
نگارنده در پایان مینویسد با اینکه جنگ مستقیم بین ایران و عربستان به ذهن هیچکدام از کشورها خطور نمیکند؛ احتمال درگیری دو کشور در مرزهای ساحلی مشترکشان وجود دارد. باید توجه داشت که تهران و ریاض نسبت به زمان جنگ هشت ساله عراق بسیار قویتر شدهاند.
ارسال نظر