امام خمینی(ره): ثواب سازندگی کشور از حج کمتر نیست
هرچند از همان ابتدا مراجع عظام تقلید گفتند، اگر شرایط برای حج ایمن وجود نداشته باشد، ضرورتی برای حج مستطعین وجود ندارد. با این حال، مروری بر توصیه های حضرت امام(ره) در این باب می تواند راه گشا باشد؛ برای نمونه، حضرت امام در سال 58 در پیامی که به ملت ایران درباره تشکیل جهاد سازندگی می دهند؛ در بند آخر این پیام می نویسند...
در این سال ها پس از کشمکش های فروان بین ایران و عربستان، با لغو حج تمتع تقریباً روابط دو کشور در حالت توقف کامل وارد شده است؛ به این معنا که روابط دو کشور دیگر در هیچ زمینه ای در حالت عادی نیست و در تمام موارد، کامل متوقف شده است.
دو کشور ایران و عربستان در سال هایی که تحولات منطقه باعث شده است که دو کشور در یک جنگ نیابتی با یکدیگر درگیر شوند، به تدریج این درگیری ها دامن روابط دوجانبه را نیز فرا گرفت و با قطع روابط دیپلماتیک فی مابین به خاطر وقایع حمله به سفارت عربستان که بیشتر به یک بهانه شبیه بود، به تدریج روابط در سایر موضوعات نیز به تیرگی انجامیده است.
بعد از توقف حج عمره به دلیل تعرض مأموران سعودی به دو نوجوان ایرانی، با اینکه دو طرف اعلام کرده بودند که موضوع حج تمتع ربطی به مسائل سیاسی ندارد، به تدریج مشخص شد که سعودی ها قصد ندارند موضوع حج تمتع را از مسائل سیاسی جدا کنند.
هرچند مردم ایران نیز پس از فجایع منا و همچنین سقوط دکل در سال گذشته و کشته شدن شمار بسیاری از هموطنانمان از حج امسال استقبال چندانی نکرده و فقط 17000 نفر ثبت نام کرده بودند، با این حال، مقامات کشورمان همه تلاش خود را برای انجام یک حج ایمن انجام دادند که در نهایت با کارشکنی سعودی ها این امر محقق نشد.
سعودی ها در جریان دو دور مذاکرات با اضافه کردن بندهایی به توافقات قبلی سازمان حج با عربستانی ها درصدد زیاده خواهی و وارد کردن موضوعات سیاسی به حج بودند که در نهایت با مقاومت طرف ایرانی و عدم پذیرش شروط غیر عقلانی سعودی ها عملاً امکان حج امسال سلب شد.
با اینکه از همان ابتدا مراجع عظام تقلید عنوان کردند، اگر شرایط برای حج ایمن نباشد، ضرورتی برای حج مستطعین وجود ندارد، با این حال مروری بر توصیه های حضرت امام(ره) در این باب می تواند راه گشا باشد.
حضرت امام در سال 58 در پیامی که به ملت ایران درباره تشکیل جهاد سازندگی می دهند در بند آخر این پیام می نویسد: «من میخواهم از اشخاص که برای زیارت ها، برای مکه معظمه، برای مدینه منوره میخواهند بروند لکن به طور استحباب می خواهند بروند، من میخواهم از آنها هم تقاضا کنم که شما برای ثواب میخواهید بروید مکه مشرف بشوید، میخواهید بروید مدینه منوره، عتبات عالیات مشرف بشوید؛ امروز ثوابی بالاتر از اینکه به برادرهای خودتان کمک کنید [نیست] و این سازندگی را همه با هم شروع کنید که ایران خودتان درست ساخته بشود، و برادرهای خودتان نجات پیدا بکنند. خداوند به همه شما اجر عنایت میکند، و همان ثوابی را که شما از زیارتها می خواهید خداوند به شما در این جهاد خواهد داد».
امسال که در سال اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل هستیم، این پیام می تواند راه جدیدی برای آینده باز کند. همان گونه که امام(ره ) فرموده اند، حال که امکان رفتن به حج ـ چه از باب استحباب و چه واجب ـ وجود ندارد، این امکان وجود دارد که افراد از طریق امکاناتی که دارند، همه تلاش خود را در جهت شکوفایی اقتصادی و کمک به رشد و توسعه کشور کنند.
در واقع حضرت امام گویا این روزها را پیش بینی کرده بود و به صراحت بیان می دارند، همان ثوابی را که شما از زیارت ها می خواهید خداوند به شما در این جهاد خواهد داد، نشان می دهد، حال که فرصت زیارت و کسب فیض از این مراسم ابراهیمی نیست، افراد می توانند با تلاش و جهاد در زمینه های اقتصادی همان ثواب حج را ببرند.
ارسال نظر