اختصاصی پارس؛
سناریوی کثیف «انفتاح السعودی» در انهدام یکپارچگی عراق/ حذف وزرای نزدیک به ایران از کابینه العبادی
در جریان اعلام کابینه جدید حیدر العبادی، نخست وزیر عراق که در راستای تشکیل دولت تکنوکرات تشکیل شده است، ابراهیم جعفری از استعفا در سمت وزیر امور خارجه خودداری کرده که این مساله با واکنش تند نخست وزیر عراق مواجه شده است.
پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- روز گذشته قرار بود حیدرالعبادی، نخست وزیر عراق، برای بار سوم ترکیب کابینه خود را به پارلمان ارائه کند، اما به دلیل تحریم نشست پارلمان از سوی نمایندگان جریان صدر، این جلسه به روز سه شنبه موکول شد. مقتدا صدر نیز در سخنانی گفته است که ترکیبی از تکنوکراتها و سهمیه احزاب سیاسی در کابینه را نخواهد پذیرفت و صرفا به کابینهای تکنوکرات راضی خواهد شد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «پارس»، وضعیت فوق العاده در عراق، نزدیک به پایان روز، از شدت آن کاسته شد و درخواست مکرر مقتدی صدر که از طرفداران خود تحصن در پارلمان عراق را خواسته است و کلیه فعالیت های سیاسی حزبش را به حال تعلیق درآورده، می رود تا دولت العبادی را در آستانه سرنگونی قرار دهد. هم زمان با این تحولات، «نیویورک تایمز» در مطلبی از مطرح شدن دوباره طرح های مربوط به تجزیه عراق خبر داد و نوشت: جوبایدن معاون رئیس جمهور آمریکا که در سال 2006 و در زمان سناتوری خود با انتشار مقاله ای خواستار تجزیه عراق شده است، با سفر اخیر خود به بغداد این احتمال را قوت بخشیده است. هم زمان با شعله ور شدن آتش بحران سیاسی در عراق، «حاکم الزاملی» رئیس کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق، از توقیف دو فروند هواپیمای حامل اسلحه در فرودگاه بغداد خبر داد. همچنین، در حمله تروریستی داعش علیه زائران در جنوب شرق بغداد، 24نفر کشته و 40نفرزخمی شدند.
در این سو، در وضعیت اقتصادی عراق، مهمترین وزارتخانه درآمدزای این کشور- وزارت نفت- عادل عبدالمهدی از سمت خود استعفا داده است. اما نخست وزیر عراق به دلیل درگیری در عرصه ای دیگر، فعلا نمی خواهد با خروج وزیر قدرتمندی چون عبدالمهدی موافقت نمموده و خود را بیشتر دچار چالش نماید.
در جریان اعلام کابینه جدید حیدر العبادی، نخست وزیر عراق که در راستای تشکیل دولت تکنوکرات تشکیل شده است، ابراهیم جعفری از استعفا در سمت وزیر امور خارجه خودداری کرده که این مساله با واکنش تند نخست وزیر عراق مواجه شده است.
بعد از آن که ابراهیم جعفری از استعفا خودداری کرده است، حیدر العبادی به اطلاع مجلس رسانده که وی حاضر به استعفا نیست و تکلیف وزیر امور خارجه را مجلس خود تعیین کند. بعد از این جنجال سیاسی ابراهیم جعفری مجبور شد از سمت خود استعفا دهد که از سوی مجلس پذیرفته شد.
با این همه در حالی که انتظار می رفت مجلس عراق به وزیر امور خارجه جایگزین ابراهیم جعفری، شریف حسین بن علی موافقت کند، پارلمان به این گزینه که از اهل تسنن است، رای نداد. گفته می شود وی مورد حمایت کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی بوده است. شریف حسین بن علی از شاهزاده های دوران پادشاهی عراق است.
العبادی نخست وزیر عراق در بعد خارجی (منطقهای و بینالمللی)، حکومت جدید عراق (العبادی) کوشیده است ضمن نزدیک شدن به کشورهای همسایه عربی، چالشها را کاهش دهد. در این راستا، سفرهای منطقهای حیدر العبادی و اعضای دولت او به عربستان سعودی، امارات، اردن، ترکیه و... قابل توجه است و دعوت اخیر سعودی ها از وی در این راستا قابل تامل است.
در واقع «سیاست انفتاح العبادی» را میتوان زمینهساز حضور و فعالیت گستردهتر برخی بازیگران عربی به ویژه عربستان در حوزه عراق به شمار آورد، که بیش از آنکه منافع مثبتی از آن عاید عراق شود، آثار زیانبار آن بیشتر بوده است.
از همین رو، برخی بر این باورند که با توجه به ناشی بودن تفکر تکفیریها از وهابیت و احتمال تقویت آنها در دوره ملک سلمان، و با توجه به برخی تغییرات صورتگرفته توسط ملک سلمان، روند گذشته در قبال عراق تداوم خواهد یافت. برخی از مسئولان امنیتی عراق نیز بر این نکته تأکید دارند و بر این باورند که سیاست درهای باز العبادی تأثیر چندانی در تغییر رویکرد سعودی در قبال عراق نخواهد داشت و عربستان همچنان به شیوههای گذشته ادامه خواهد داد و مواضع اتخاذشده از سوی العبادی در قبال سعودی صرفاً کاهش بهانهگیریها را در پی داشته است. همچنین سیاست دوگانه امریکا در عراق به علاوه کاهش قیمت نفت از سوی سعودیها و زیان چند میلیاردی به اقتصاد نفتی عراق از جمله اسناد دیگری است که به روند سیاسی ـ امنیتی عراق نیز آسیبهای جدی وارد کرد. وضعیت ایجادشده از سوی عربستان در یمن این نگرش را تقویت کرده است.
ارسال نظر