یادداشت اختصاصی از مسعود اسداللهی
اعدامی که آینده رژیم را به مخاطره می اندازد/ خیزش شیعیان اسماعیلی و دوازده امامی عربستان

در این کشور برای اولین بار قیمت های سوخت و بنزین به شدت افزایش یافت؛ لذا همه این عوامل منجر به اوج گیری صدای اعتراضات در این کشور شده است.
پایگاه خبری تحلیلی «پارس»-«دکتر مسعود اسداللهی» کارشناس خاورمیانه در یادداشتی اختصاصی برای «پارس» در واکاوی علل اعدام آیت الله شیخ نمر و تبعات آن نوشت:
علل داخلی و خارجی در اعدام آیت الله شیخ نمر توسط رژیم آل سعود دخیل بوده است. ماهیت رژیم آل سعود به گونه ای است که هیچ نوع انتقادی را برنمی تابد. این رژیم در برابر هر نوع مخالفت سیاسی هرچند مسالمت آمیز خویشتن را آسیب پذیر می پندارد؛ به همین خاطر هم اکنون در عربستان تعداد زیادی از زندانیان سیاسی صرفا به دلیل انتقادات خویش و بدون هیچ گونه عمل سیاسی محبوس شده اند. آیت الله نمر نیز نه رهبر یک گروه مسلح بود و نه دعوت به مبارزه مسلحانه کرده بود و هیچ نوع حزب و جریان سیاسی را در اختیار نداشت بلکه آیت الله نمر از شجاعتی برخوردار بود که به صورت فردی و در خطبه-های نماز جمعه و سخنرانی های دیگر خویش از رژیم آل سعود انتقاد می کرد؛ درخواست مهم وی نیز برگزاری انتخابات در عربستان بود. بنابراین با توجه به ماهیت رژیم عربستان، این رژیم با عدم تحمل انتقادات آیت الله نمر دست به زندانی کردن وی زد.
در رابطه با اعدام شیخ نمر بایستی اشاره کرد که در هیچ کجای دنیا به این نوع مخالفت ها حکم اعدام صادر نمی شود و معمولا با صادر کردن حکم زندان های طولانی مدت، فرد زندانی را بعد از مدتی آزاد می-کنند اما در عربستان آیت الله نمر اعدام شد؛ چرا که هم اکنون در عربستان نارضایتی ها به علت شرایط داخلی و منطقه ای این کشور در حال اوج گیری است. سیاست های افراط گرایانه هیئت حاکمه فعلی عربستان و به خصوص «محمد بن سلمان» جانشین ولیعهد و وزیر دفاع این کشور منجر به اشتباهات استراتژیک در مسائل داخلی و منطقه ای شده است؛ جنگ بی نتیجه و پرهزینه عربستان علیه یمن یکی از نمونه های اشتباه منطقه ای این کشور به شمار می آید.
از طرف دیگر طی سال های گذشته سیاست های حمایتی عربستان از گروه های تروریستی در سوریه و عراق برای ایجاد ناامنی در این کشورها با شکست مواجه شده است؛ به گونه ای که هم پیمانان عربستان در سوریه تهدیدی برای امنیت جهانی شناخته شده اند و مناطق تحت تصرف خویش را از دست می دهند. در عراق نیز داعش به تازگی شهر «الرمادی» را از دست داده است. بنابراین موجی از نارضایتی ها در قبال سیاست های عربستان به وجود آمده است.
همچنین توطئه عربستان در کاهش قیمت نفت تاثیر بسیار اساسی بر بودجه این کشور در پی داشته است. به عنوان نمونه در این کشور برای اولین بار قیمت های سوخت و بنزین به شدت افزایش یافت؛ لذا همه این عوامل منجر به اوج گیری صدای اعتراضات در این کشور شده است.
دولت عربستان برای سرکوب کردن اعتراضات علیه حکومت این کشور سیاست مشت آهنین را در پیش گرفت و اعدام آیت الله نمر نیز در همین چارچوب قابل تفسیر است. عربستان با این سیاست خویش اعلام داشت که مشکلات اقتصادی و اشتباهات سیاست خارجی منجر به کوتاه آمدن حکومت این کشور در برابر مخالفان نخواهد شد. در واقع این اقدامات پیامی به مخالفین مخابره می کند که آن ها را از اندیشه اعتراض و تغییر نظام این کشور بازدارد.
از آن جایی که در حال حاضر هم پیمانان عربستان در دنیا به عنوان گروه های تروریستی تکفیری شناخته شده اند و با توجه به تمرکز ویژه محافل بین المللی علیه داعش، عربستان با اقدام اخیر خویش در اعدام آیت الله نمر به دنبال یک فتنه و درگیری مذهبی است؛ چرا که از واکنش شیعیان نسبت به این موضوع اطمینان دارد و موجب تحت الشعاع قرار دادن موضوع تروریست های تکفیری خواهد شد.
دولت عربستان در زمان پادشاهی ملک عبدالله و پادشاهان قبلی یک سیاست سنتی را در پیش گرفته بود تا در ظاهر دولت خویش را معتدل معرفی کند و اقدامات افراطی خویش را به صورت مخفیانه به انجام می رساند اما تصمیمات اداره کشور در دوران ملک سلمان به علت کهولت و بیماری وی در اختیار «محمد بن سلمان» جوانی ناپخته و بی تجربه قرار گرفته است. محمد بن سلمان نیز با سیاست های افراط گرایانه و نابخردانه معضلاتی را برای این کشور ایجاد کرده است و عربستان در حال حاضر بهای افراط گری های محمد بن سلمان را می پردازد. بی شک این موضوع آینده رژیم این کشور را تحت تاثیر قرار خواهد داد؛ به گونه ای که هم اکنون نیز صدای اعتراضات در درون آل سعود به تدریج برمی خیزد و در صورت تدام این سیاست ها تبدیل به چالشی بزرگ در درون هیات حاکمه خواهد شد.
گفتنی است که سیاست های افراط گرایانه آل سعود ظرفیت بی ثبات سازی جامعه این کشور را به دنبال دارد. احتمال اعتراض شیعیان اسماعیلی و دوازده امامی عربستان با توجه به جمعیت قابل توجه آن ها علیه حکومت این کشور و بی ثبات سازی آن وجود دارد؛ هر چند که اکثریت جامعه عربستان را وهابی ها تشکیل می دهند و احتمال موفقیت شیعیان این کشور اندک است اما خطر بزرگ تر زمانی به وقوع می پیوندد که عربستان با همراه کردن دولت های حاشیه خلیج فارس همچون امارات متحده عربی و بحرین موجب تشدید سیاست های افراط گرایانه در این کشورها شود.
سرهنگ قذافی میگفت حسنی مبارک بی عرضه است من هرکسی بخواهد نفس بکشد می کشم مگر محمد بن سلمان ازقذافی کمتر است درکشتن
مثل جبال یمی مانه