پایگاه خبری تحلیلی «پارس»-"مصطفی طاهری- یکی از موضوعاتی که برخی منتقدان از آن به عنوان نقاط ابهام توافق هسته ای و قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل نام می بردند، بحث محدودیت توان دفاعی و موشکی کشور بود. جمهوری اسلامی ایران بارها در طول مذاکرات تأکید کرده بود که حاضر به مذاکره در خصوص مسائل غیرهسته‌ای نیست و درباره آنها معامله ای نخواهد کرد. اما با این حال طرف های مذاکره کننده سعی کردند با تصویب قطعنامه ای در شورای امنیت ایران را در این خصوص تحت فشار قرار دهند تا در این موضوع نیز کوتاه بیاید.

رهبر معظم انقلاب پس از اتمام مذاکرات هسته ای و تصویب قطعنامه صراحتاً اعلام کردند: «قابلیّتهای دفاعی و حریم امنیّت کشور، به فضل الهی حفظ خواهد شد، اگرچه می دانیم دشمنان بر روی این نقطه به خصوص، تکیه زیادی دارند. جمهوری اسلامی، در زمینه حفظ قابلیّت های دفاعی و امنیّتی خود -آن هم در این فضای تهدیدی که دشمنان برایش به وجود می آورند- هرگز تسلیم زیاده خواهی دشمن نخواهد شد.» همزمان با اعلام موضع رهبر معظم انقلاب مسئولان ارشد نظامی و اجرایی کشور نیز بر این موضع تأکید کردند و حاضر به کوتاه آمدن در رابطه با آن نشدند. وزارت خارجه نیز در اطلاعیه ای رسمی، بر تقویت قوای دفاعی ایران اصرار کرد. چندی بعد نیز موجی از فعالیت های دفاعی و نظامی کشورمان جهت «تثبیت موضع» کشورمان در این خصوص شروع شد. از رونمایی از موشک عماد و شهرک موشکی سپاه گرفته تا برگزاری رزمایش محرم و... همه از جدیت ایران در این زمینه خبر می داد.

 در مقابل نیز طرف مقابل و به خصوص آمریکا شروع به تهدید برای وضع تحریم های جدید علیه ایران کرد که البته  هنوز خبری از آن نشده است. تجربه عقب نشینی آمریکایی ها در زمینه موشکی و مسائل دفاعی ایران، می‌تواند الگوی مناسبی در خصوص مواجهه با مسائل «برجام» و «پسابرجام» باشد. در مقابله و مذاکره با دشمن و تهیه یک متن مشترک حقوقی، آنچه از اهمیتی بیشتر برخوردار است، «احقاق حقوق» و «جلوگیری از خدعه و نیرنگ» طرف مقابل است به خصوص اگر طرف مقابل مشهور به سوء سابقه باشد. رهبر معظم انقلاب، سیاست دشمن و نحوه مواجهه با آن را اینگونه تشریح می کنند: «در داخل کشور ما مجموعه های سیاسی هستند که تحلیلشان این است؛ می گویند وقتی که طرف خیلی چهره سگی از خودش نشان می دهد، شما عقب بنشینید!

خوب، شما این را قبول دارید؟ عقب بنشینیم؟ یا نه؛ معتقدید که هر گونه عقب نشینی، طرف را تشجیع می کند. به مجردی که دیدند شما با اخم می ترسید، می گویند آقا اخم کنید؛ علاج این آدم اخم است. به مجردی که دیدند تهدید به کتک یا خود کتک، شما را به عقب نشینی وادار می کنند، می گویند دو تا بیشتر بزن تا خوب از همه حرف هایش دست بردارد. طرف، اینجوری است. محاسبات دنیا این است.» 

به نظر می رسد اتخاذ «استراتژی ایستادگی بر اصول و حقوق کشور و تثبیت آن» و «پرهیز از عقب نشینی در قبال تهدید طرف مقابل» همانگونه که در حوزه مسائل دفاعی و موشکی منتج بود، از الزامات تحقق شروط رهبر معظم انقلاب برای اجرای برجام بوده و ضروری است مسئولان کشور به آن توجه داشته باشند.