واکنشهایجهانی به حمله روسیه به داعش
سناریوی «تبدیل سوریه به افغانستانی دیگر برای روسیه» از سوی عربستان سعودی، آمریکا و اتحادیه اروپا، بازیگران منطقهای از جمله رژیم صهیونیستی و گروههای معارضه سیاسی و مسلح در سوریه کلید خورده و چنگ رسانهای ایجاد شده است.
به گزارش پارس به نقل از فارس، روز چهارشنبه هشتم مهر جنگندههای روسی حملات هوایی خود را علیه مواضع گروههای مسلح در پی داشته است.
مسکو این عملیات هوایی را در راستای اقدامات نظامی ائتلاف جهانی علیه داعش و تروریسم و در چارچوب قطعنامههای صادر شده از سوی شورای امنیت علیه داعش و تحرکات تروریستی آن، فرماندهی و سازماندهی نمود ولی با موج و حرکات رسانهای و تبلیغتی روبرو شده است.
آمریکا، اتحادیه اروپا و برخی از بازیگران منطقهای و عربی در قبال عملیات هوایی روسیه مواضع متفاوتی گرفتند که مهمترین آن به شرح ذلی است:
۱. عربستان سعودی
سعودیها رسماً توسط عبداللهالمعلمی نماینده دائمی خود در سازمان ملل، نگرانی خود را ابراز داشته و حملات هوایی روسیه را باعث قتل کودکان و زنان سوری، قلمداد نمودند.
ریاض از مسکو خواست فوراً حملات هوایی خود را در سوریه متوقف و دیگر آن را تکرار نکند. سفیر این کشور در سازمان ملل تلویحاً اشاره نمود کشورهایی که اخیراً به جبهه جنگ علیه تروریسم پیوستند، در حقیقت آنها به حمایت از دولت اسد شتافتند.
جای بسی سؤال است که آلسعود طی ۵ ماه اخیر مناطق مسکونی یمن را بمباران میکند، هنوز آه و ناله کودکان و زنان و پیران زیر آوراه ویرانیهای یمن نشنیده اما به سرعت، فریاد دلخراش مسلمین و تروریستهای تکفیری در شهرها و استانهای سوریه را شنید و عکسالعمل نشان داد.
۲. آمریکا و اتحادیه اروپا
رسانهها، محافل سیاسی و برخی از مقامات سیاسی نسبتاً به حملات هوایی اخیر ارتش روسیه، مواضع مسلمین سوری موضع گرفتند و نسبت به آن انتقاد و به نیتها و اهداف این حملات تشکیک و تردید نمودند.
غربیها که خود بنیانگذاران ائتلاف جهانی علیه داعش و تروریسم بوده، همواره اذعان و ائتلاف نموده که در این جنگ نه فقط ناموفق بوده بلکه موجبات تقویت و گسترش قلمروی داعش و تکفیرهای در منطقه شدهاند.
این در حالی است که روسها طی ماههای اخیر آمریکاییها را از قصد و هدف خود در پیوستن به جبهه جهانی علیه داعش و افراطگرایان تکفیری، اطلاع داده و افزایش حضور آنها در سوریه به همین منظور است.
حتی پیرامون مکانیزم مبارزه با داعش و تروریسم در این منطقه میان دو ابرقدرت هماهنگی شد. شکست ائتلاف جهانی علیه داعش زمینه را برای ورود روسها به این عرصه مهیا کرده، زیرا عدم تمایل یا ناتوانی آمریکا و متحدان در مبارزه با داعش، زمینه را برای گسترش تهدیدات داعش برای امنیت منطقه و جهان، فراهم ساخته است.
این فرآینده فضا را برای رشد داعش و القاعده در مناطق پیرامون و همجوار با روسیه، مساعد ساخته و مسکو نسبت به خطرات آن برای امنیت ملی خود احساس نگرانی و هراس شده است.
۳. بازیگران منطقهای
محور حامیان گروههای سفلی جهادی و شاخههای القاعده در عراق و سوریه نسبت به حملات هوایی جنگندههای روسی علیه مواضع گروههای تروریستی و مسلح، شتابان واکنش نشان داده و ابراز نگرانی کرده که مبادا کودکان و زنان سوری قربانی این تهاجم باشند، ریاض، آنکارا و دوحه بخوبی از دقت عمل جنگندههای روسی، آگاه هستند و از خطرات ایمن شدهاند.
رژیم صهیونیستی از قول استراتژیستها و تحلیلگران راهبردی خود صراحتاً اعلام داشته که حضور نظامی روسیه در سوریه به ویژه نیروی هوایی آن، محدودیتهای فراوان و سنگین برای قدرت مانور تجاوزگری ارتش صهیونیستی در فضا و خاک سوریه و لبنان، ایجاد خواهد کرد.
۴. گروههای معارضه سیاسی و مسلح سوریه
جریانهای مخالف بشار اسد همواره از حمایتهای متحدان نظام سیاسی سوریه همچون ایران اسلامی، روسیه، چین و گروه کشورهای بریسک و گروه آلبا، ناراحت و نگران بوده و حضور نظامی روسیه، این نگرانیها و هراسها را افزایش داده است.
بیم و ناخشنودی آنها بیجهت نبوده زیرا حملات هوایی روسیه علیه مواضع شاخههای القاعده در سوریه و گروههای بومی تکفیری، زمینه تضعیف و ناتوانی جریان معارضه سوریه را فراهم میسازد و راه را برای یک راه حل سیاسی و مذاکره ملی سوری-سوری، هموار میسازد.
قدرت و قوت معارضه در گرو اختلال موازنه قدرت در عرصه نظامی-امنیتی بوده که قرار است توسط عملیات نظامی داعش و جبهه النصره صورت گیرد.
همگان مطلع هستند که پیروزیهای اخیر افراد مسلح در شمال و جنوب سوریه توسط شاخههای القاعده در سوریه انجام گرفته و شکست معارضه مسلح در منطقه جنوب سوریه به دلیل عدم حضور و مشارکت جبهه النصره بوده است.
* سناریوهای واکنشی به اقدامات روسیه در سوریه
۱. تشدید جنگ روانی و رسانهای علیه حضور نظامی روسیه و حملات هوایی
رسانههای غرب و عربی طی دو هفته اخیر به شدت مسکو و پوتین را آماج حملات روانی و تبلیغی خود قرار داده است.
مطبوعات جهان عرب طی این مدت کوتاه بیش از دویست مقاله و گزارش مفصل پیرامون موضوع تشدید حضور نظامی مسکو در سوریه نوشته است که اغلب توسط دوحه و ریاض هدایت شده است.
۲. سناریوی تبدیل سوریه به افغانستان دیگر برای ارتش روسیه
آمریکا و عربستان سعودی در این خصوص تجربه تأسیس «القاعده» در افغانستان علیه ارتش سرخ شوروی سابق دارند. سازمان سیا و دستگاه اطلاعاتی آلسعود بریاست شاهزاده ترکی الفیصل بنیانگذاران القاعده بودهاند و اکنون شاهزاده بندر بن سلطان میتواند در این راستا فعالیت کند.
این سناریو با متحد کردن جریانهای وابسته به شاخههای القاده در سوریه و گروههای سلفی جهادی بومی سوریه و تشکیل جبهه واحد مسلمین علیه حضور نظامی روسیه در سوریه، قابلیت عملیاتی شدن دارد ولی نه زمان و نه مکان و نه شرایط محیطی و ژئوپلتیکی به سود گروههای مسلح و حامیان آنها میباشد و سوریه، افغانستان نخواهد بود.
ارسال نظر