دفاع محمد هاشمی از دولت عربستان در حادثه کشتار منا!
رئیس دفتر آیتالله هاشمیرفسنجانی با بیان اینکه نمیتوان در حادثه کشتار حاجیان در منا دولت عربستان را مقصر دانست، گفت:
به گزارش پارس، محمد هاشمی رئیس دفتر آیتالله هاشمیرفسنجانی در گفتوگو با فارس، با اشاره به حادثه کشته شدن بیش از ۴۵۰ زائر خانه خدا در سرزمین منا در مناسک حج امسال اظهار داشت: اینکه حجگزاران در مسجدالحرام و سرزمین منا جان خود را از دست دادند، حادثه بسیار تلخی است.
هاشمی ادامه داد: ما نمیتوانیم بگوییم مقصر کیست و باید مقصر را شناسایی کرد چرا که صرف وقوع این حادثه در یک کشور دلیل نمیشود که ما مسئولان آن کشور را مسئول وقوع این حادثه بدانیم.
رئیس دفتر آیتالله هاشمیرفسنجانی با اشاره به اتفاق مسجدالحرام و ازدحام امروز در سرزمین منا تصریح کرد: این موضوعات باید توسط متخصصین کارشناسان در محل بررسی شده و سپس حکم صادر شود و از این رو بنده نمیتوانم قضاوت کنم.
«قضاوت در این مسائل مشکل است، در تهران ۸ میلیمتر باران آمد و چندین کشته داشتیم اما این دلیل نمیشود که قضاوت کنیم چه کسی مسئول است.»
وی در پاسخ به این سوال که مگر دولت سعودی به عنوان مجری برگزاری حج وظیفه تأمین امنیت جان زائران خانه خدا را بر عهده ندارد، گفت: امنیت در حوادث نیست چرا که ممکن است در اثر طوفان، جرثقیل سقوط کند و میدانیم که طوفان یک حادثه طبیعی است و روزانه در مکانهای مختلف طوفان و سیل جان عدهای را میگیرد و آن دولت مقصرش نیست، فرض کنیم با دولت عربستان، آمریکا و اسرائیل مشکل داریم اما نمیتوان بر این اساس آنها را مقصر اعلام کنیم.
هاشمی در پاسخ به این پرسش که نظر شما درباره فرمایش امام که فرمود باید حرمین شرفین به دست کسی قرار بگیرد که شایستگی داشته باشد، چیست، گفت: من زمانی میتوانم در این باره نظر بدهم که در محل باشم، ببینم و آن را بررسی کنم، نه اینکه از راه دور دست به قضاوت بزنم که منتج به قضاوت سیاسی و عجولانه شود.
وی در عین حال متذکر شد: درست است این حادثه دلخراش است اما نمیتوان گفت که آیا این دولت مقصر بوده یا خیر و از اینجا برای آنها حکم صادر کرد.
رئیس دفتر آیتالله هاشمیرفسنجانی ادامه داد: بالاخره همین دولت بیکفایت عربستان هر سال دو تا پنج میلیون عمرهگزار و حجگزار را میزبانی میکند و حوادث کمی اتفاق میافتد و در طول ۵۰ سال اخیر حدود ۲۰۰ میلیون زائر به عربستان رفتهاند از این رو نباید در اثر یک حادثه قضاوت کرد.
وی بر همین اساس افزود: اگر دولت عربستان مقصر است باید مجازات شود و اگر لیاقت ندارد باید برگزاری حج را از دستش گرفت اما نباید قضاوت عجولانه کرد بلکه باید مبتنی بر شواهد روشن و توسط متخصصان و به دور از هر گونه حب و بغض به بررسی ابعاد این موضوع پرداخت.
ای کجاش دفاع بود........از جنازه حجاج هم میخوای تیتر سیاسی و باندی بزنی
عالی صحبت کرده از روی احساسات نمی شه قضاوت کرد
بالاخره باید اسم بعضی ها هرطور شده گاهی وقتها روی بیلبورد رسانه بیاد ...اگه نیاد شب به روز مبدل نمیشه !!!!
کاملا موافقم بسیارمنطقی بود پرسش بنده این است اگربجای عربستان کشوربرادرسوریه میزبان بود وچنین اتفاقی می افتاد ایاما دولت بشاراسدرامقصر میدانستیم یا توجیه میکردیم موفق باشید
باکمال ادب و احترام باید بگویم که اشتباه کردین جناب هاشمی !
با اینهمه پولیکه از حج درمیارن باید کلی نیرو و خدمه داشته باشن که حتی یکی آخ نگه.
حالا بماند که باید نیروهای امداد تو نزدیکترین نقطه حضور داشته باشن تا اینکه یه همچین فاجعه ای رو نذارن بدتر شه که نکردن.
میگن خیلیاشون جون داشتن بنده خداها اما چون دیر اومدن بعد 7هشت ساعت اونجا جون دادن ، آخه تا این حد... !؟؟!!
ببینین صددرصد عامدانه بوده
اگرم یموقه یکهزارم درصد عامدانه نبوده باشه ، این فاجعه ها یعنی اینکه دولت عربستان صلاحیت اینرو نداره که بتنهایی این امر رو مدیریت کنه و باید از کشورهای مختلف اسلامی این موضوع مدیریت بشه.
با اینکه نمیشه بطور مستقیم با نگاه توطئه به این موضوع دید داشت اما
اول اینکه
رخداد فاجعه جرثقیل در روز ١١ سپتامبر و تقريبا همان زمان با آن رويداد و اينكه دكلها مربوط به شركت ساختماني خانواده بنلادن بوده است؛ آيا اينها نميتواند قرايني دال بر وجود اقداماتي برنامهريزي شده باشد؟ اتفاقاتي از اين دست ممكن است به صورت حادثه از پيش طراحي نشده رخ دهد، ولي اين حد از شواهد و علايم معنادار را چگونه ميتوان از كنارش گذشت؟
دوم اینکه
حادثه منا هم از اين نوع است. هرچند همه ميدانند كه تراكم جمعيت در مراسم «رمي جمرات» زياد است ولي اين را هم ميدانيم كه وظيفه دولت سعودي است كه رفت و آمد را در اين مراسم بهنحوي كنترل كند كه اين عوارض پيش نيايد، به ويژه پس از حادثه سقوط جرثقيل، مديريت حجاج بايد با دقت بيشتري انجام ميشد؟ آيا اين را نيز نميتوان به عنوان معياري براي آگاهانه و عمدي بودن اين اقدام تلقي كرد؟ به ويژه كه گفته ميشود برخي از راهها را نيز بسته بودند.
و
فارغ از اين نكات يك پرسش هم از مسوولان ايراني حج وجود دارد و اينكه چرا با وجود اينكه نسبت حجاج ايراني حدود سه درصد كل حجاج است ولي تعداد ايرانياني كه در اين حادثه جان باختهاند حدود ١٠ درصد جانباختگان است؟ يعني سه برابر بيش از نسبت جمعيتي آنان. آيا اين موضوع ناشي از اتفاق است؟ يا به حجاج ايراني مربوط است؟ يا اين تعمد يا سهلانگاريهاي سعوديها به معبري منحصر بوده كه حجاج ايراني از آنجا رفت و آمد داشتهاند؟
بماند که دانشمند عزیزمون وتعدادی از نخبگانمون رو در این فاجعه ها ازدست دادیم !!!
احتمال اینکه عامدانه باشه خیلی زیاده باید پیگیری بشه موضوع