ایران عامل تفرقهافکنی طایفهای در منطقه
وزیر امور خارجه بحرین مدعی شد ایران عامل تفرقه افکنی مذهبی و ترویج فاشیسم دینی در منطقه است.
به گزارش پارس به نقل از خبرگزاری صدا وسیماخالد بن احمد آل خلیفه در مصاحبه با این شبکه گفت: مواد منفجره در قایق های ارسال شده از طرف ایران که در ماه ژوئیه کشف شد، برای نابود کردن کامل شهر منامه کافی بود. ما به تنهایی این سلاح ها و مواد منفجره را کشف نکردیم، بلکه این کار با همکاری متحدانمان در منطقه خلیج (فارس) از جمله نیروی دریایی آمریکا انجام شد.
خالد بن احمد در مصاحبه با این روزنامه افزود: پیوستن تهران به یک ائتلاف منطقه ای به نفع کشورهای منطقه خلیج (فارس) خواهد بود، به شرط آن که تهران به سیاست حسن همجواری و خودداری از دخالت در امور داخلی دیگر کشورها پایبند باشد و دوگانگی در گفتمان و رفتارهای این کشور کنار گذاشته شود.
بن احمد آل خلیفه همچنین از ایران خواست تا با تغییر دادن سیاست های خود در منطقه، دخالت در امور شیعیان و عربها و امور کشورهای عربی را متوقف کند و به سیاست تفرقه افکنی طایفه ای خود پایان دهد.
وزیر امور خارجه بحرین گفت: توافقنامه هسته ای که ایران با کشورهای غربی امضا کرد، همه عوامل تنش از طرف ایران را پوشش نمی دهد و اگر تهران به خط مشی قبلی خود ادامه دهد، منطقه خلیج (فارس) هیچ دستاوردی از توافقنامه نخواهد داشت. ایران باید به بندهای توافقنامه هسته ای پایبند باشد و روابط خود را با کشورهای همسایه اصلاح کند.
خالد بن احمد آل خلیفه افزود: تهدیدات ایران علیه کشورهای منطقه پیش از انقلاب هم وجود داشت. آیا شاه (مخلوع) ایران خواهان تسلط بر بحرین نبود؟ گروه پنج بعلاوه یک به پرونده هسته ای ایران توجه کرد، و کسانی را که با مواد منفجره با ما می جنگند، نادیده گرفت.
وزیر امور خارجه بحرین که به همراه پادشاه این کشور به فرانسه سفر کرده بود در مصاحبه با الشرق الاوسط پس از اشاره به روابط اقتصادی و تجاری بین دو کشور گفت: ما همچنین درباره زمینه های مختلف همکاری امنیتی هم گفتگو کردیم. ما به اوضاع منطقه به طور کلی و موضع گیری در برابر توافقنامه هسته ای ایران، بحران یمن، اوضاع عراق و جنگ علیه داعش و تروریسم پرداختیم.
وی با رد انتقادات از کشورهای عضو شورای همکاری درباره تعامل با مهاجران سوری، درباره بحران یمن افزود: حوثی ها و متحدانشان گزینه راه حل نظامی را در یمن انتخاب کردند. آنها علیه توافقنامه ای که اعضای شورای همکاری و رئیس جمهور سابق یمن به آن دست پیدا کرده بودند، کودتا کردند. حوثی ها بودند که کنترل ساختمان های دولتی را در دست گرفتند و مقامات دولتی را بازداشت کردند و با حرکت در مسیر گزینه نظامی، منافع یمن و منافع ما را تهدید کردند. زمانی که آنها از این اقدام عقب نشینی کنند و سلاح های خود را زمین بگذارند ما هم برای بازگشت به روند سیاسی آماده خواهیم بود. ما به دنبال از بین بردن موجودیت هیچ طرفی در یمن نیستیم. دولت قانونی باید حکومت و سلاح را در کشور در دست داشته باشد و هر شرایطی به جز این تهدیدی برای منافع ما در منطقه است. طرف های غربی پیش از این درباره اعلام آتش بس و توقف عملیات نظامی و از سرگیری روند سیاسی بر ما اعمال فشار می کردند. ما یکماه پیش آتش بس پنج روزه ای را اعلام کردیم که خوثی ها ومتحدانشان آن را نقض کردند. آنها خواهان آتش بس و پایبندی به بازرسی از هواپیماهای حامل کمک های انسانی نیستند و اصرار دارند با متحدان ایرانی خود در تماس مستقیم باشند. آنها به هیچ تعهدی پایبند نیستند و می خواهند قطعنامه 2216 شورای امینت لغو شود. ما هرگز اجازه نخواهیم داد هر هواپیمایی چه ایرانی و چه از هر کشور دیگری بدون بازرسی در صنعا به زمین بنشیند. باید این مسئله را در نظر گرفت که ما در شرایط جنگی هستیم. تا زمانی که حوثی ها گزینه نظامی را کنار نگذارند ما هم از رویارویی با آنها عقب نشینی نخواهیم کرد و اجازه نخواهیم داد منافع ما را تهدید کنند. من هیچ اطلاعاتی درباره تماس ها در مسقط ندارم. عربستان، امارات و بحرین در چارچوب ائتلاف عربی موضع گیری می کنند. صنعا مرکز و پایتخت یمن است و اگر ما بخواهیم دولت قانونی یمن به جایگاه خود بازگردد، باید دولت به صنعا بازگردد. مسئله حضور در شهر عدن موقت است و اگر به تعز هم بروند اقدام موقت خواهد بود. مسئله اصلی آن است که دولت به پایتخت بازگردد.
میشل ابونجم خبرنگار روزنامه الشرق الاوسط در ادامه مصاحبه با خالد بن احمد آل خلیفه با اشاره به شرایط ایران پیش و پس از توافقنامه هسته ای خاطر نشان کرد:«زمانی که توافقنامه هسته ای بین ایران و گروه پنج بعلاوه یک امضا شد، غربیها بسیار امیدوار بودند این توافقنامه تهران را وارد چرخه سیاسی، اقتصادی و سرمایه گذاری جهانی خواهد کرد و در نتیجه ایران پس از توافقنامه نمی تواند مانند ایران پیش از توافقنامه باشد. به عبارت دیگر ایران به در پیش گرفتن سیاست میانه رو در منطقه که به دستیابی به راه حل هایی برای مشکلات منطقه منجر شود، واداشته خواهد شد. آیا این امیدواری درست بود یا شکست خورده است؟»
خالد بن احمد در پاسخ گفت: قضاوت در این باره هنوز زود است. ابتدا باید منتظر اجرای توافقنامه هسته ای باشیم که هنوز انجام نشده است. اما پیش از آن می توانم بگویم توافقنامه همه منابع عوامل تنشی را که دولت ایران عامل آن است پوشش نمی دهد و فقط شامل پرونده هسته ای است بدون اینکه به دیگر پیامدهای آن بپردازد. باید این مسئله را در نظر داشته باشیم که ایران به جز پرونده هسته ای، روابط پرتنشی با ما دارد. ما معتقدیم توافقنامه هسته ای فقط به جنبه هسته ای می پردازد و دیگر مسایل را شامل نمی شود. این توافقنامه همچنین به ایران کمک می کند تا اسامی شرکت ها و افرادی که در فهرست تحریم قرار دارند و مرتبط با گروه های تروریستی هستند مانند شرکت ها و افراد مرتبط با سپاه پاسداران را از فهرست تحریم خارج کند. از نظر ما این مسئله به برقراری امنیت و ثبات کمک نمی کند. البته ما نمی خواهیم بدبین باشیم.
وی در پاسخ به این سوال که پس چرا از توافقنامه هسته ای ایران استقبال کردید؟ گفت: امیدوارم چندان به کلمه «استقبال» توجه نکنید، زیرا ما در واقع خواست خود از این گام را ابراز کردیم. اگر این گام موفقیت آمیز باشد و همه بندهای توافقنامه به طور کامل اجرا شود، بدون شک به برقراری امنیت و ثبات کمک خواهد کرد. اما این مسئله مستلزم آن است که ایران اولا به توافقنامه به طور کامل پایبند باشد و ثانیا تلاش موازی را برای اصلاح روابط خود با کشورهای همسایه آغاز کند. اگر این مسئله محقق نشود ما در تعامل با ایران به هیچ جایی نخواهیم رسید. توافقنامه در این صورت به ما ارتباطی نخواهد داشت، زیرا فقط بخش مشخصی از «هسته ای» را پوشش خواهد داد، در حالی که آنان با کلاشنیکوف، بمب و ماده سی 4 با ما می جنگند. آیا می دانید چه مقدار از این ماده به بحرین قاچاق شد؟ این مقدار برای نابود کردن کامل شهر منامه کافی بود. ما این محموله را فقط خودمان کشف نکردیم، بلکه متحدان ما در منطقه خلیج فارس از جمله نیروی دریایی آمریکا و دیگران هم در آن مشارکت داشتند. همه مسیری را که قایق های حامل این مواد منفجره طی کردند، می دانند. اگر پرونده صدور تروریسم و آموزش تروریست ها و فاشیسم دینی با هدف تسلط بر کشورهایمان را در نظر بگیریم، خواهیم دید این توافقنام هیچ سودی برای ما نخواهد داشت.
وی در پاسخ به این سوال که آیا در گفتگوها با فرانسوا اولاند رئیس جمهور فرانسه و نیز اجلاس کمپ دیوید با حضور باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا پاسخ های اطمینان بخشی درباره توافقنامه ایران دریافت کردید؟ افزود: آمریکا کشور متحد و دوست ماست. روابط ما با آمریکا به سال 1893 باز می گردد. آنچه ما امروز شاهد آن هستیم تغییر چارچوب روابط بین آمریکا و منطقه است. ما هیچ نگرانی از این مسئله نداریم که ایران به بخشی از یک تشکل منطقه ای تبدیل شود. پیوستن تهران به تشکل منطقه ای در نهایت به نفع ما خواهد بود، به شرط آن که این کشور به سیاست حسن همجواری و خودداری از دخالت در امور داخلی دیگر کشورها پایبند باشد و دوگانی در زبان و رفتار خود را کنار بگذارد. برخورد دوگانه مشکل اصلی ما با ایران است. ما از طرف سپاه پاسداران تهدیداتی را می شنویم و (آیت الله) خامنه ای رهبر انقلاب زمانی که درباره کشورهای منطقه سخن می گوید به آنها اهانت می کند. سپس محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران مرد دیپلمات خنده رو می آید و می گوید لطفا به این سخنان توجه نکنید و باید گفتگو کنیم. آیا می توانیم گفتگو کنیم و همزمان بجنگیم؟ تهران باید سیاست های خود را تغییر دهد و به دخالت خود در امور شیعیان عرب و اهالی کشورهای عربی متوقف کند و سیاست های تفرقه افکنانه طایفه ای خود را کنار بگذارد. در آن زمان اگر ایران گامی به طرف ما بردارد ما دو گام به سوی آن برخواهیم داشت. ما در نهایت نمی توانیم با کشوری که صد و پنجاه کیلومتر با ما فاصله دارد به طور مستمر اختلاف داشته باشیم. منافع ما مستلزم آن است که روابط خوبی با ایران داشته باشیم. در عین حال ما چاره ای جز دفاع از خود نداریم. ما در بحرین هرگز به هیچ کسی حمله نکرده ایم. ما همواره در حال دفاع از خود قرار داریم.
وزیر امور خارجه بحرین درباره تشکیل نیروی مشترک عربی و موضع اعضای شورای همکاری در برابر آن گفت: موضوع تشکیل نیروی مشترک عربی مسئله ای نیست که بتوان به سرعت به آن پایان داد. کشورهای عربی و به طور خاص اعضای شورای همکاری مخالفتی با تشکیل نیروی مشترک ندارند. ما از نظر اصولی از آن حمایت می کنیم و آن را سودمند و مهم می دانیم. اما ما نمی خواهیم نیرویی تشکیل شود که شرکت کنندگان در آن از همکاری با یکدیگر عاجز باشند. یا نیرویی تشکیل شود که قدرت وارد عمل شدن را نداشته باشد. ما باید به تشکیل نیرویی کارآمد و قدرتمند برسیم. هنوز بررسی تشکیل این نیرو پایان نیافته است. ما برای حضور و مشارکت در نیروی مشترک عربی آمادگی داریم، اما خواهان تشکیل نیروی کارآمد هستیم، نه اینکه فقط نیرویی روی کاغذ تشکیل شود. امنیت خلیج فارس همواره برای ما اولویت داشته و تهدیدات هم همواره وجود داشته است. تهدیدات پیش از انقلاب ایران وجود داشت. آیا شاه ایران خواهان تسلط بر بحرین نبود؟ آیا صدام خلیج فارس را تهدید نمی کرد؟ خلیج فارس منطقه ای راهبردی است و همواره با تهدیدات و چالش هایی روبروست بوده است؟ امروز این تهدیدات گسترش یافته است. ما با تهدیدات تروریستی از جمله تروریسمی که بعضی از کشورها آن را صادر می کنند مواجه هستیم. تهدید مستقیم ایران از طریق سپاه پاسداران، تهدید حزب الله، جنگ در یمن. علاوه بر این تهدید فاشیسم دینی و اندیشه های افراطی مانند القاعده، داعش، نیروهای بسیج مردمی عراق، جنبش انصارالله، انصارالحق و دیگر گروه ها مطرح است. این نوع تهدیدات از جمله مهمترین تهدیداتی است که ما امروز با آنها روبرو هستیم و باید از جوامع خود در برابر آنها دفاع کنیم. چالش اقتصادی هم مطرح است که به علت اهمیت منطقه خلیج فارس در اقتصاد جهانی است. این چالش ها مستلزم آن است که اعضای شورای همکاری در کنار یکدیگر گام بردارند. عبدالله بن عبدالعزیز پادشاه سابق عربستان این خطر را درک کرده بود و مسئله تشکیل اتحادیه را بین اعضای شورای همکاری مطرح کرد. دیدگاه های مختلفی درباره آن مطرح است. همه کشورها حق حاکمیت خود را مانند اتحادیه اروپا حفظ می کنند، اما سیاست مشترکی در برابر خطرات خواهند داشت.
خالد بن احمد آل خلیفه درباره بحران سوریه هم گفت: راه حل بحران سوریه بازگشت به بیانیه کنفرانس ژنو یک است که بر لزوم تشکیل دولت انتقالی مورد قبول ملت سوریه تاکید دارد. راه حل بحران سوریه نظامی نیست، بلکه سیاسی است. مشکل آن است که شاهد دودستگی منطقه ای و بین المللی بر سر مسئله سوریه و چگونگی خروج از بحران این کشور هستیم. بحرانی که نیمی از مردم سوریه را آواره و این کشور را ویران کرد. تاکید می کنم جایگزینی برای راهکار سیاسی در سوریه وجود ندارد، زیرا هیچ طرفی نمی تواند طرف مقابل را از بین ببرد. اما تصمیم گیری درباره سرنوشت افراد باید به ملت سوریه واگذار شود.
ارسال نظر