همزمان با توافق یمنی- یمنی و مخالفت عربستان/ گزینه استراتژیک روی میز انصارالله
عقبنشینی انصارالله از مناطق جنوبی نتیجه دیگری هم در پی داشته و آن اینکه اختلافات داخلی میان نیروهایی را که عربستان در این تجاوز نظامی به کار گرفته است تشدید میکند.
پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- همزمان با خروج نیروهای ارتش و انصارالله از جنوب یمن، عبدالملک الحوثی دستور داد تا «گزینههای استراتژیک» و محرمانه انصارالله علیه حملات عربستان اجرا شود. همچنین در استانهای جنوبی و شرقی یمن وضعیت فوقالعاده اعلام شده است.
در شرایطی که گروههای یمنی به دنبال یک راهکار سیاسی برای حل بحران یمن هستند اما کارشکنیهای عربستان و متحدانش علیه یمنیها همچنان ادامه دارد. دو روز پس از آنکه رئیس دفتر سیاسی جنبش انصارالله اعلام کرد نبرد واقعی با متجاوزان هنوز شروع نشده و تغییر استراتژی جنگ در چارچوب ورود به گزینههای قوی و دردناکعلیه دشمن ضرورت دارد، عبدالملک الحوثی، رهبر انصارالله یمن دوشنبه شب دستور داد گزینههای استراتژیک علیه عربستان به اجرا گذاشته شود. عبدالملک الحوثی، به تمامی رهبران نظامی این جنبش دستور داده وضعیت فوقالعاده را در صعده و تمامی جبهههای جنگ در استانهای جنوبی، شرقی و مرزهای شمالی اعلام کنند. رهبران نظامی و امنیتی در استانهای صعده و حجه دستورات الحوثی را اجرا و وضعیت فوقالعاده را در این دو استان اعلام کردهاند. به گزارش پایگاه خبری یمن الان، همچنین عبدالملک الحوثی خواهان اجرای «گزینههای استراتژیک» انصارالله در تمامی جبهههای جنگ شد. منابع یمنی اعلام کردند انصارالله از چند روز قبل خود را برای اجرای این گزینهها که گفته شده «محرمانه» و نامشخص است آماده میکردند ولی مشخص نیست آیا این گزینهها در داخل اراضی یمن اجرایی میشود یا خارج از مرزهای دریایی و زمینی. دستور الحوثی در شرایطی انجام شده است که در روزهای اخیر براساس توافقاتی که بین گروههای یمنی در جنوب این کشور با انصارالله انجام شده، نیروهای انصارالله از استانهای جنوبی خارج شدهاند. احتمالاً سعودیها با خروج انصارالله از جنوب، تلاش میکنند با تجمیع گروههای حامی خود صنعا، پایتخت یمن را بازپس گیرند.
از سوی دیگر و به رغم انتشار اخباری مبنی بر نزدیک شدن آزادسازی صنعا، از سوی رسانههای وابسته به ائتلاف سعودی به نظر میرسد حمله به پایتخت و استانهای شمالی یمن برای این ائتلاف یک رؤیا باشد چراکه اختلافات میان عربستان و امارات پس از سیطره گروههای حامی ائتلاف بر استانهای جنوبی بالا گرفته است. ضیفالله الشامی، عضو دفتر سیاسی انصارالله نیز در این باره گفت: «صحبت از حمله به صنعا تنها با هدف اعمال فشار بر ارتش و کمیتههای مردمی در تعدادی از جبهههاست.» وی تأکید کرد: «برنامه حمله به صنعا شکست خورده است و چیزی که در رسانهها پخش میشود تنها یک جنگ روانی از سوی ائتلاف سعودی است.» علاوه بر این برخی منابع آگاه اعلام کردند صدها تن از قبایل اطراف صنعا داوطلب شدهاند در یکی از کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس برای شرکت در حمله به صنعا شرکت کنند. با وجود اینکه ائتلاف سعودی همچنان مدعی است به زودی کنترل صنعا را در دست میگیرد اما ارتش و کمیتههای مردمی یمن در مناطق مختلف به پیشروی خود و از پای درآوردن اعضای القاعده ادامه میدهند. تلاش عربستان برای حمله به صنعا و کنترل آن درحالی است که سعودیها تاکنون نتوانستهاند حتی دولت مستعفی یمن را به عدن بازگردانند. احتمالاً دستور اجرای گزینههای استراتژیک علیه عربستان برای مقابله با حمله نیروهای ائتلاف به صنعا اعلام شده است. صالح الصماد، رئیس دفتر سیاسی جنبش انصارالله، چند روز پیش گفت: «در روزهای آینده به همه نشان خواهیم داد همه اقدامات انجام شده برای گرفتن فرصت و خنثی کردن نقشههای متجاوزان بود.»
تصرف سفارت امارات در صنعا
انصارالله در واکنش به تداوم تجاوزهای امارات علیه یمن به ویژه در «عدن»، سفارت این کشور را در صنعا تحت کنترل خود درآورد و خواستار تخلیه فوری آن شد. به گزارش پایگاه خبری «النشره» وزارت خارجه امارات نیز در واکنش به این اقدام، با صدور بیانیهای آن را محکوم و ادعا کرد: «این اقدام نشان داد جماعت الحوثی، هیچ احترامی برای عرفهای دیپلماتیک و قوانین بینالمللی قائل نیست و از قانون جنگل تبعیت میکند.» در بیانیه وزارت خارجه امارات آمده است که این اقدام جنایت و نقض آشکار قوانین بینالمللی است. بر اساس این گزارش، شورای همکاری خلیج فارس، پارلمان عربی و کشورهای بحرین و عربستان سعودی این اقدام را به شدت محکوم کردند.
سفر هادی به قطر
عبد ربه منصور هادی، رئیسجمهور مستعفی یمن روز سه شنبه برای اولین بار پس از فرار به ریاض، راهی قطر شد. به گزارش فارس، بر اساس گزارش خبرگزاری رسمی قطر «قنا»، منصور هادی و شیخ تمیم بن حمد امیر قطر در این سفر روابط دوجانبه و تعدادی از قضایای مشترک را مورد بررسی قرار خواهند داد. در همین راستا «ریاض یاسین» وزیر خارجه دولت مستعفی یمن در گفتوگویی تلفنی با «اسکای نیوز» عربی گفت این سفر سه بُعد اساسی دارد: اولین آنها شکر و قدردانی از قطر، امارات و دیگر کشورهای خلیج فارس در حمایت از منصور هادی است. پرونده دوم طرحی برای بازگشت امنیت و ثبات به یمن و نیز ایجاد سازمانهای امنیتی اساسی و ارتش و بازسازی یمن خواهد بود اما پرونده سوم مذاکرات سیاسی و چگونگی ورود به چارچوب عملیات سیاسی است.
عقبنشینی انصارالله بهسوی پیروزی
احمد کاظمزاده- با وجود اینکه آغاز مذاکرات ژنو با محوریت سازمان ملل یا مذاکرات محرمانه در مسقط پایتخت عمان امید به حل سیاسی بحران یمن را فراهم کرده بود اما عربستان با ناکام گذاشتن این مذاکرات تجاوزات جدیدی را اینبار در عرصه زمینی تقریباً بلافاصله بعد از پایان ماه مبارک رمضان آغاز کرد و با وارد کردن همزمان نیروهای مزدور از عدن و نیروهای القاعده از حضرموت به اشغال زمینی بخشهای جنوبی یمن دست زد.
در مقابل نیروهای انصار الله و ارتش یمن ابتدا در برابر تجاوز زمینی نیروهای مزدور مقاومت کردند و سپس برای کاهش تلفات خود به عقب نشینی تاکتیکی از این مناطق دست زدند و تأمین امنیت این مناطق را به خود جنوبیها از جمله جنبش حراک سپردند و محمد البخیتی عضو شورای سیاسی انصار الله در مصاحبه با المیادین در خصوص چرایی ورود انصار الله به عدن و مناطق جنوب و عقب نشینی از این مناطق گفت: «ما پس از آنکه منصور هادی از صنعا به عدن رفت تصمیم گرفتیم به سمت عدن برویم زیرا وی صنعا را پایتخت اشغالی و عدن را پایتخت موقت اعلام کرده بود و خواستار مداخله نیروهای خارجی شد و با القاعده متحد شد و اعلام جنگ کرد، بنابراین ما زمانی به سمت عدن رفتیم که وی به ما اعلام جنگ کرده بود و شبه نظامیان طرفدار او پادگانها و مراکز دولتی را اشغال و شروع به کشتار نظامیان و برخی شهروندان اهل مناطق دیگر کردند. براین اساس ما ناچار به مداخله شدیم و هدف ما مقابله با داعش و شکست دادن طرح منصور بود. هدف ما مقابله با مردم جنوب و جنبش جنوب نبود اما متأسفانه رسانههای سعودی موفق شدند افکار عمومی جنوب و خصوصاً جنبش جنوب را گمراه کنند و آنها را به سمت مقابله با کمیتههای مردمی و انصارالله سوق دادند. در این میان اخوانالمسلمین و سلفیها و القاعده و داعش نیز موج سواری کردند و همگی زیر پرچم جنبش جنوب جمع شدند، به همین علت ما عقبنشینی کردیم و به برادران در جنبش جنوب نیز اعلام کردیم از جنوب عقب نشینی میکنیم و مسئولیت حفظ امنیت این منطقه برعهده شماست و جامعه را از دست القاعده و داعش نجات دهید.»
براین اساس با عقب نشینی انصارالله از جنوب یمن مسئولیت جنوبیها و جنبش حراک در دفع تجاوز خارجی بیش از پیش افزایش یافته است و هرگونه تساهل و همکاری در برابر تجاوز خارجی آنها را به شریک تجاوز سعودیها تبدیل خواهد کرد. عقبنشینی انصارالله از مناطق جنوبی نتیجه دیگری هم در پی داشته و آن اینکه اختلافات داخلی میان نیروهایی را که عربستان در این تجاوز نظامی به کار گرفته است تشدید میکند. چنانکه روزنامه امریکایی واشنگتن پست در گزارشی با بیان اینکه بعد از عقب نشینی انصارالله و ارتش از جنوب یمن هرج و مرج این مناطق را فراگرفته تصریح کرد: گروههای تروریستی در جنوب یمن به علت منفعت طلبی به جان یکدیگر افتادهاند و ناامنی برخی از مناطق جنوبی این کشور را فرا گرفته است.
از طرف دیگر حوثیها به موازات عقب نشینی از مناطق جنوبی به پیشرویهایی در استانهای نجران، جیزان و عسیر واقع در شمال یمن دست زدهاند و تلفات نظامی سنگینی را بر نیروهای سعودی وارد کردهاند. چنانکه از بین 173 تانک و خودروهای زرهی که نیروهای مقاومت مردمی یمن و ارتش یمن تاکنون موفق به نابودی آن شدهاند 119 مورد از آنها به جیزان تعلق داشته است. پیشروی نیروهای یمنی در این سه استان از یک بعد دیگر نیز حائز اهمیت است و آن اینکه این استانها در گذشته به یمن تعلق داشته اما در جریان جنگ سال 1934 به مدت 60 سال تحت الحمایه عربستان قرار گرفت و اکنون سالهاست که این دوره به پایان رسیده است. از این دید میتوان گفت یمنیها اکنون تهدید ناشی از تجاوز نظامی عربستان به این کشور را به فرصتی برای بازگرداندن این مناطق به سرزمین مادری خود تبدیل کردهاند و این هم یکی دیگر از شاخصهای نتایج معکوس عربستان از تحمیل جنگ بر یمن بوده است. از همه مهمتر اینکه عربستان ماههاست جنگ را به لحاظ اخلاقی باخته و به عنوان یک کشور اسلامی و مدعی خادم حرمین شریفین جنایاتی را در حق مردم یمن (که اکثر قریب به اتفاق آنها عرب و مسلمان هستند)مرتکب شده است که در طول تاریخ اسلام و عرب بیسابقه بوده و حتی رژیم صهیونیستی نیز جرئت ارتکاب این همه جنایت را به خود در فلسطین نمیداده است.
ارسال نظر