مسعود اسداللهی کارشناس مسایل منطقه در گفتگو با پارس:
نگاه حزب الله به توافق هسته ای/ امتیاز آمریکا به آل سعود در دوران مذاکرات
آمریکا در مقطعی به دنبال این بود که اسلام طالبان را اسلام اصلی نشان دهد. در دوران اوباما به طور همزمان اسلام داعشی و اسلام اخوانی را ترویج کردند که هر دو دچار شکست شد.
پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- یک کارشناس مسایل منطقه گفت: حزب الله از این جهت که عربستان و اسرائیل با آن مخالف هستند از این توافق حمایت میکنند ولی قطعا نظر آنها درباره محتوا نظر مقام معظم رهبری است و در این باره شکی وجود ندارد.
دکتر مسعود اسداللهی کارشناس مسایل منطقه در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی «پارس» اظهار داشت: حزبالله از حجم مخالفت عربستان و رژیم صهیونیستی از این توافقنامه نتیجه گیری می کند که امضای این توافق به صلاح است.
وی افزود: آنها ملاکشان این است که وقتی اسرائیل در این حد بیسابقه با امریکا اختلاف دارد و نخستوزیر این رژیم میرود در کنگره امریکا علیه رئیس جمهور این کشور سخنرانی می کند پس معلوم می شود که اگر این توافق سرانجام بگیرد صرفنظر از مضمون، خیلی به نفع ما است.
وی اضافه کرد: مذاکرات هسته ای باعث ایجاد شکاف در روابط دولت فعلی امریکا با بعضی همپیمانانش به ویژه رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی شده است.
این کارشناس مسایل منطقه درخصوص رابطه کاخ سفید با آل سعود و رژیم صهیونیستی گفت: رابطه نظام امریکا با نظام عربستان یک رابطه استراتژیک است که این رابطه هم اکنون نیز مخدوش نشده، فروش سلاح وجود دارد، مستشاران امریکایی در ارتش عربستان حضور دارند و شما میبینید که آقای جان کری یا وزیر دفاع امریکا به عربستان می رود و توافق هسته ای را برای پادشاه این کشور توجیه کند.
اسداللهی افزود: رژیم عربستان با دولت کنونی امریکا مشکل دارد همانطور که کابینه نتانیاهو با دولت اوباما مشکل دارد ولی این به معنی این نیست که اسرائیل با امریکا مشکل دارد ولی به هر حال، زاویه بین امریکا و عربستان به خصوص در مورد سوریه بیشتر شد.
وی اضافه کرد: عربستانی ها از این تحولات به شدت ناراحت هستند چراکه معتقدند امریکا از طریق سرنگون کردن صدام قدرت را در عراق از سنی ها به شیعیان منتقل کرده البته این مسئله در زمان جرج بوش اتفاق افتاد ولی اوباما هم به فرایند دموکراتیک عراق و هم رسیدن شیعیان به قدرت تن داد.
این کارشناس مسایل منطقه خاطرنشان ساخت: یکسری از عوامل باعث شده که در حال حاضر فاصله ای بین دولت عربستان با دولت اوباما ایجاد شود البته بعد از روی کار آمدن ملک سلمان و تغییر و تحولاتی که در هیئت حاکمه عربستان رخ داد باعث شد که این فاصله کم شود؛ هم محمد بن نایف که ولیعهد اول است و هم محمد بن سلمان جانشین ولیعهد و فرزند پادشاه از چهرههای نزدیک به امریکا محسوب میشوند بنابراین امریکایی ها از این نظر راضی هستند.
اسداللهی افزود: از سوی دیگر ما شاهد بودیم که امریکاییها یک نوع امتیاز به عربستانیها دادند که بر اساس آن سعودیها در توافق هسته ای با ایران کارشکنی نکنند و امریکا نیز دست آنها را در یمن باز میگذارد ولی این مسئله هم باعث نشده که اختلافات به صورت کامل بین دو کشور حل شود بنابراین ما شاهد یک نوع تنش نیمهمخفی در روابط امریکا و عربستان هستیم که در طول روابط دو کشور تقریباً بیسابقه است.
این کارشناس مسایل منطقه درخصوص شکست الگوهایی که از اسلام از طرف ایالات متحده دنبال می شده است گفت: آمریکا در مقطعی به دنبال این بود که اسلام طالبان را اسلام اصلی نشان دهد. در دوران اوباما به طور همزمان اسلام داعشی و اسلام اخوانی را ترویج کردند که هر دو دچار شکست شد.
اسداللهی افزود: وی در سخنرانی هایی که در ابتدای ریاست جمهوری خود در ترکیه و قاهره انجام داد یک اسلام معتدل را مطرح کرد. اگر یادتان باشد اولین سفر اوباما در دوران ریاست جمهوری خود به ترکیه بود و میخواست الگوی آقای رجب طیب اردوغان را به عنوان یک الگوی مناسب برای جهان اسلام معرفی کند و می گفت که اردوغان فردی است با افکار اسلامگرا که ریشه اخوانی دارد و دولتی که در ترکیه تشکیل داده اسلامگرا به حساب میآید و عضو ناتو هم است، همچنین پیمان امنیتی و روابط گسترده تجاری با اسرائیل دارد و در داخل نیز کاواره ها مشغول به کار هستند و مراکز عیش و خوشگذارنی غیراسلامی بسته نشده است.
وی ادامه داد: هرچند اوباما دولت اردوغان را ابتدا به عنوان یک الگوی مطلوب برای جهان اسلام مطرح کرد اما در عمل دید که الگوی حزب عدالت و توسعه به رهبری اردوغان چون یک الگوی ترکی و متعلق به ترکیه است در جهان عرب خریدار ندارد.
وی تصریح کرد: همانطور که می دانید دوران امپراتوری عثمانی در کشورهای عربی به عنوان دوره استعمار ترکی شناخته میشود یعنی حافظه تاریخی عربها از دوران امپراتوری عثمانی ترکیه یک خاطره تلخ دارد.
این کارشناس مسایل منطقه خاطرنشان ساخت: پس از مدتی اوباما متوجه شد که الگوی رجب طیب اردوغان برای اعراب مناسب نیست. اوباما در اواخر دوران مبارک به مصر سفر و در دانشگاه قاهره یک سخنرانی مهمی کرد. در آنجا رئیس جمهور امریکا به صورت تلویحی به دنبال آن بود که الگوی اخوانالمسلمین مصر را به عنوان یک الگوی مناسب برای جهان اسلام معرفی کند که بعدها هم بر اثر موج تحولات بیداری اسلامی، حسنی مبارک سقوط کرد و به رهبری مرسی بر سرکار آمدند و شاهد بودیم که بر خلاف انتظار جهان اسلام پیمان کمپ دیوید را لغو نکردند بلکه برعکس، پیمان کمپ دیوید در زمان مبارک مشروعیت سیاسی داشت اما مشروعیت دینی نداشت اما مرسیها و اخوانی ها آمدند در واقع مشروعیت دینی هم به آن دادند.
ارسال نظر