به گزارش پارس به نقل از مهر، علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دوازدهمین مجمع سراسری انجمن خوشنویسان ایران، گفت: امروز که گاه به درازای یک قرن می رسد، روز چالش‌هاست، چالش‌هایی که از یک منظر تهدید هستند و از منظری دیگر فرصت و تحقق هر کدام وابسته به برخورد انسان با چالش‌هاست. تاریخ شهادت می دهد که ایرانیان با کیاست و درایت ذاتی خود در طول زمان فرصت آفریده اند و همواره نقش موثری در آستین داشته اند، اما آیا ما نیز این گونه هستیم؟ آیا خود را برای پاسخی به آیندگان مهیا کرده ایم؟ آیا دیروز و فردا را به درستی می شناسیم و اقتضائات جدید جهان را می دانیم؟ آیا نیازهای جامعه امروز و نسل جدید را دریافته ایم؟ خوشنویسی نیز از این قاعده مستثنی نیست. صدساله گذشته برای خوشنویسی در ایران در جهان اسلام مقطع مهمی بوده است. از ورود تجهیزات چاپ و رایانه تا سودای تغییر خط، از مهجوری کاربردها تا اشتیاق به هنرنمایی‌ها و از انگشت‌شمار بودن خطاطان تا فعالیت‌های گسترده انجمن خوشنویسان در آموزش شیفتگان خوشنویسی.

ضرورت مرور گذشته ها

وی افزود: همه این موارد دوران ویژه ای را می سازد که اوج آن همین سال‌هاست. همین سال‌هایی که عده ای به جای پرداختن به چالش‌ها و مهیا کردن خود برای فردا، متاسفانه به ماجراهایی پرداخته و اختلافاتی را دامن زده اند که نه از جنس این هنر تعالی‌بخش است و نه تناسبی با این زمانه دارد. امروز سئوالات فراوانی پیش روی هنر خوشنویسی است، از نسبت سنت و نوآوری گرفته تا موازنه مهارت و معرفت و از مخاطب‌شناسی و موضوع‌شناسی و چندین مقوله موثر دیگر که اگر بخواهیم خوشنویسی مانند گذشته همچنان هنری صاحب مرتبت و منزلت شناخته شود و مخاطبانش را نیز حفظ کند، ضرورت دارد که در آن تأمل و بازنگری شود. لیکن متاسفانه این جمع فرهیخته امروز خود را با مشکلات دیگری مشغول کرده است که گویا جدای از زمانه زیست می کند، پس ضرورت دارد تا بار دیگر به مرور گذشته بپردازیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به نقش پررنگ خوشنویسان در متن جامعه بیان کرد: این پیشینه بلندمرتبه معیار شاخصی است تا امروزمان را به محک بیازماییم و ببینیم که آیا توانسته ایم در امتداد دیروز خود حرکت کنیم. اینجاست که با دریغ و سوگمندانه شاهدیم افرادی به جای اتحاد بر طبل اختلاف می کوبند و به بهانه عدالت، عداوت می ورزند، نظر به عیب می کنند و در برابر هر اقدامی به امتیازی می اندیشند. مگر نه آنکه قبول خاطر و لطف و حسن اثر هم خداداد است و هم منوط به باور جمع. مگر می توان کسی را به صرف در دست داشتن کاغذی، هنرمند و استاد نامید. مگر پاسخ حکیمانه ای را که میرعلی هروی به گروهی از مریدان خود که میان حسن خط او و سلطان‌علی مشهدی ابراز کرده بودند، از یاد برده ایم.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در بخش دیگری از صحبت‌های خود گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از آن رو که برآمده از مردم است و خود را حامی فرهنگ و هنر این سرزمین می داند، خود را مسئول می داند تا در کنار هنرمندان باشد و دستاوردهای گذشته را قدر بشناسد، به همین دلیل در ماه‌های گذشته افزون بر انتخاب نماینده ای آگاه و کاردان در این نهاد خوش‌نام، با همکاری معاون محترم امور هنری و تنی چند از مشاوران وزیر، برای استماع رای و نظر هنرمندان خوشنویس اهتمام ورزیده و از تمام ظرفیت‌ها با ظرافت بهره برده است تا بار دیگر همدلی و همزبانی برقرار شود و بر اساس رای مراجع ذیصلاح و قانونی، نیاز نهاد قانونی و نهاد برساخته تمیز داده شود و به جای تشتت و تشکیک میان دو نام یکسان، سامانی اتخاذ شود تا انجمن خوشنویسان ایران به عنوان قدیمی‌ترین انجمن هنری کشور با سابقه درخشان ۶۵ ساله و با ساختاری سالم و یکپارچه به حیات خود ادامه دهد و در معنای انجمن بودن، فرصت همراهی، تضارب آرا و ارتقای معرفت هنری را بیافریند.

مقابل اقدامات غیرقانونی می ایستیم

جنتی افزود: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وظیفه خود می داند بر اساس سوابق و فعالیت‌های انجام شده در ۲۰ ماه گذشته با قاطعیت و جدیت در مقابل هر اقدام غیرقانونی و هر گونه خودمحوری با قاطعیت تمام بایستد و بدیهی است کسانی که در حضور در این مجمع سر باز زده اند خود مسئول تصمیمات و اقدامات خود خواهند بود.

وی گفت: اینجانب به عنوان خدمتگزار اهل فرهنگ و هنر و به عنوان دوستدار هنر قدسی خوشنویسی و شهروندی که اعتلای این انجمن را خواهان است از همه شما شرکت کنندگان عزیز می خواهم که تمامی اعضای این مجمع و منتخبان نهایی آن با اغتنام فرصت و شناخت زمان، به اصلاح اساس‌نامه و ساختار انجمن پرداخته و آن را در اولویت کاری خود قرار دهند. ساختار و سازمان، زمینه ساز تحول درست و پویایی هر انجمن در مسیر زمان و مقدمه ای برای پرداختن به چالش‌ها و پرسش‌های موجود است.

جنتی در پایان گفت: من عمیقا بر این باورم که انجمن‌های کارآمد و استوار بهترین دستیار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای تحقق برنامه‌ها و رشد و توسعه فرهنگ و تمدن این سرزمین و بهترین گزینه برای واسپاری کار اهل هنر به هنرمندان خواهد بود.