پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- گروه تروریستی داعش از آستین کشورهایی چون عربستان سعودی، قطر و ترکیه در آمد تا بلای جان دیگر کشورهای خاورمیانه و حتی خود این کشورها شود.

براساس برآوردهای انجام شده از گزارش‌های بانک جهانی و منابع داخلی کشورهای عربی خاورمیانه توسط رویترز، از سال گذشته که داعش با تصرف بخش‌هایی از شمال عراق و سوریه تشکیل خلافت خودخوانده‌اش را اعلام کرد، بیش از هزار میلیارد دلار به اقتصاد این کشورها خسارت وارد شده است.

اگرچه صحنه اصلی جنگ با داعش سوریه و عراق است، اما حملات این گروه در تونس، کویت، عربستان، مصر، لیبی و یمن اقتصاد این کشورها را با بحران مواجه کرده و مانع ادامه سرمایه‌گذاری‌های خارجی در آنها شده است. علاوه بر این، تبادلات تجاری میان کشورهای منطقه نیز دچار آسیب جدی شده و همچنین باعث شده هزینه‌های نظامی در منطقه به‌شدت افزایش پیدا کند. به این موارد موضوع بیش از 4میلیون نفر آواره سوری که از این کشور گریخته‌اند و به کشورهای همسایه پناه برده‌اند را هم اضافه کنید.

هزینه کشورهای عربی در جنگ داعش

خسارت گسترده در سوریه و عراق

طبق گزارشی که‌ماه گذشته از سوی مرکز تحقیقاتی چتم‌هاوس لندن منتشر شد، اقتصاد سوریه از آغاز درگیری‌های داخلی در این کشور بیش از 60درصد کوچک شده است. ارزش صادرات معدنی سوریه طی این مدت از 12میلیارد دلار در سال به 2میلیارد دلار رسیده و تولید نفت خام این کشور از 387هزار بشکه در روز طی سال 2011به 10هزار بشکه در روز طی سال 2014رسیده است. پوند سوری نیز طی این مدت 80درصد از ارزش خود را از دست داده است.

اگرچه جنگ داخلی در سوریه میان دولت مرکزی و گروه‌های مختلف در جریان است اما اصلی‌ترین گروهی که مقابل حکومت مرکزی سوریه در حال مبارزه است گروه داعش است. براساس آخرین برآوردها، این گروه در حال حاضر کنترل نزدیک به نیمی از سرزمین سوریه را در دست دارد.

هر منطقه‌ای که به‌دست داعش بیفتد جز کشتار و خرابی از آن چیزی باقی نمی‌ماند. گسترش مناطق تحت کنترل داعش در عراق، تخریب زیرساخت‌ها و شهرهای این کشور توسط نیروهای این گروه و هزینه ناشی از عملیات نظامی علیه آنها، اقتصاد عراق را هم به‌شدت تحت‌تأثیر قرار داده است. طبق گزارش یکی از مؤسسات اقتصادی وابسته به گروه اکونومیست، ادامه درگیری‌ها با داعش باعث تنزل 3.2درصدی در اقتصاد غیرنفتی عراق شده که با توجه به رشد 4.4درصدی در تولیدات نفتی این کشور در مجموع رشد اقتصادی آن طی سال 2014به صفر رسیده است.

طبق اعلام دولت عراق، حضور داعش در این کشور تنها طی یک سال اخیر بیش از 200میلیارد دلار به اقتصاد آن خسارت وارد کرده است. به گفته مقام‌های عراقی دولت این کشور 420میلیون دلار بودجه برای بازسازی خسارت‌های ناشی از جنگ با داعش اختصاص داده اما این مبلغ برای بازسازی تمام بخش‌های این کشور کافی نیست. طبق اعلام دولت طی سال 2014تنها کاهش صادرات نفتی و همچنین خسارت‌های وارده به زیرساخت‌های صنعت نفت عراق، 18میلیارد دلار هزینه دربر داشته است.

حضور داعش مانع سرمایه‌گذاری خارجی

طبق گزارش بانک جهانی ناامنی ناشی از درگیری با داعش و اقدامات تروریستی این گروه در دیگر کشورهای عربی باعث فرار سرمایه‌های خارجی از این کشورها شده است. علاوه بر این، کاهش تولیدات داخلی و افزایش بیکاری نیز به اقتصاد این کشورها ضربه زده است. پس از حمله‌ماه گذشته نیروهای داعش به گردشگران خارجی در تونس که به کشته‌شدن 39نفر منجر شد، دولت این کشور اعلام کرد پیش‌بینی می‌کند بیش از 515میلیون دلار از درآمد ناشی از صنعت گردشگری خود را از دست بدهد.

این میزان نزدیک به یک چهارم درآمد سالانه تونسی‌ها از گردشگری است. فعالیت‌های داعش در مصر نیز نزدیک به 100میلیارد دلار خسارت به این کشور وارد کرده است. در مصر نیز صنعت گردشگری و سرمایه‌گذاری‌های خارجی بیشترین خسارت را دیده است.

طبق اعلام بانک جهانی، درحالی‌که نرخ بیکاری در منطقه خاورمیانه به 12درصد رسیده، ادامه شرایط فعلی باعث 8درصد رشد منفی در تولید ناخالص ملی کشورهای این منطقه طی سال‌جاری خواهد شد.