به گزارش پارس به نقل از فارس، «گرت پورتر» روزنامه‌نگار، محقق و نویسنده آمریکایی در مقاله‌ای که در پایگاه خبری «میدل‌ایست‌آی» منتشر کرده، قول منابع غربی و ایرانی، مدعی اعلام توافق هسته‌ای در روز پنج‌شنبه شده است.

بر اساس این گزارش، وی به نقل از منابع خود گفته که بحث برداشته شدن تحریم‌ها که اصلی‌ترین موضوع مورد اختلاف طرفین بوده، با مذاکرات ایران و آمریکا به سمت حل شدن پیش می‌رود.

توافق پنجشنبه اعلام می‌شود

در ادامه این گزارش آمده است: «مذاکرات تا روز 10 جولای (جمعه) تمدید شده ولی منابع ایرانی اینگونه استدلال می‌کنند که می‌توان حتی در روز 9 جولای هم متن توافقنامه را نهایی کرد.»

موضع قوی ایران در خصوص تحریم‌های تسلیحاتی پس از نمایان شدن اختلافات 1+5

بر اساس شنیده‌های پورتر، موضوع اصلی اختلافات و تمدید مذاکرات در روزهای اخیر، متن قطعنامه‌ای بوده که بناست جایگزین قطعنامه‌های صادره شورای امنیت در خلال سال‌های 2006 تا 2010 شود.»

این گزارش می‌افزاید: 1+5 تاکنون اصرار داشته‌اند که در قطعنامه جدید، تحریم‌های ایران برای خرید تسلیحات متعارف، کماکان به قوت خود باقی باشد ولی نمایندگان ایران به شدت با این امر مخالفت کرده‌اند.

بر اساس گفته‌های یک منبع بلندپایه بی‌نام اروپایی، جلسه دوشنبه‌شب 1+5 به بررسی موضع این گروه بر سر موضوع تحریم‌های تسلیحاتی اختصاص داشته؛ گرت پورتر می‌گوید که با نمایان شدن اختلافات در میان اعضای 1+5 بر سر این موضوع، موضع ایرانی‌ها هم در این بخش قوی‌تر شده است.

این منبع گفته که روسیه و چین مخالف ادامه تحریم‌های تسلیحاتی ایران‌اند و فرانسه هم در این بخش موضع متزلزلی دارد.

آمانو در تهران قول داد

یکی دیگر از مواضع مورد اختلاف ایران و 1+5، بحث «ابعاد نظامی احتمالی» برنامه هسته‌ای این کشور بوده؛ بر اساس گفته‌های گرت پورتر این موضوع با سفر هفته گذشته آمانو به تهران حل شده است.

پورتر می‌گوید که آمانو به مقامات ایرانی در تهران اطمینان داده که گزارش‌های پیشین آژانس (در خصوص حل موضوع ابعاد نظامی احتمالی) در گزارش انتهای سال 2015 منعکس خواهد شد.

تضمین آمریکایی برای کاهش تحریم‌ها همزمان با اجرای تعهدات ایران

محل اختلاف بعدی، زمان‌بندی برداشته‌شدن تحریم‌هاست. بر اساس گفته منابع پورتر این بحث با پیشنهاد آمریکایی‌ها حل شده است.

پورتر به نقل از یک منبع ایرانی بی‌نام نوشته که آمریکا «برای اولین بار قبول کرد که برداشته شدن تحریم‌ها، امری پیچیده‌تر و زمان‌برتر از امضای یک توافق است و ایران هم قبول کرد که آمریکایی‌ها در روز امضای توافق تضمین بدهند که در طی روزهای انجام تعهدات توافقنامه‌ای ایران، آمریکا هم سازوکار کاهش تحریم‌ها را عملیاتی کند.»