نقش ایران در درگیری طالبان و داعش
دو سال گذشته روزهای سختی برای دولت بود؛ وزرای روحانی با تهدید مجلس و گاه انتقاد افکار عمومی مواجه شدند. اما در این میان یک وزیر و وزارتخانهاش همواره مورد حمایت حداکثری جامعه و نیز همراهی رهبری نظام بود.
به گزارش پارس، روزنامه قانون با این مقدمه آورده است: دستگاه دیپلماسی ایران همه را پای میز مذاکرات میآورد؛ از سران جهان گرفته تا گروهکهای تروریستی. کمکم دنیا باور میکند دستگاه دیپلماسی ایران، یکی از بهترین تیمهای سیاست خارجی را گرد آورده است که میتواند هم با آمریکا که خود را ابرقدرت میداند به مذاکره بنشیند و هم گروه تروریستی طالبان را که امنیت ایران و افغانستان را زیر سوال برده بود برای مذاکره فرا بخواند.
باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا بارها به این توانایی محمدجواد ظریف و وزارت امور خارجه ایران اعتراف کرده است که با ایران باید مذاکره کرد. البته اینکه ریاست جمهوری آمریکا چنین اعترافی میکند، دلیل بر عقبنشینی و ادامه دادن مذاکرات بدون حاشیه نیست؛ با این حال پالسهایی که از صحبتهای طرفین مذاکرات هستهای مخابره میشود به دنیا ثابت میکند چهره سیاهی که از ایران ساخته شده بود، دروغی بیش نیست و این روزها خبر سفر هیأت سیاسی طالبانی به تهران نیز مهر تأیید توانایی ایران برای مذاکره با هر گروه و جریانی است.
این طالبان قاتل نیست
دو هفته پیش بود که خبر سفر هیأت سیاسی طالبانی به ایران توسط یکی از خبرگزاریهای داخلی منتشر شد. اما هیچکدام از مسئولان این خبر را نه تأیید کردند و نه تکذیب. برخی نمایندگان مجلس تأکید داشتند از سفر مطلع هستند اما نمیتوانند اطلاعاتی را در این زمینه دهند. سرانجام بعد از گذشت دو هفته، رئیس کمیته دفاعی مجلس ضمن تأیید سفر اخیر هیأت سیاسی طالبان به ایران گفت: نمیتوانم جزئیات را اعلام کنم اما آنها اعلام آمادگی کرده و آمدهاند تا صحبت کنند.
به گزارش باشگاه خبرنگاران اسماعیل کوثری گفت: این هیأتی که به ایران سفر کرد، از آن شاخههای طالبان نیستند که بخواهند «تُند» باشند، بلکه مذاکره را قبول دارند. آن شاخهای از طالبان که برخورد ناشایست با مردم میکنند به هیچ وجه نمیتواند مورد قبول ما باشد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تأکید کرد: نمیتوانم جزئیات را اعلام کنم اما آن چیزی که هست اینکه آنها اعلام آمادگی کرده و آمدند صحبت کردند. کسانی که بخواهند از راه مذاکره و گفتوگو مسائل را حل و فصل کنند ما میپذیریم و با آنها برای حل مشکلات منطقه صحبت و مذاکره میکنیم.
حضور طالبان برای سومینبار در ایران
البته به نظر میرسد این اولین باری نیست که هیأت طالبانی برای مذاکرات به تهران سفر میکند. هیأت سیاسی طالبان افغانستان پیش از این دو مرتبه بهمنظور دیدار با مقامات امنیتی جمهوری اسلامی ایران و همچنین شرکت در کنفرانس بینالمللی بیداری اسلامی به ایران سفر کرده بودند. 28 اردیبهشت سال جاری هیأت سیاسی طالبان افغانستان بهرهبری طیب آغا به ایران سفر کرد. این هیأت متشکل از اعضای دفتر سیاسی طالبان افغانستان در قطر، وارد تهران شد. رهبری هیأت سیاسی طالبان افغانستان در این سفر بهعهده «طیب آغا» مسئول دفتر سیاسی طالبان در قطر بود.
طالبان افغانستان پیش از این اعلام کرده بودند که هدف آنها از ایجاد دفتر سیاسی در قطر ارتباط با سایر کشورهای جهان است، به همین منظور از زمان ایجاد این دفتر اعضای آن سفرهای متعددی به سایر کشورها از جمله چین، استرالیا، آلمان، ژاپن و برخی دیگر از کشورها داشتهاند. این بار هیأت سیاسی طالبان افغانستان در سفر به تهران با مقامات امنیتی جمهوری اسلامی ایران دیدار و پیرامون مسائل منطقهای به ویژه مسائل جهان اسلام و همچنین مسائل مربوط به مهاجران به بحث و تبادل نظر پرداختند.
ترس داعش از نزدیکی طالبان به تهران
از سوی دیگر نزدیکی طالبان به ایران و نشستن پای میز مذاکرات برای حل مشکلات منطقهای، گروهک تروریستی داعش را دلواپس کرده است. این گروهک تروریستی که قصد تسلط بر تمام کشورهای اسلامی را دارد، از اینکه طالبان با ایران مذاکره کرده به وحشت افتاده و به دنبال آن طی روزهای گذشته درگیری بین افراد طالبان و داعش در استان ننگرهار در شرق و استان فراه در غرب افغانستان شدت گرفته و دهها نفر از دو طرف کشته یا زخمی شدهاند.
بر اساس گزارش ایرنا نیز، خبرگزاری طلوعنیوز افغانستان اعلام کرده که «عبدالرحیم مسلم دوست» که خود را فرمانده داعش در افغانستان میداند، گفته است که طالبان نماینده «آی اس آی» بوده و جهاد علیه این گروه واجب است. از یک سال گذشته به این طرف ادعاهای ضد و نقیض در رابطه با حضور گروه داعش در افغانستان صورت گرفته است و تا بهار امسال اکثریت مقامات دولتی افغانستان حضور داعش در این کشور را تبلیغات اطلاعاتی میخواندند اما پس از گروگانگیری مسافران هزاره در زابل و حمله انتحاری در جلالآباد در شرق افغانستان که بیش از 50 کشته و زخمی برجای گذاشت، نمیبینیم مقامات حضور داعش را در این کشور تأیید کردند.
«محمد حنیف اتمر» مشاور امنیت ملی ریاست جمهوری افغانستان یک ماه پیش با حضور در مجلس سنای افغانستان، داعش را خطری بزرگ برای افغانستان و منطقه دانست و گفت: داعش قصد دارد از شمال افغانستان وارد کشورهای آسیای مرکزی شود.
دیپلماسی الگوی سیاست داخلی شود
هرچند دولت یازدهم در سیاست خارجی و مذاکره با گروههای مختلف خارجی موفق عمل کرد و این نتیجه دیپلماسی ظریف است، در سیاست داخلی موفقیت لازم را نداشت. دستگاه دیپلماسی دولت روحانی در دو سال اخیر نگاه دنیا به ایران را تغییر داد اما متأسفانه در سیاست داخلی و تغییر نگاه جریانهای سیاسی به یکدیگر موفق نبود و هر روز شاهد شکاف بین جناحهای سیاسی و اشخاص تأثیرگذار در انقلاب و کشور هستیم. لازم است موفقیت دیپلماسی، الگویی برای سیاست داخلی شود تا امید را داخل نیز احساس کنیم و گروههای مختلف سیاسی که حتی رویکردهای یکدیگر را نیز قبول ندارند برای پایان منازعات خود به پای میز مذاکره بیایند و مشکلات را حل کنند.
ارسال نظر