سنای آمریکا روز گذشته (پنج‌شنبه) قانونی که بر اساس آن کنگره از حق نظارت و احتمالا رد توافقنامه هسته‌ای ایران با گروه 1+5 برخوردار خواهد بود را با اکثریت آراء تصویب کرد.

این طرح که با 98 رأی موافق در برابر تنها یک رأی مخالف تصویب شد به مجلس نمایندگان ارسال شد تا هفته بعد رأی‌‌گیری درباره آن انجام شود. کاخ سفید اعلام کرده که اگر این طرح در مجلس نمایندگان نیز بدون انجام تغییرات عمده تصویب شود باراک اوباما آن را امضاء خواهد کرد.

جان بینر، رئیس جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان، در بیانیه‌ای لحظاتی پس از تصویب طرح در سنا گفت: "من منتظرم که مجلس نمایندگان نیز این طرح را تصویب کرده و دولت رئیس‌جمهور اوباما را پاسخگو سازد."

این طرح به کنگره 30 روز فرصت خواهد داد تا توافق هسته‌ای با ایران را مورد بازبینی قرار دهد. طی این زمان لغو هر گونه تحریمی که توسط کنگره آمریکا اعمال شده ممنوع خواهد بود.

اگر سنا و مجلس نمایندگان این توافق را تأیید نکنند اوباما نمی‌تواند تحریم‌هایی که در کنگره تصویب شده و بخش اعظم تحریم‌های آمریکا علیه ایران را تشکیل می‌دهند، لغو کند.

الغای دائمی این تحریم‌ها تنها در محدوده اختیارات کنگره قرار دارد.

قانونگذاران با این رأی روشن ساختند که نبرد دیگر بر سر توافق هسته‌ای در راه است. میچ مک کانل، رئیس جمهوری‌خواه اکثریت سنا، در سخنرانی پیش از رأی‌گیری گفت: "اشتباه نکنید، این پایان ماجرا نخواهد بود."

بن کاردین، سناتور ارشد دموکرات، یکی از مؤلفین طرح و عضو کمیته روابط خارجی سنا نیز گفت:‌"اجماعی بین دو حزب وجود دارد مبنی بر اینکه ما به ایران اعتماد نداریم."

سنا این طرح را پس از چند ماه بحث فشرده درباره اینکه کنگره چگونه می‌تواند در مذاکرات هسته‌ای بین ایران، آمریکا و پنج کشور دیگر صاحب رأی باشد، تصویب کرد.

این مباحث پس از دعوت بنیامین نتانیاهو به کنگره توسط نمایندگان جمهوری‌خواه برای سخنرانی درباره مذاکرات هسته‌ای در ماه مارس و هچنین اتهام‌های فساد علیه رابرت منندز، سناتور دموکرات و یکی از مؤلفین اولیه این طرح، پیچیدگی بیشتری یافت.

تام کاتن،‌ سناتور جمهوری‌خواه که با ارسال نامه به رهبران ایران در ماه مارس و بیان اینکه توافق هسته‌ای تنها در دوران  زمامداری اوباما معتبر خواهد بود، موجبات خشم کاخ سفید را فراهم کرده بود تنها کسی است که به این طرح رأی منفی داد.

اوباما بارها تهدید کرد که این قانون را وتو خواهد کرد زیرا می‌تواند مذاکرات را با خطر مواجه کند. اما پس از اینکه بسیاری از دموکرات‌ها از نسخه اصلاح شده طرح حمایت کردند وی نیز راضی به امضای آن پس از تصویب در کنگره شد.

طرح بازبینی توافق هسته‌ای ایران طی دو هفته گذشته در سنا مورد بحث قرار گرفته و متمم‌هایی که سناتورهای اکثرا جمهوری‌خواه خواهان افزوده شدن‌شان بودند مورد بررسی قرار گرفتند.

حامیان این طرح معتقد بودند بسیاری از 67 متمم اصلاح شده که توسط جمهوری‌خواهان ارائه شده‌اند می‌توانند این طرح را با رأی منفی دموکرات‌ها یا وتوی رئیس‌جمهور مواجه سازند. برای مثال سناتور مارکو روبیو، نامزد انتخابات آتی ریاست‌جمهوری،‌ خواهان به رسمیت شناخته شدن رژیم صهیونیستی توسط ایران در توافق نهایی هسته‌ای بود.

در پایان، هیچ یک از متمم‌ها به طرح بازبینی توافق هسته‌ای ایران افزوده نشدند اما هنوز ممکن است مجلس نمایندگان دست به تغییراتی در این طرح بزند.