به گزارش پارس به نقل از فارس ،  «رابرت کاپلان» تحلیلگر مشهور امور بین الملل طی یادداشتی که چندی قبل در وبگاه تحلیلی «هات ایر» انتشار یافت در زمینه «برتری‌های فرهنگی و ساختاری حکومت ایران» نوشت: رفتار خارج از مرزهای جغرافیایی حکومت ایران بسیار فعال و موثرتر از هر حکومت مسلمان دیگری در خاورمیانه است.

بر اساس این گزارش، ایران با دارا بودن هزاران سانتریفیوژ، حزب‌الله لبنان، نیروهای شیعه خاورمیانه و یمن را تجهیز می‌کند و همچنین در کنار رییس جمهور سوریه ایستاده است و در عین حال ترکیه و دیگر کشورهای عرب منطقه با چشمانی خواب‌آلود در قیاس با ایران نظاره‌گر این کشور هستند. ایران فعالانه در منطقه حرکت می‌کند اما دیگر کشورها سرگرم تدوین شیوه و فرمولی برای واکنش به ایران هستند و وقتی هم به این مرحله می رسند هنوز تاثیر نفوذشان از ایران کمتر است. در این جا سئوالی مطرح شده که رموز موفقیت ایران چیست؟

از دیدگاه نویسنده ایران کشوری است که شامل بخش متمدن و نیز زیر حکومتی می‌باشد و برخلاف کشورهای عرب منطقه رهبران ایران موفق شده‌اند که در تمام سطوح فرادست و زیرین سنتی کشورشان را به درستی هدایت کنند و این امتیاز ایران می‌باشد. در گذشته نیز پرشیا (نام گذشته ایران) اولین ابر قدرت تاریخی جهان بوده است. کشورهای عربی بسیاری در منطقه وجود دارند اما تنها یک کشور فارسی است که بر کشورهای همسایه‌ عربش با کمک منابع بیشمار فرهنگی و سیاسی تفوق یافته است. همچنین حکومت ایران دارای طرفدارانی پرحرارت و دو آتشه است که دیدگاه‌های عقیدتی انقلابی را به وضوح به نمایش می‌گذارند. این به خاطر این مهم می‌باشد که کشورهای عرب به پشتوانه‌های مردمی خود اعتقادی ندارند که می‌توان به عنوان مثال به برتری اسرائیل بر اعراب در سال‌های ۱۹۵۶، ۱۹۶۷ و ۱۹۷۳ اشاره کرد.

در ادامه این مطلب آمده است: درک این مسئله ریشه‌ای شاید دلیل فهم شکست آمریکا با سرمایه‌گذاری‌های عظیم در مسیر آموزش ارتش عراق باشد. در این بین حساب نیروی زمینی و دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی جدا از دیگر بخش‌های نظامی ایران است. این نیروها دارای قدرتی مرگبار و افراد خلاق هستند. در این میان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایدئولوژی مقاومت را به طور راهبردی و عملگرایانه به دیگر کشورهای عرب منطقه تفهیم کرده است. این انعطاف‌پذیری در تهران نه تنها به روشنی نشان دهنده پویایی ایران است بلکه نمایشگر ارزش‌های زبانی، قومی و فرهنگی ایران می‌باشد و بخش زیر دولتی ایران دارای گروهی فعال و پویا است که با در کنار هم قرار گرفتن ارزش‌های فرهنگی و زبانی، همانطور که در انقلابیون ایران شاهد هستیم، آن‌ها به رقیبی نیرومند مبدل شده‌اند.

در ادامه این مطلب نویسنده خاطر نشان ساخت: کشورهایی چون عربستان سعودی، اردن و مراکش کمتر قادر به برقراری آرامش اجتماعی و امنیتی در قیاس با ایران هستند. این کشورها فاقد ایدئولوژی انقلابی صادراتی هستند. البته عربستان سعودی ایدئولوژی وهابی را صادر می‌کند اما ریاض هرگز قادر به حمایت از هواداران مذهبی فراتر از مرزهایش به اندازه ایران نیست. به عنوان مثال ایران نیروهای لبنانی، سوری و عراقی را با کیفیتی که اکثر کشورهایی عربی از انجام آن طفره رفتند، آموزش می‌دهد. در این رابطه فقط نیروهای ویژه آمریکا دارای توانایی بسیار بالای آموزش نیروهای خارجی در قیاس با ایران هستند. ایران به طور موثر دارای توانایی آموزش نیروهای رزمی در سرتاسر خاورمیانه است.

در انتهای این مطلب آمده است: باید گفت آنچه که مشهود است قدرت ذاتی ساختار حکومتی ایران و در مقابل ضعف همتایان عرب ایران در منطقه می‌باشد.