پارس از لوزان گزارش می دهد:
فشار به تیم هسته ای برای آغاز لغو تحریم ها از 11 دی/ بیانیه لوزان شامل جزئیات و الزام آور خواهد بود+ تصاویر حاشیه

این همان متن توافق نهایی است و مذاکرات تا 10 تیر نیز درباره جزئیات اجرایی و شش پیوست مورد بحث خواهد بود که اهمیت بنیادینی ندارد.
پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- توافق ایران و ۱+۵ تا ساعتی دیگر منتشر خواهد شد.
آنگونه که خبرنگار «پارس» روز دوشنبه از لوزان خبرداد، توافق ایران و ۱+۵ دو مرحله ای شده و عنوان آن در این مرحله، «بیانیه لوزان» یا «اعلامیه مطبوعاتی نشست لوزان» نامیده می شود. اکنون نیز اطلاع داده است تا ساعاتی دیگر، چنانکه طرفهای مختلف تأیید کردهاند، متن توافق سیاسی میان ایران و ۱+۵ منتشر خواهد شد.
این متن در واقع تعیین تکلیف اصولی همه مسائل اصلی روی میز، در قالب یک توافق سیاسی است که مباحث اجرایی آن تا انتهای ژوئن(10 تیر) معین خواهد شد.
برخی منابع داخلی خبر می دهند؛ «بیانیه لوزان» یا «اعلامیه مطبوعاتی نشست لوزان» که تا ساعاتی دیگر منتشر می شود توافقی است که شامل کلیات، جزئیات و الزام آور است و همه مسایل کلیدی، داخلِ آن تعیین تکلیف شده و فقط عنوان آن را به دلیل حساسیت های داخلی و بین المللی، از «توافق» به «بیانیه» تغییر داده اند.
برخی نیز بر این باورند که این همان متن توافق نهایی است و مذاکرات بعدی تا 10 تیر نیز درباره جزئیات اجرایی و شش پیوست(پیوست فردو، پیوست اراک، پیوست نطنز، پیوست نظارت و بازرسی های آژانس، پیوست تحقیق و توسعه وپیوست تحریم)مورد بحث خواهد بود که اهمیت بنیادینی ندارد.
از نظر دکترین و رویه قضایی بینالمللی همگی متفقالقولند که برای اینکه متنی را مشمول عنوان «موافقتنامه بینالمللی» و عناوین مشابه بدانیم، عنوان آن متن ملاک نیست، بلکه باید به محتوای آن نگریست و محتوا را معیار و ملاک دانست. واژهها یا اصطلاحات حقوقی مختلفی مانند:
عهدنامه
کنوانسیون
پیمان
اساسنامه
موافقتنامه
تفاهم نامه
پروتکل
توافق تکمیلی
قرار موقت
اعلامیه
تبادل یادداشت
منشور
و غیره وجود دارد که همگی میتواند بدون کوچکترین تفاوتی برای عمل حقوقی خاصی به کار رود و از اعتبار همانندی برخوردار باشد.( میرعباسی، سید باقر، مسأله قراردادهای بینالمللی موضوع اصل (۷۷) و (۱۳۹) قانون اساسی، نشریه دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشکاه تهران، زمستان ۱۳۷۷، شماره ۴۲٫) از این رو تمامی موارد فوق، در حد محتوای آنها، تعهد آور است و احکام یکسانی بر روند تصویب آنها حاکم است.(فلسفی، هدایت الله، حقوق بینالمللی معاهدات، ص ۹۴٫)
همچنین دیوان بینالمللی دادگستری اشاره میدارد: «واژهها[ی عنوان] در تبیین خصوصیت «الزامی» یک قرارداد یا یک تعهد بینالمللی نقش تعیینکننده ندارند.»( CPJI: Avis consultatif du 5 sept 1931 dans l’affaric du projet d’union douanière austro-allemande, scrie A/B, n 41, p 47.)
خبرنگار «پارس» از لوزان علت تاخیر در انتشار بیانیه مشترک را سه موضوع کلیدی عنوان کرد:
یک- چگونگی لغو تحریمها
دو- تحقیق و توسعه با استفاده از سانتریفوژهای نسل دوم و سوم
سه- زمان بندی
موضوع زمان بندی چند نوع است:
یک- زمان دوره تمکین یا پای بندی که حدود یک یا دو سال است. این زمانی است که پس از آن امریکایی ها ادعا می کنند محدودیت های مرتبط با تحقیق و توسعه رفع می شود و آنها برای لغو تحریم ها به کنگره مراجعه می کنند.
دوم- زمان دیگر حدودا 10 ساله است که طول گام نهایی محسوب می شود.
سوم- زمان بندی 13-15 است و طی آن بازرسی های ویژه ادامه خواهد داشت.
در موضوع تحریم ها، همه تحریم ها در یکی دو سال آینده لغو نخواهد شد بلکه اولویت بندی می شود. تحریم های اقتصادی در اولویت قرار میگیرد. در رفع این نوع تحریم نیز تحریم های نفت در ابتدا لغو شود و در مراحل بعدی تحریم های مالی و بانکی رفع می شود.
برخی گروههای سیاسی به تیم مذاکره کننده فشار می آورند که زمان بندی آغاز رفع تحریم های اقتصادی از ابتدی سال آینده میلادی(11 دی- 2016) آغاز شود تا بتوانند برای انتخابات آینده مجلس بهره برداری سیاسی لازم را از داشته باشند.
ارسال نظر