به گزارش پارس به نقل از تسنیم، خبرگزاری انگلیسی رویترز به نقل از مقامات ایرانی و غربی خبر داد که ایران در حال فشار به قدرت‌های بزرگ است تا با این موضوع موافقت کنند که آغاز کاهش محدودیت‌ها بر برنامه هسته‌ایش پیش از زمانی که کشورهای غربی خواستار آن هستند، شروع شود.


رویترز نوشت که این موضوعی حساسی است که باعث ایجاد شکاف میان مذاکره کنندگان ایرانی و دیگر کشورهای حاضر در نشست لوزان سوئیس شده و به همین دلیل تعیین چارجوب توافق تا کنون در دیدرس قرار ندارد.

یکی از مقامات غربی گفت که یکی از موضوعات مورد اختلاف اصرار ایران بر حق انجام تحقیقات نامحدود و توسعه سانتریفیوژهای پیشرفته است.

یکی از مقامات ارشد ایرانی که خواست نامش فاش نشود گفت: مشکل درباره تعداد سانتریفیوژهایی است که ایران خواستار حفظ آنها برای فعالیت‌های تحقیق و توسعه خود بوده که یکی از خطوط قرمز ما به شمار می‌آید.

باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا اوایل ماه جاری در مصاحبه با رویترز گفته بود که واشنگتن خواستار محدودیت 10 ساله برنامه هسته‌ای ایران است این در حالی است که یک مقام اروپایی گفته که فرانسه خواستار آن بوده که این مدت دست کم برای 15 اجرا شود.

اما مقامات ایرانی و غربی گفته‌اند که این موضوع برای ایران غیر قابل قبول بوده و آنها خواستار آن هستند که محدودیت‌ها بر فعالیت‌های غنی سازی ایران پیش از پایان دوره توافق برداشته شود.

یک مقام غربی گفت که ایران خواستار آن شده که محدودیت‌ها بر برنامه هسته‌ای ایران طی دوره توافق به تدریج کاسته شود.

وی گفت که ایران خواستار آغاز برداشته شدن محدودیت‌ها بر برنامه هسته‌ای ایران در سال‌هایی که تک رقمی بوده، شده است.

یک مقام غربی دیگر نیز گفت که تعداد سال‌هایی که کاهش محدودیت‌ها آغاز خواهد شد 9 سال نیست.

یک مقام ایرانی نیز گفته است که کاهش محدودیت‌ها نباید دیرتر از 7 سال از آغاز توافق، شروع شود.

یک مقام غربی دیگر نیز گفت که ایران این سال‌ها را به 8 افزایش داد که غرب آن را ناکافی می‌داند.

یکی از موضوعات دیگر که بر روی آن بحث بود تعداد سانتریفیوژهایی است که به ایران اجازه داده شده که همچنان به فعالیت خود ادامه دهند. مقامات غربی گفته‌اند در صورتی که توافق حاصل شود این تعداد حدود 6 هزار سانتریفیوژ خواهد بود.

همچنین در صورتی که توافق حاصل شود، محدودیت‌های زمانی مختلفی برای انواع مختلف سانتریفیوژها اعمال خواهد شد.

اما اختلافات چشمگیر به نظر می‌رسد. چالش دیگر حجم اورانیومی است که ایران خواستار غنی سازی آن در هر سال است. ایران ابتدا خواستار غنی سازی سالانه 2.5 تن اورانیوم بوده اما قبول کرده تا 500 کیلوگرم آن را محدود کند.

یک مقام غربی گفته که هر چیزی بیش از 250 کیلوگرم مشکل ساز خواهد بود چون این میزان به ایران اجازه می‌دهد تا مواد مورد نیاز برای ساخت سلاح هسته‌ای را در اختیار داشته باشد.

مقامات غربی گفته‌اند که به لحاظ نظری حصول توافق همچنان امکان پذیر است مگر آنکه رهبر ایران تصمیم بگیرد که آمریکا و متحدان اروپایی‌اش غیر قابل اعتماد هستند. تا کنون ایرانی‌ها هیچگونه امتیاز دهی جدی انجام نداده‌اند.

یک مقام غربی گفت: در صورتی که رهبری ایران بخواهد، ما می‌توانیم در تمامی زمینه‌های چالش برانگیز به توافق برسیم. تا کنون امتیاز دهی‌ها یکجانبه بوده است ما اقدام کرده‌ایم اما ایرانی‌ها واقعا تا کنون اقدامی نکرده‌اند.

یک مقام ایرانی گفت که رهبر ایران این موضوع را برای اعضای تیم ایرانی شفاف ساخته که هیچگونه عقبگرد در فعالیت‌های هسته‌ای ایران قابل قبول نیست.

یکی دیگر از موضوعات مهمی که ایران خواستار آن شده، این است که تمامی تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل در کنار محدودیت‌هایی که بر بخش‌های مالی و انرژی ایران توسط آمریکا و غربی‌ها اعمال شده فورا برداشته شود. اما مقامات غربی گفته‌اند که برخی از تحریم‌ها را می‌توان فورا لغو کرد اما آنهایی که مربوط به گسترش تسلیحات است همچنان باقی خواهد ماند.

اما مقام ایرانی گفت: ایران درباره تحریم‌های سازمان ملل بسیار قاطع است. تمامی تحریم‌ها چه اقتصادی و چه آنهایی که مربوط به عدم اشاعه بوده و دیگر تحریم‌ها باید یکباره برداشته شود. این موضوع بسیار سختی است.

یکی دیگر از موضوعات مورد اختلاف بازرسی‌های آتی از سایت‌های هسته‌ای ایران  و حل سوالات مربوط به فعالیت‌های هسته‌ای گذشته درباره تهران است.