به گزارش پارس به نقل از فارس، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام پیش از ظهر امروز در دیدار اعضای اتاق فکر مسائل بین‌‌المللی در معاونت بین‌المللی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام، با تأکید بر اهمیت تصمیمات تاریخی در سیاست خارجی، گفت: سیاست خارجی اصول دارد و عرصه شعار نیست و نباید به جای استفاده از فرصت‌ها، به سوی تخریب فرصت‌ها برویم.


وی در این دیدار اصطلاح منافع ملی و حیاتی را دارای معانی خاص در سیاست خارجی دانست و با اشاره به سفر خویش به مسکو در زمان شوروی سابق، گفت: در مذاکرات با گورباچف توافقاتی داشتیم که تأثیرات آنها در تقویت ایران برای دفاع از حریم آبی و خاکی کشور فراوان بود و هنوز هم پایه بسیاری از قراردادهاست.

هاشمی رفسنجانی با اشاره به سیاست جمهوری اسلامی ایران در سال‌های پس از فروپاشی شوروی و استقلال کشورهای آسیای میانه، گفت: هم دانش و تکنولوژی کشور را در موضوعات خاص ارتقاء دادیم و هم همسایگانی داشتیم که به خاطر رفتار انسانی ایران در سال‌های نیازمندی آنان، مشتاق گسترش روابط و مبادلات اقتصادی و بازرگانی با جمهوری اسلامی بودند.

وی سیاست ایران در مقطع پذیرش قطعنامه را یک نمونه از اتخاذ سیاست خارجی مبتنی بر عزت، حکمت و مصلحت دانست و گفت: ادامه جنگ به ادلّه‌ای خاص، مصلحت کشور نبود و چنان حکیمانه وارد شدیم که همه کشورهای غربی و مخصوصاً آمریکا در سازمان ملل سند عزت مردم ایران و ذلت حزب بعث را امضا و بین‌المللی کردند.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به ماجرای مک‌فارلین، گفت: با اتخاذ روش‌های سیاسی، عمده‌‌ترین نیازهای جنگ را که در آن مقطع قطعات هواپیما و رادارها و موشک‌های دریایی، ضد تانک و ضدهوایی بود، تأمین کردیم و پس از آن نیز چنان مدیریت کردیم که آمریکایی ها خودشان بر طبل رسوایی خود کوبیدند.

وی با ابراز تأسف از سیاست خارجی چند سال گذشته که بسیاری از فرصت‌ها را تبدیل به تهدید کرد، گفت: چرا باید همسایگان ما برای همراهی با دشمنان ایران، بپذیرند که درآمدهای نفتی خویش را ارزان بفروشند؟!.

هاشمی رفسنجانی با تشریح تفاوت‌های سیاست خارجی ایران در قبال کشورهای آسیای میانه، همسایگان و کشورهای عربی طی دولت‌های گذشته، گفت: در تعاملات با کشورهاست که تولیدات افزایش می‌یابند و اقتصاد رونق می‌گیرند.

هاشمی رفسنجانی با اشاره به اهمیت سیاست خارجی در نظم جهانی و احساس امنیت مردم، پیامدهای تروریستی سال‌های اخیر را نتیجه اشتباهات قدرت‌های جهانی طی دو دهه گذشته خواند و گفت: وقتی دچار روزمرگی سیاسی شدند و برای اهداف کوتاه مدت از گروه‌های تندرو حمایت‌های سیاسی و نظامی کردند، آتش آنها دامن خودشان را گرفت و امروز القاعده، طالبان، داعش و بوکوحرام، مخلّ امنیت سیاسی آنها و زندگی مردم حتی در قاره آمریکا و اروپا هستند.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام به اختلافات اخیر روسیه با آمریکا و غرب در ماجرای اوکراین اشاره کرد و گفت: اگر درست مدیریت نشود و براساس منافع کشورها و لج‌بازی‌های سیاسی عمل کنند، امنیت روانی غرب برای تأمین انرژی مخدوش می‌شود.

وی با تأکید بر اهمیت تحصیلات و تحقیقات آکادمیک برای تعمیق علمی و تحقق عملی آرمان‌های نظام در بعد سیاست خارجی، گفت: استادان و دانشجویان علوم سیاسی و مطالعات بین‌المللی پشتوانه‌های علمی کشور در امروز و آینده هستند و باید در فضایی آزاد، تحقیق و مباحثه کنند.

در آغاز این دیدار آقایان تقوی، نقیب‌زاده، دهشیار، مجلسی و خانم الهه کولایی، به بیان دیدگاه‌های خویش در خصوص نقاط ضعف و قوت سیاست خارجی ایران در مقاطع مختلف انقلاب پرداختند و از برنامه‌های غیرعلمی دولت سابق در انزوای استادان دانشگاه‌ها گلایه کردند و از اینکه بعضی از استادان در هر ترمی متخصص هر یک از رشته‌ها و موضوعات خاص، مخصوصاً در علوم انسانی و به ویژه در علوم سیاسی می‌شوند، اظهار نگرانی کردند که نتیجه آن کم شدن عمق علمی دانشجویان و عادت آنان به سطحی‌نگری خواهد بود.

منبع: پایگاه اطلاع رسانی آیت الله هاشمی رفسنجانی