پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با شلیک موشک یک فروند پهپاد هرمس را که قصد جاسوسی از تاسیسات هسته ای نطنز را داشته، ساقط کرد. بنابر اعلام روابط عمومی سپاه پاسداران، این اقدام روز یکشنبه 2 شهریور 1393 (24 اوت 2014) انجام شده است. سردار امیر علی حاجی زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه اعلام کرده است که این پهپاد متعلق به رژیم صهیونیستی بوده است.

hermes

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «پارس»، برخی منابع گفتند: مهم است توجه شود که این پهپاد وارد فضای عملیاتی نطنز نشده بوده و در فاصله ای دور رهگیری شده و مورد اصابت موشک قرار گرفته است.

به عقیده کارشناسان اطلاعاتی گسیل پهپاد جاسوسی از سوی رژیم صهیونیستی یا امریکا به داخل مرزهای ایران پس از شکار پهپاد RQ-170 به نحو قابل ملاحظه ای کاهش یافته است و عملا غربی ها از این امکان اطلاعاتی منحصر بفرد در ایران محروم شده اند.

بر اساس تحلیل ایران هسته ای، اینکه صهیونیست ها ریسک ارسال این پهپاد به داخل ایران را پذیرفته اند از حیث  اطلاعاتی حداقل دو معنای مهم دارد:

1- اطلاعاتی که آژانس روزانه از تاسیسات نطنز جمع آوری می کند برای اهداف اطلاعاتی غربی ها کافی نیست و آنها نیاز به جمع آوری مستقل اطلاعات دارند.

2- مذاکرات ایران و 1+5 چیزی از اهداف خصمانه غرب علیه برنامه هسته ای ایران نکاسته و همچنان تاسیسات هسته ای ایران برای امریکا و اسراییل یک «هدف عملیاتی» محسوب می شود.

همچنین تحلیلگران می گویند باید این نکته را به یاد داشت توان، زمان و دقت تصویر برداری پهپادها از ماهواره ها بسیار بیشتر است چرا که پهپادها هیچ وابستگی به چرخش وضعی زمین ندارند و می توانند ساعت ها و روزها بر فراز یک تاسیسات پرواز کنند و اطلاعات میدانی و نحوه تغییر وضعیت نیروی انسانی در تاسیسات را ثبت نمایند.

سردار حاجی زاده روز دوشنبه، 3 شهریور گفته است: «این پهپاد در شعاع 800 کیلومتری عملیات می‌کند و با یک بار سوخت گیری قادر است 1600 کیلومتر پرواز کند. باتوجه به سوخت زیاد و اصابت موشک به آن، هواپیما آتش گرفته و منهدم شده است. قطعاتی از این پهپاد بصورت سالم بدست آمده است که در حال تجزیه و تحلیل آن هستیم.»

حاجی زاده با بیان اینکه «ابعاد بال تا بال این پهپاد حدود 5.5 متر است، از اهداف جاسوسی این پهپاد پرده برداشته و گفته است: «این پهپاد 2 دوربین دارد و قادر است با کیفیت بالا تصاویر را تهیه کند. در خصوص این نوع هواپیما اطلاعات قبلی وجود نداشت و تنها یک نمونه آن در سوریه ساقط شده بود اما مورد ساقط شده در ایران از نوع پیشرفته تری بود.»

سردار حسین دهقان وزیر دفاع هم روز یکشنبه 2 شهریور در این باره گفته است: «اسرائیل و آمریکا علاقمندند که برای خود هدفی را تعیین کنند و بگویند که در هر زمان و هر جایی به خصوص در هوا و فضا حاضر می‌شویم. این پهپاد هم برای گرفتن اطلاعات، تصویربرداری، شنود و جاسوسی مخابراتی فرستاده شده بود.»

"هادی محمدی" کارشناس ارشد مسائل خاورمیانه درباره حمله موشکی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به یک پهپاد جاسوسی رژیم صهیونیستی بر فراز تأسیسات هسته‌ای نطنز گفت: پهپاد پیشرفته جاسوسی رژیم صهیونیستی از روی عرشه یک ناو آمریکایی در دریای سرخ برخاسته و از طریق فضای یک کشور عربی وارد ایران شده است.

وی با اشاره به اینکه آمریکایی‌ها در عملیات ارسال این پهپاد اسرائیلی به فضای ایران نقش داشته‌اند، افزود: فناوری آمریکایی در این عملیات به یاری صهیونیست‌ها آمد و آمریکا از طریق ماهواره‌های خود به این عملیات پهپادی کمک کرد.

روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» در واکنش به انتشار هدف قرار گرفتن یک فروند پهپاد رژیم‌صهیونیستی در آسمان ایران، نوشت در صورتی که این خبر تائید شود، پهپاد ساقط شده احتمالا از نوع «هرون» یا «هرون تی‌پی» بوده است.

پهپاد مورد اشاره روزنامه «هاآرتص» از جمله پیشرفته‌ترین هواپیماهای بدون سرنشین رژیم‌صهیونیستی به شمار می‌آید. «هرون تی‌پی» که «ایتان» نیز خوانده می‌شود، قادر است به مدت 70 ساعت در ارتفاع بیش از 45 هزار پا پرواز کند. برد عملیاتی این پهپاد نیز بیش از 7000 کیلومتر اعلام شده است.

این پهپاد به طول مداومت پروازی معروف است و در ارتفاعی بالاتر از ارتفاع هواپیماهای تجاری پرواز می‌کند. پهپاد «هرون تی‌پی» قابلیت پرواز در تمامی شرایط آب و هوایی را نیز دارد و مجهز به سامانه‌های تیک‌آف و فرود خودکار است.

مدل پیشین این پهپاد نیز «هرون» یا «ماکاتز» نام دارد که قادر است حداکثر 52 ساعت در ارتفاع 35 هزار پایی پرواز کند. حداکثر سرعت این پهپاد نیز بیش از 200 کیلومتر در ساعت است.

به نوشته روزنامه «هاآرتص»، مقامات نظامی اسرائیل پیشتر، این دو مدل پهپاد را برای انجام عملیات‌های جاسوسی در ایران و دیگر کشورها، مناسب توصیف کرده‌اند.

hermes450

پهپادهای هرمس در چند نسل مختلف و در اندازه‌های متفاوت توسط رژیم صهیونیستی ساخته شده‌اند که آخرین نمونه از این پهپادها، هرمس 450 و هرمس 900 است.

هرمس یک پهپاد نه چندان بزرگ است که داده‌های نظامی و اکتشافی را به صورت واقعی بدون اینکه متاثر پردازش های خاصی شود، در اختیار پایگاه‌ زمینی خود قرار می‌دهد.

توانایی حمل تجهیزات به میزان 150 کیلوگرم باعث شده تا این پهپاد جهت عملیاتهای ISTAR با قابلیت رله کردن ارتباطات در انواع ماموریت‌ها بسیار تاثیرگذار باشد.

hermes90

هرمس از سامانه‌های الکترونیکی هوایی متعددی بهره جسته و این یعنی هرمس می‌تواند با برقراری ارتباط ماهواره‌ای و یا به طور مستقل و خودپرداز، ماموریت‌هایش را حداکثر 20 ساعت انجام دهد. این پهپاد علاوه بر قابلیت انجام ماموریت‌های شناسایی، قابلیت‌های نظارت، هدایت آتش توپخانه، نظارت دریایی، ارزیابی خسارات وارده در جنگ و البته قابلیت رزمی نیز دارد.

یکی از مهمترین عملیات‌های هرمس، جنگ 33 روزه بود. در این جنگ، صهیونیست‌ها به طور میانگین روزانه 20 هواپیمای بدون سرنشین هرمس، خاک لبنان و مواضع حزب‌الله را رصد می‌کردند.

بیشینه زمان عملیاتی هرمس 450، 20 ساعت، ارتفاع عملیاتی 5.5 کیلومتر و سرعت بیشینه  آن نیز 95 کیلومتر است، این برد در هرمس 900 که اولین پروازش را در 9 دسامبر سال 2009 انجام داده، افزایش یافته است.

پهپادهای هرمس به سامانه ناوبری ماهواره‌ای (جی‌پی‌اس) مجهز هستند. این سامانه می‌تواند تصاویر ماهواره‌ای که پهپاد می‌فرستد را در اختیار ناظر بیرونی دور از محدوده پرواز قرار دهد.

palmachin

آشیانه پهپادهای هرمس در پایگاه پالماخیم (Palmachim)

معمولا اگر پهپادهای متخاصم قابلیت کشف و شناسایی داشته باشند، توسط رادارهای سامانه‌های موشکی پدافندی، رهگیری و سپس با موشک این سامانه‌ها هدف قرار گرفته و منهدم می شوند اما اگر سامانه‌های پدافندی نتوانند پهپاد را شناسایی کنند، بلافاصله باید با جنگنده این پهپاد را رهگیری و با موشک‌های هوا به هوا منهدم کرد، کاری که رژیم صهیونیستی در مورد پهپاد ایوب پس از ناکامی سامانه‌های راداری و موشکی در انهدام پهپاد ایرانی‌الاصل، انجام داد.

حالا با وجود همه توانایی‌ها و سامانه‌های قدرتمندی راداری، جاسوسی، تصویربرداری و . . . پهپاد اسرائیل، سپاه توانسته نه با جنگنده و پهپادهای رزمی خود، بلکه با سامانه‌های راداری موشکی‌اش این پهپاد را شناسایی و منهدم کند و این یعنی اصلا نیازی به پرواز جنگنده برای هدف قرار دادن این پهپاد نبوده و این پهپاد، "شکار راحتی" برای سپاه پاسداران و سامانه‌های موشکی‌اش بوده است.

حزب الله لبنان سال گذشته یک فروند پهپاد به نام ایوب که طبق اعلام فرماندهان، ایرانی بوده را به داخل سرزمین‌های اشغالی فرستاد و این پهپاد ایرانی پس از ساعت‌ها پرواز بر فراز تاسیسات مهم نظامی و سیاسی صهیونیست‌ها و تهیه عکس و فیلم، خودنمایی کرد تا صهیونیست‌ها از توان بالای حزب الله با خبر شوند اما صهیونیست‌ها برای انهدام این پهپاد مجبور شدند چند جنگنده را سراغ پهپاد دست چندم ایرانی بفرستند، چیزی که حالا ایران با هدف‌قرار دادن "هرمس پیشرفته آن هم با موشک"، توان بالای سامانه‌های موشکی ایران و البته توان رادارگریزی پهپادهای ایرانی و ضعف سامانه های موشکی و پدافندی صهیونیست‌ها را بیش از گذشته نمایان کرد.