به گزارش پارس به نقل از مهر، اواسط مرداد سال ۹۰ ماجرا فساد سرمایه دار بزرگ به رسانه ها کشیده شد. مه آفرید امیرخسروی که پیش از این از او به عنوان کارآفرین نمونه تقدیر می شد این بار به جرم فساد ۳ هزار میلیارد تومانی دستگیر و روانه زندان شد. تحقیقات در زمینه این پرونده ادامه داشت که هفته اول مهر ماه شوک دوم به این پرونده وارد شد. محمودرضا خاوری از متهمان پرونده به بهانه ماموریت خارجی از کشور خارج شد و به کانادا گریخت. چند روز بعد هم خبر رسید او ویلایی مجلل در کانادا دارد و از چندی قبل تابعیت این کشور را دریافت کرده بود.

محمودرضا خاوری کیست؟

 

محمود رضا خاوری متولد ۱۳۳۱صادره از خرم آباد و دارای تبعیت دوگانه ایران و کانادا است. وی تحصیلات دانشگاهی خود را در دانشگاه تهران تا مقطع لیسانس در رشته حقوق و تا مقطع فوق لیسانس حقوق در دانشگاه شهید بهشتی به پایان رساند.

 

خاوری در سالهای گذشته مشاغل مختلف مدیریت در بانکهای صنعت و معدن و سپه داشته و آخرین مقام او مدیریت عامل بانک ملی ایران بوده است. خاوری در دانشگاههای مختلف، از جمله دانشکده حسابداری شرکت نفت، دانشکده امور اقتصادی و دارایی، موسسه عالی بانکداری ایران، دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه شهید بهشتی تدریس کرده است. او در هفته اول مهر ماه ۱۳۹۰ از مقام مدیریت عامل بانک ملی ایران به خاطر مشکلات عصبی حادث شده و بیماری مزمن و همچنین دست داشتن در فساد بزرگ استعفا داد و به کانادا فرار کرد.

 

اعلان قرمز پلیس اینترپل برای خاوری

 

با فرار خاوری به کانادا دستگاه قضایی از این کشور خواست که خاوری را برای رسیدگی به اتهاماتش تحویل ایران دهد که این کشور تاکنون از این کار خودداری کرده است. از سوی دیگر از پلیس اینترپل خواسته شد مدیرعامل فراری را در لیست خود قرار دهد که پس از پیگیریهای دستگاه قضایی و ناجا اینترپل نام خاوری را در لیست متهمان تحت تعقیب خود قرار داد.

 

سردار رادان، جانشین فرمانده نیروی انتظامی در این رابطه گفت: با همکاری تنگاتنگ پلیس، دستگاه قضایی و وزارت امور خارجه، پرونده استرداد خاوری تشکیل شد به نحوی که این موضوع را در کشور کانادا پیگیری کردیم.

 

وی با اشاره به اینکه، طبیعی بود که کانادا تمایلی برای همکاری با ایران برای استرداد خاوری به عنوان مجرم نداشته باشد، افزود: این کشور به بهانه های مختلف، مبنی بر اینکه خاوری شهروند کانادا محسوب شده و بر اساس قانون این کشور استرداد امکان ندارد، از تحویل وی ممانعت می کرد از این رو توسط پلیس ایران سوابق خاوری از بانک اطلاعاتی استخراج و مستقیما به پلیس کانادا و دبیرخانه اینترپل اعلام شد.

 

جانشین فرمانده ناجا خاطرنشان کرد: پس از صدور اعلان قرمز، پلیس ایران استرداد خاوری را از پلیس کانادا درخواست کرد اما مسئولان کانادایی اعلام کردند که با توجه به پرونده های ارسالی از سوی پلیس ایران و نیز اعلان قرمز صورت گرفته، تائید می کنیم خاوری در کانادا و تورنتو است اما ما هنوز نتوانسته ایم محل اقامت وی را پیدا کنیم. پلیس ایران پس از این موضوع محل اقامت، شماره تلفن و عکس خاوری را به همراه مدارک دیگر به پلیس کانادا ارسال کرد، از این رو پلیس این کشور هیچگونه بهانه ای برای عدم استرداد خاوری ندارد. در صورتیکه پلیس کانادا در پیداکردن محل اقامت خاوری مشکل دارد، تیمی از پلیس جمهوری اسلامی ایران به منظور دستگیری خاوری به کانادا اعزام می شوند.

 

شرط اینترپل برای دستگیری خاوری

 

این اظهارات در حالی مطرح می شود که یک حقوقدان معتقد است تا زمانیکه خاوری در دادگاه محکوم نشود نباید انتظار داشت پلیس اینترپل او را تحویل ایران دهد. دکتر مرتضی نجفی اسفاد، وکیل پرونده های بین الملل در این باره به خبرنگار مهر گفت: باید به پرونده خاوری در دادسرای کارکنان دولت رسیدگی شود و پس از صدور کیفرخواست به دادگاه ارسال شود. اگر دادگاه به اتهامات مدیرعامل سابق بانک ملی رسیدگی کرد و او را محکوم کرد باید منتظر ماند تا این رای قطعی شود. پس از قطعی شدن رای دادگاه باید موضوع از طریق ایران به اینترپل اعلام شود.

 

وی افزود:   مجرم تعریف خود را دارد و در حال حاضر خاوری متهم است و برای اینکه اینترپل او را دستگیر و تحویل ایران دهد باید تمام مراحل قضایی طی شده و مجرمیت خاوری اثبات شود. اینترپل شاید الان وی را در لیست متهمان تحت تعقیب خود قرار داده است اما به وی به عنوان متهم نگاه می کند. فردی که جرمش ثابت نشده است.

 

این حقوقدان تاکید کرد؛ با مجرمیت خاوری، موضوع باید به مقر پلیس بین الملل در فرانسه اعلام شود تا از طریق اینترپل حکم به کشور کانادا و سایر کشورها اعلام شود. حال کانادا که از اعضای فعال پلیس اینترپل است و ادعای دفاع از حقوق بشر دارد پس از قطعیت حکم خاوری باید وی را به عنوان یک مجرم فراری تحویل ایران دهد البته قرارداد استرداد مجرم بین ایران و کانادا وجود ندارد و اگر این قرارداد امضا شده بود مشکل آسانتر حل می شد.

 

وی تاکید کرد، قرار داد استرداد مجرم بین کشورها باید افزایش یابد تا دایره فرار مجرمان به کشورهای دیگر کوچکتر شود. از سوی دیگر قوه قضائیه باید سریع به پرونده خاوری رسیدگی کند تا در صورت مجرمیت در دادگاه، برای دستگیری او اقدام شود.

 

روایت فرار خاوری از زبان قاضی دادگاه

 

ناصر سراج قاضی پرونده، پس از فرار خاوری گفت:   قطعا دستهایی در کار بوده تا خاوری را فراری دهند. در تاریخ ۲۰ شهریور ۹۰ آقای خاوری رئیس بانک ملی به عنوان ماموریت تقاضای خروج از کشور به انگلستان را داشته است. درتاریخ ۲۹ شهریور با شماره ۵۷۸۶۶۹ با ماموریت وی به خارج از کشور موافقت شد.

 

سراج گفت: در ۶ مهر ماه سال ۹۰ مشاور نهاد و دبیر هیات نظارت بر مسافرتهای خارجی کارکنان دولت آن ماموریت را کان لم یکن تلقی کرده است یعنی چند روز بعد از اینکه خاوری به خارج رفته است این ماموریت کان لم یکن تلقی می شود و آقای خاوری در هتلی در انگلستان و از طریق فکس استعفای خود را به دفترش اعلام می کند.

 

قاضی پرونده فساد بزرگ بانکی می گوید: ۳۱ شهریور ۹۰ آقای خاوری به مدیر حراست می گوید درخواست سفر به لندن برای شرکت در جلسه بانک پی ال سی لندن را دارم. از وزارت اطلاعات سوال کنید اگر ممنوع الخروج نیستم بروم. برابر اطلاعاتی که من کسب کردم آقای صفایی نیکو مدیر حراست از طریق دکتر زارعی رئیس سازمان حراست کل کشور موضوع را پیگیری و نهایتا معاون وزارت اطلاعات بلامانع بودن خروج آقای خاوری را اعلام کرده است. بدین ترتیب آقای خاوری به موجب بلیت تهیه شده توسط بانک پی ال سی کشور را ترک می کند.

 

اظهارات احمدی نژاد در مورد فرار خاوری

 

محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور سابق کشور هم در خصوص فرار خاوری گفته است: مدیر عامل بانک ملی را چه کسی فراری داد؟ ما؟ ! من مکاتبه کردم با تمام مراجع مسئول، گفتم این رد پا، این آقا، این آقا و این آقا فراری دادند. این کلید مسائل، بیاورید ببینید تا مسائل روشن شود.

 

در حالی که مسوولان قضایی از محاکمه خاوری در آینده خبر می دادند، مدیرعامل سابق بانک ملی مدعی شد در این پرونده بی گناه است. این اظهارات با جواب دادستان کل کشور همراه بود.

 

حجت الاسلام محسنی اژه ای در جمع خبرنگاران گفت: اگر خاوری می آمد و از خود دفاع می کرد برایش بهتر بود اما بالاخره نیامد و با کمال تاسف در کشوری که در آن به سر می برد محک بدی برای آن کشور شد چرا که باید او را تحویل می دادند. البته برای خاوری کیفرخواست صادر شده است و بالاخره رسیدگی می شود اما زمانی که او در کشور نیست ممکن است افراد بسیاری به او اتهام بزنند که نیامدنش به کشور و پاسخ ندادن به اتهامات به ضررش تمام می شود.

 

وی افزود: موضوع را باید برد به آن زمانی که اتفاق افتاد، آن زمان شاید تعداد قابل توجهی از افراد در مظان اتهام نبودند، پرونده نیز در یک شعبه دست چندم خوزستان رسیدگی می شد و ابعاد آن روشن نبود. در خصوص فردی که به آن اشاره کردید وی با ماموریت دولت رسماً از کشور خارج شده بود. وقتی اتفاقی رخ می دهد نمی توان همه حول و حوش آن را ممنوع الخروج کنیم.

 

 

 

دادستان کل کشور ادامه داد: دولت رسماً اعلام کرده این فرد برای شرکت در جلسه ای دعوت و برای ماموریت از کشور خارج شده بود بعد که پرونده جلو رفت اولین کاری که کردم به اهواز رفته و موضوعات را دیدم، میزان و حجم کار تنها در صلاحیت اهواز نبود و گفتم پرونده به تهران بیاید در همان زمان بیش از ۱۰۰نفر ممنوع الخروج شدند که در حال حاضر ممنوعیت تعدادی از آنها رفع شده است.

 

حال باید دید بر اساس اعلام قاضی سراج آیا خاوری تا پایان سال محاکمه می شود  و پس از قطعیت حکم پلیس اینترپل برای دستگیری او اقدامی خواهد کرد؟