وزیر کشور:
باید قوانین را جامع بنویسیم
وزیر کشور با انتقاد از قوانینی که تنها به خاطر یک مساله و یک فوریت نوشته شدهاند، گفت که چنین قوانینی در عمل پاسخگوی نیازهای آتی نبوده و ابتر ماندهاند.
به گزارش پارس به نقل از ایسنا، عبدالرضا رحمانی فضلی در دومین همایش نقش پژوهش در قانونگذاری با تاکید بر ضرورت توجه به پژوهش در مجلس، اظهار کرد: نفس پژوهش و اهمیت آن در حوزه علمی کاملا روشن است، اما پژوهش در مجلس دقت و اهمیت خاصی دارد؛ چرا که نزدیک ترین مسیر به اجراست. اگر در محیط های دانشگاهی و علمی پژوهش انجام می شود این پژوهش برای پژوهش و مسائل نظری است و اگر کاربردی هم باشد مسیرش طولانی است، اما در مرکز پژوهش ها که مرتبط با قانون و قانونگذاری است نزدیک ترین راه به اجرا، پژوهش در قانونگذاری است.
وی انجام پژوهش در قانونگذاری را ماندگارترین، موثرترین، تاثیرگذارترین و متنوع ترین و استراتژی ترین پژوهش ها توصیف کرد و گفت: اگر این پژوهش منجر به قانونی شود که در رفع نیازمندی ها موثر باشد موجب رضایت مندی مردم خواهد شد و هر چه بتواند رضایت مردم و مطالبات جامعه را رفع کند به دنبال تامین منابع ملی است.
عضو شورای پژوهشی مرکز پژوهش های مجلس با بیان این که قانون می تواند یکی از مسیرهای اصلی تبدیل منافع ملی به امنیت ملی باشد، تصریح کرد: پژوهشگرانی که در مرکز پژوهش ها کار می کنند، باید ویژگی ها و اصولی را مدنظر داشته باشند و هدف ها برایشان واضح و روشن باشد. آنها باید آرمان ها و اهداف عالیه انقلاب را مدنظر داشته باشند، زیرا اگر از اهداف و آرمان ها در پژوهش فاصله بگیریم نمی توانیم گام های اصلی را برای تحقق جامعه آرمانی برداریم.
رحمانی فضلی داشتن سعه صدر را از ویژگی های لازم برای پژوهشگران مرکز پژوهش های مجلس عنوان و خاطرنشان کرد: ما با انواع تفکرات، سلایق و مطالبات مواجه هستیم، لذا پژوهشگران باید دارای چنان سعه صدری باشند که همه تنوع ها را رصد کنند. اگر آنها از سعه صدر لازم برخوردار نباشند، نمی توان جامع نگر و دوراندیش باشند.
وی قانونگذاری را از آفت های مهم در کارآمدی دستگاه های اجرایی خواند و گفت: با توجه به این که پژوهشگران مرکز پژوهش های مجلس به تدوین قانون کمک می کنند، باید دارای خلاقیت باشند. اگر ما در این دور باطل و با رسوبات فکری در حوزه های مختلف عمل کنیم، میزان موفقیت مان قابل توجه نخواهد بود. ما باید واقع بین باشیم و در عرصه پژوهش ها متناسب با واقعیات، قدرت درک و تحلیل داشته باشیم.
وزیر کشور آسیب شناسی دقیق شرایط موجود را از مهم ترین نیازها در مرکز پژوهش های مجلس عنوان کرد و گفت: ما باید منصفانه و موشکافانه آسیب های موجود را شناسایی کنیم وگرنه نمی توانیم در حل مشکلات موثر باشیم.
رحمانی فضلی با بیان این که سال های طولانی از عمر برخی قوانین مادر ما می گذرد، تصریح کرد: البته این به این معنا نیست که دائما قوانین را تغییر بدهیم، بلکه باید امهات و اصول اساسی با کمترین تغییر باقی بماند و آسیب شناسی دقیقی انجام شود که بر اساس آن نسبت به تغییر قوانین اقدام کرد. در این مسیر باید با مجریان قانون تبادل و تعامل داشت که آسیب ها به درستی تشخیص داده شوند.
عضو شورای پژوهشی مرکز پژوهش های مجلس با بیان این که محصول پژوهش باید جنبه کاربردی داشته باشد، گفت: مطالعات بنیادین در مرکز پژوهش ها، مقدمه انجام پژوهش های کاربردی است، ولی چون روزانه در قوانین بازنگری می شود، محصول ارائه شده باید بعد کاربردی داشته باشد.
وی جامعیت، آینده نگری و پیش بینی کنندگی را از دیگر ویژگی های پژوهش ها در مرکز پژوهش های مجلس دانست و تاکید کرد: قانون فقط برای پاسخ به مطالبات فعلی نیست. ما بارها به خاطر یک مساله و یک فوریت قانون نوشته ایم، ولی چون ابعاد آن و نسبتش با قوانین دیگر را لحاظ نکرده ایم مجبور به تعویض و اصلاح آن شده ایم و این در عمل نتوانسته پاسخگوی نیازهای آتی باشد و ابتر مانده است.
رحمانی فضلی در پایان با تاکید بر لزوم وجود نظارت مستمر بر اجرای قانون، خاطرنشان کرد: قانون محصول پژوهشی است که در مرکز پژوهش ها انجام می شود، بنابراین عملکرد و اثر این قانون باید مرتبا رصد شود. اینکه آیا کارآمدی را افزایش داده و پاسخگوی نیازها بوده و توانسته هدف نهایی را محقق کند؟
ارسال نظر