ظریف:
اوباما نمیتواند کاری کند پس غنیسازی ما را میپذیرد
وزیر امور خارجه گفت: منبع قدرت جمهوری اسلامی همین است که به خودباوری رسیدهایم که در مقابل آمریکا ما هم بگوییم حرف و دیدگاه خود را داریم و دنبالهرو آمریکا نیستیم.
به گزارش پارس به نقل از تسنیم، محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه امروز در گردهمایی سراسری دفاتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها و دبیران هم اندیشی استادان که در تالار علامه امینی دانشگاه تهران در حال برگزاری است، با اشاره به روز وحدت حوزه و دانشگاه، گفت: برای بنده سعادتی است که در روز وحدت حوزه و دانشگاه در محضر اساتید محترم و مسئولان محترم نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها و عزیزان مسئول هم اندیشی دانشگاه هاکه آینده روشنی را برای ارتباط علم و دین و تلفیق این دو در پیشبرد اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی و مکتب تابناک اهل بیت (ع) به عهده دارند، حضور داشته باشم.
وی ادامه داد: حتما فرصت را باید بیشتر برای آموزش بنده از نظرات، بیانات و دیدگاه های حضرات محترم، اساتید اختصاص دهم و تلاش می کنم همین کار را انجام بدهم.
ظریف با بیان اینکه تقاضایی را از محضر شما مطرح می کنم، به تشریح تقاضای خود پرداخت و افزود: نیاز ما به دیدگاه ها، بررسی ها، نقدها و نظرات کارشناسی است که از محیط های علمی حوزه و دانشگاه برخواسته باشد.
" روش قابل بحث است که چگونه می توان این کار را به صورت مرتب انجام داد. حالا در جلسه ای که بنده در قم خدمت اساتید برسم و یا فرصتی را نماینده مقام معظم رهبری برای بنده فراهم کند تا در خدمت شما حضور یابم. "
وی اضافه کرد: معتقدم باید رابطه ای نهادینه میان سیاست خارجی و محیط دانشگاهی فراهم شود تا از نظرات نخبگان و اساتید علمی کشور استفاده کنیم. حتما چنین کاری برای تبیین سیاست خارجی بسیار ضرورت دارد.
به گزارش تسنیم، وزیر امورخارجه به مولفه ها و شرایط جدید بین المللی اشاره و تصریح کرد: اگر شما آنچه را که در ۷ الی ۸ سال گذشته توسط دستگاه های متعدد در کشورهای مختلف به خصوص کشورهای قدرتمند تهیه و تولید شده را مطالعه فرمایید، مشاهده خواهید کرد که همه دنیا در مورد مولفه های شرایط جدید بین المللی صحبت می کنند.
ظریف ادامه داد: همه دنیا به این واقعیت پی بردند که دوران جنگ سرد تمام شده یا روابط بین المللی که چارچوب، مولفه، ابزارها، حدود رقابت ها، زمینه رقابت ها، ابعاد و نتیجه رقابت ها معلوم بود. اتفاقا این ابعاد بسیار تنگ بود چون دو ابرقدرت چارچوب روابط بین المللی را شکل داده بودند. در این چارچوب دیگران می توانستند حرکت کنند ضمن اینکه این توفیق و شکست بسیار محدود بود.
وی به فروپاشی نظام شوروی اشاره کرد و یادآور شد: پس از فروپاشی شوروی و فروپاشی بلوک شرق برای آمریکایی ها توهم ایجاد شد که دوران نظام دو قطبی با یک فاصله کوتاه انتقالی به نظام تک قطبی تبدیل شد.
وزیر امورخارجه خطاب به مسئولان دفتر نهاد مقام معظم رهبری، گفت: اگر یادتان باشد بوش پدر در سازمان ملل وعده نظم نوین جهانی را داد، یعنی فکر می کردند نظم گذشته تمام شده و نظم نوین آمریکا جایگزین نظم دو قطبی شده است، در صورتی که با فاصله کمی معلوم شد آن تصور توهمی بیش نبود.
وی در خصوص اینکه در دوران گذار به سر می بریم، اظهار داشت: یک دوران طولانی گذار به نظام دو قطبی که همه می شناسیم به نظام آتی که نمی دانیم چیست رسیدیم و هر کس تصوری از نظام آتی دارد، البته هر کس تصوری از نظم آتی بین الملل دارد، اما هیچ کس نمی داند چارچوب نظم آتی چیست. نمی داند بازیگرانش چه کسانی خواهند بود. آیا دولت ها بازیگر خواهند بود یا انسان بازیگر صحنه روابط بین الملل خواهد بود؟ آیا فقط قدرت نظامی حاکم است؟
ظریف با بیان اینکه آمریکا امروز علیرغم قدرت نظامی در اینکه بتواند قدرت نظامی را به نفوذ تبدیل کند دچار مشکل است، اظهار داشت: به عراق حمله می کند اما این حمله نتیجه عکس می دهد. به افغانستان حمله می کند و این حمله باز نتیجه عکس می دهد.
وی با اشاره به نقش آفرینی محافظه کاران آمریکایی، گفت: گروهی در آمریکا که محافظه کاران نمایندگان اصلی آنها هستند، معتقدند باید با قدرت و نیروی نظامی، قدرت موقتی آمریکا را نهادینه کرد. بنابراین در دوران کلینتون علیرغم سیاست های وی سالانه یک عملیات جدی نظامی صورت می گرفت که در این راستا می توان به حمله به کوزوو، حمله متعدد به عراق، سومالی و سودان اشاره کرد. همه این حملات به دلیل توهم آنها بود. به گزارش تسنیم، آنها می گفتند باید با استفاده از ابزار نظامی قدرت موقتی آمریکا در دوران انتقالی را نهادینه کرد.
وزیر امورخارجه خاطرنشان کرد: پس از روی کار آمدن بوش پسر و با فراهم شدن زمینه حادثه ۱۱ سپتامبر، تلاش کردند باز عامل نظامی را نهادینه کنند و از این رو از افغانستان و عراق استفاده کردند، اما در همه این موارد شکست خوردند و معلوم شد که ما در دوران گذار زندگی می کنیم. دوران گذاری که ابزارهای گذشته کارآمدی قبلی را ندارند.
ظریف ادامه داد: تمام موسسات مطالعات دنیا تلاش می کنند واقعیت را فهم کنند تا ببیند ما در چه شرایطی هستیم. اگر گزارش هایی که بر محیط های دانشگاهی تولید می شود را مطالعه کنید متوجه خواهید شد که همه حول همین است که شرایط دوران گذار چیست؟
وی با بیان اینکه ما در جمهوری اسلامی ایران باید تولیدکننده باشیم، افزود: همه نظریه پردازان و همه دیدگاه ها فقط برای تحلیل تولید نشده اند. فقط برای فهم تولید نشدند، بلکه علاوه بر فهم برای توجیه و حتی شکل دادن به آینده درست شده اند.
وزیر امورخارجه به تفاوت گزارش های آمریکا با کشورهایی همچون چین و حتی اروپا اشاره کرد و گفت: اگر می بینید در مورد آینده نظام بین الملل این گزارش با گزارش های چین، روسیه و اروپا متفاوت است، به خاطر این است که در کنار فهم القاء، برنامه ریزی و آینده سازی هم مهم است. از این رو ما باید آینده را بفهمیم، تبیین کنیم و بسازیم.
ظریف در خصوص نقش دیدگاه دانشگاه در شناختن واقعیت ها، اظهار داشت: نقش محیط های دانشگاهی در شناختن واقعیت ها و نظریه پردازی در مورد این واقعیت ها بسیار برجسته و حیاتی است. ما نباید در حوزه علم، شناخت و فهم مصرف کننده باشیم، مخصوصا اینکه ادعا می کنیم در جامعه بین المللی حرفی برای گفتن داریم.
وی با بیان اینکه مبنای قدرت جمهوری اسلامی ایران همین ادعا است، تاکید کرد: ما به خودباوری رسیده ایم که در مقابل آمریکا می گوییم حرفی برای گفتن داریم. ما هم دیدگاهی داریم و ما دنباله روی دیدگاه های شما نیستیم.
" ما تصویربرداری از مدل ها و نمونه های شما نمی کنیم. می توانیم ما خودمان فهم و درک می کنیم. "
ظریف ادامه داد: ما اعتقاد داریم جمهوری اسلامی ایران قدرتمند است، نه به عنوان ابزار نظامی، گرچه ابزار نظامی هم مهم است. ما ملتی هستیم که به برکت اسلام، انقلاب، امام، رهبری و خون شهدا توانسته ایم استقلال خود را داشته باشیم تا حرف خودمان را بزنیم و از این رو این پایه قدرت است و ما باید پایه قدرت خود را باور کنیم.
وی با بیان اینکه اگر پایه قدرت خود را باور کنیم، نظریه پردازی دیگران را نشخوار نمی کنیم، گفت: خودمان ایجاد نظریه می کنیم. به همین جهت دانشگاه باید محیطی باشد که فهم بومی از شرایط داشته باشد. فهم مبتنی بر منافع ملی داشته باشد، نه کپی برداری از دیدگاه دیگران. کپی برداری از دیدگاه های دیگران صرفا تقویت مبانی قدرت آنها خواهد شد.
وزیر امورخارجه تصریح کرد: خیلی از قدرت های برتر بعضی از شعارها را دوست دارند، به دلیل اینکه نتیجه این شعارها منجر به نهادینه شدن قدرت آنها خواهد شد. ما باید مبنای قدرت خود را بفهمیم.
ظریف به تبیین مبانی قدرت ایران پرداخت و خاطرنشان کرد: مبانی قدرت ما خودباوری ما هستند. مردم به برکت پیام امام (ره) باور کردند خودشان می توانند و دیگران نمی توانند به این مردم چیزی را تحمیل کنند.
وی به حماسه سیاسی سال ۹۲ اشاره کرد و افزود: مردم در این انتخابات نشان دادند علیرغم همه تحریم ها به جمهوری اسلامی ایران اعتماد دارند. از این رو پای صندوق های رای آمدند، ضمن ا ینکه فرمایشات مقام معظم رهبری در پای صندوق های رای بسیار مهم بود. ایشان رای مردم را حق الناس معرفی کردند. بنده به عنوان دانشجوی حقوق بشر عرض می کنم، شما اگر حق الناس را به حقوق بشر اضافه کنید از حقوق بشر چیزی کم نکردید، بلکه مفهوم آن را اضافه کردید. از این رو این حق الناس را مسئولان رعایت کردند و رای مردم را پاس داشتند و اطمینان مردم را ثابت کردند.
وزیر امورخارجه اظهار داشت: در منطقه چنین اتفاقی نیفتاده است. در ۲۰ تا ۳۰ سال گذشته هر رئیس جمهوری در انتخاباتی که او اراده کرده، رئیس جمهوری که دیدگاهش مخالف او بوده روی کار آمده است. آقای هاشمی انتخابات آقای خاتمی، آقای خاتمی انتخابات آقای احمدی نژاد و در دوران احمدی نژاد انتخابات آقای روحانی و این نشان می دهد از طریق صندوق های رای توانسته ایم بدون استفاده از هیچ قدرت و اعمال فشار، مردم دیدگاه شان را به کرسی نشاندند. این یک برجستگی بی نظیر در منطقه است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم ، ظریف با اشاره به تحولات در منطقه، اظهار داشت: دیدگاه های افراطی سکولاریسم به بن بست رسیده و نمی تواند مشکلات را حل کند. از طرفی دیگر افراطی مدعی بر اسلام هم نتوانست به نتیجه برسد. آنچه در منطقه توانسته ۳۵ سال از آزمایش زمان موفق باشد این مدل است و ما باید همین مدل را الگوی خود قرار دهیم.
وی ادامه داد: اگر این مدل را مبنای قدرت خود قرار دهیم، می فهمیم چالش ها و توانمندی های ما چیست. بنده احساس می کنم بدخواهان ما هم این توانمندی ها را فهمیده اند.
وزیر امورخارجه با طرح این پرسش که چرا رژیم صهیونیستی نگران برنامه هسته ای ماست؟ افزود: اگر این رژیم نگران موضوع هسته ای ماست، چرا باید ناراحت می شد؟ ما برنامه ای را شروع کردیم که قرار است معلوم شود ما سلاح نداریم. به گزارش تسنیم، باورمان این است که سلاح هسته ای براساس مبنایی که مقام معظم رهبری اعلام فرمودند، خلاف شرع است.
به گزارش تسنیم، ظریف با بیان اینکه سلاح هسته ای مخل امنیت ایران است، اظهار داشت: از نظر استراتژیک هم در منطقه پیرامونی نمی تواند برای ایران امنیت ایجاد کند، البته ما معتقدیم سلاح هسته ای برای هیچ کس امنیت ایجاد نمی کند.
وی محاسبات هسته ای را ویژه عنوان کرد و اظهار داشت: محاسبات هسته ای براساس ضربه اول و دوم است و اگر این ضربات را در نظر بگیریم متوجه خواهیم شد که سلاح هسته ای برای ایران امنیت ایجاد نمی کند.
وزیر امورخارجه کشورمان با طرح این پرسش که مذاکرات چه کاری می خواهد انجام دهد؟ افزود: می خواهد به دنیا اطمینان دهد از طریق شفافیت و بدون از دست دادن حقوق کشور، برنامه هسته ای ایران صلح آمیز است و ما می خواهیم ادعای خود را در عمل نشان دهیم. بنابراین چرا باید رژیم صهیونیستی ناراحت باشد؟ باید خوشحال باشد.
ظریف با بیان اینکه چرا آنها تمام تلاششان را می کنند تا موفق نشویم، تاکید کرد: به خاطر اینکه فهمیده اند در جهان کنونی راه پیشگیری از توفیق ایران ایجاد فضای بین المللی توهم و وحشت از توان تخریبی ایران است و با این فضا آنها می توانند توجیه کنند.
وی ادامه داد: چرا کسی راجع به شهرک سازی صهیونیست ها کمتر صحبت می کند؟ چرا کسی در مورد سیاست های ضد حقوق بشری رژیم صهیونیستی کمتر صحبت می کند؟ این بازی رژیم صهیونیستی است، چرا که خطر دروغین را در دنیا مطرح کرده و با استفاده از این خطر دروغین تمام جنایت های خود را سرپوش گذاشته است.
وزیر امورخارجه تاکید کرد: آنچه موجب تهدید امنیت منطقه و جهان است، خود مدعی امنیت شده است. از این رو وقتی این فضا بشکند زلزله در روابط بین الملل ایجاد می شود.
ظریف اضافه کرد: اگر مطالبی که اکنون می نویسند را ملاحظه کنید، می بییند می گویند که در این ۱۰۰ روز زلزله ای در روابط بین الملل ایجاد شده است. به خاطر اینکه تمامی اقدامات و برنامه ریزی که داشتند فرو ریخت و با یک بهت و حیرت مواجه هستند.
وی در خصوص گزارش کنفرانس منامه، گفت: همه همسایگان ما نگران شدند که می خواهد چه اتفاقی بیفتد. اتفاقی که افتاده این است که فضاسازی فرو ریخته شده و دیگر نمی توان با ایران به عنوان خطر برخورد کرد. ایران هیچ وقت خطر نبوده است.
وزیر امورخارجه با بیان اینکه ما برای گفتن حرف داریم، اظهار داشت: سلطه بیش از هر چیزی بر فکر سلطه متکی است، نه بر ابزار سلطه. از این رو ما با حرف و دیدگاه و خودباوری مان اصل تفکر سلطه را زیر سوال می بریم و طبیعی است که آنها نگران باشند. به همین جهت آنها نگرانی خود را با این زبان بیان می کنند که ایران تهدید هسته ای است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم ، ظریف با اشاره به اینکه نمی توانند با فکر ما برخورد کنند، اظهار داشت: برای آنها سخت است بگویند ما با فکر ایران مخالفیم و به همین جهت از ابزاری استفاده می کنند که پذیرش داشته باشد و باید این ابزار شکسته شود.
وی افزود: سیاست دولت دکتر روحانی این است که ما این ابزار را از دست آنها خارج کنیم. از این رو با حفظ عزت و اصول باید برخورد کنیم. باید بگویم اصول ما چیست؟ اصول ما این است که کسی نمی تواند به ما دیکته کند.
" در مذاکرات فردی گفت که رئیس ما نظرش این است که گفتیم، خوب باشد. آنها به گفتمان عادت نکردند ما نمی پذیریم به ما امر و نهی شود، نمی پذیریم برای ما نسخه بپیچند، نمی پذیریم آینده ما را آنها تعیین کنند، نمی پذیریم فضاسازی آنها باعث شود ما در زمین آنان بازی کنیم، ما بازی را تعیین می کنیم. "
وزیر امورخارجه با بیان اینکه ما آینده را رقم می زنیم، خاطرنشان کرد: من در اینجا در خدمت شما سخنرانی می کنم و هر چه دلم بخواهد می گویم. آنها هم آن طرف صحبت می کنند و هر چه دلشان می خواهند می گویند و این خاصیت صحبت کردن است، اما قرار شد ما معامله و مذاکره کنیم.
ظریف ادامه داد: وقتی کسی خواستگاری می رود همه نظرات خانواده عروس و یا همه نظرات خانواده داماد محقق می شود؟ بالاخره طرفین به شکلی به تفاهم می رسند که البته موضوعی که من به آن اشاره می کنم موضوع عروسی نیست. (باخنده) .
وی ادامه داد: ما نگرانی مردم ایران را در مذاکرات مطرح کردیم و بنابراین باید با چشم باز حرکت کنیم و می گوییم اگر شما ۴ صفحه تفاهم می کنید در آن دیدگاه های ما و شما آمده و اگر می خواستید دیدگاه های شما صددرصد بیاید آنگاه تفاهم نمی شد، سخنرانی شما می شد.
وزیر امورخارجه با بیان اینکه باید اهداف ما مشخص باشد، تاکید کرد: ما می خواهیم چه کنیم؟ مردم ما در طول ۳۰ سال گذشته نشان دادند تحریم و فشار کارساز نیست. این به این معنا نیست که تحریم فشار نمی آورد و این بدین معنا نیست که به عنوان دولت وظیفه نداریم تحریم ها را از دوش مردم برداریم. به گزارش تسنیم، در صورتی که ما وظیفه داریم این فشارها را از دوش مردم برداریم. ما مستخدم مردم هستیم و وظیفه ای نداریم که برای مردم هزینه درست کنیم، در حالی که باید هزینه ها را برداریم.
ظریف به تعریف دیپلماسی پرداخت و گفت: دیپلماسی یعنی اینکه اهداف را با کمترین هزینه پیش ببریم. اگر قرار باشد اهداف را با هزینه پیش ببریم، هنر نکرده ایم.
وی با بیان اینکه مردم ما نشان دادند علیرغم فشارها روی اصول معامله نمی کنند، افزود: این سرمایه است و ما از این سرمایه بهره می بریم تا بتوانیم مشکل را از دوش مردم برداریم.
وزیر امورخارجه با اشاره به اینکه ما به خودمان مطمئن هستیم، تاکید کرد: آمریکا و رژیم صهیونیستی ابرقدرت نیستند. من بعضی وقت ها حرف هایی را می شنوم و احساس می کنم کسی که این حرف را می زند واقعا در ذهن، آمریکا را غیرقابل شکست می داند. تنها ابرقدرت حضرت باری تعالی است. بپذیریم و باور کنیم.
ظریف با اشاره به موضع باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا در قبال برنامه های هسته ای ایران افزود: اوباما در مرکز رژیم صهیونیستی سخنرانی کرد و در پاسخ به سوال ساوان گفت که" من اگر می توانستم نمی خواستم حتی یک پیچ و مهره در برنامه هسته ای ایران باشد" .
وی با بیان اینکه خود اوباما می گوید من نمی توانم کاری انجام دهم، گفت: باور کنیم و بپذیریم که نتوانسته است. فکر نکنیم که اگر آمریکا اگر بخواهد می تواند. با توکل و اعتماد مردم می پذیریم که اوباما نمی تواند کاری کند. به گزارش تسنیم، آنها دیگر نمی توانند غنی سازی را از بین ببرند، از این رو غنی سازی ما را می پذیرند. اگر این را پذیرفتیم و این باور و ذهن را در درون خود درست کردیم، می توانیم برنامه ریزی کنیم.
وزیر امورخارجه تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران با توانی که از خود سراغ دارد باید فکر کند که چطور می تواند در این شرایط نقش آفرینی کند تا بتواند برای آینده دنیا تاثیرگذار باشد.
ظریف با بیان اینکه محیط های دانشگاهی ما باید محیط های نوآوری باشد، گفت: در همین حوزه بنده (روابط بین الملل) می شود طور دیگر فکر کرد. من پیشنهاد می کنم این روش را راه بیاندازید. ما در وزارت امورخارجه به عنوان مشتری از شما درخواست خود را مطرح می کنیم و آماده هستیم با شما تبادل نظر کنیم و امیدواریم در این تعامل ما نقش کوچکی داشته باشیم.
به گزارش تسنیم، وی با بیان اینکه شرایط سیال خطرناک است، یادآور شد: بیشتر دولت ها در همین شرایط سیال ساقط شدند که در این راستا می توان به عراق و دوران قذافی اشاره کرد. عراق اشتباه محاسباتی کرد و خیال کرد با ابزارهای دوران جنگ سرد می تواند قدرت راه بیندازد اما نابود شد. از این رو باید شرایط را به خوبی بشناسیم.
وزیر امورخارجه خاطرنشان کرد: ما با یاری و توسل به خدا و توجه رهبری می توانیم موثر واقع شویم.
ظریف تصریح کرد: ما حتما از نظرات و انتقادات استفاده خواهیم کرد، البته باید بدانیم که بیش از هر زمان دیگری نیاز به همدلی داریم تا بتوانیم این بار سنگین را به پیش ببریم. بدانید حتما اشتباه خواهیم کرد و حتما نیازمند نقد هستیم اما همان طور که گفتم نیاز به همدلی بیشتر داریم.
وی با تاکید بر اینکه باید بدانیم همه در یک کشتی نشسته ایم، افزود: کشتی سیاست خارجی جناحی نیست، بلکه کشتی ملی است و هر جای این کشتی سوراخ شود همه ما با هم می افتیم.
ارسال نظر