به گزارش پارس به نقل از مهر، رئیس جمهور سه شنبه شب در برنامه ای تلویزیونی که از شبکه یک سیما درحال پخش است، ضمن تشریح اقدامات دولت یازدهم در ۱۰۰ روز آغاز فعالیت به سئوالات سه مجری این برنامه پاسخ می دهد.

حجت الاسلام حسن روحانی در برنامه تلویزیونی ارائه گزارش ۱۰۰ روزه عملکرد دولت که امشب از شبکه یک سیما پخش شد اظهار کرد: من در ایام تبلیغات انتخاباتی به مردم بزرگ ایران وعده داده بودم علاوه بر ۴ ساله دولت تدبیر و امید برنامه های کوتاه مدت ۱۰۰ روزه داشته و از اقدامات انجام شده در پایان ۱۰۰ روز گزارش دهم.

وی در پاسخ به این سوال که چرا عدد ۱۰۰ را انتخاب کرده اید افزود: به هر حال ۱۰۰ معیار است و نمره بالایی محسوب می شود. در ادبیات ما هم همواره از ۱۰۰ روز سخن گفته شده این مدت زمان یک دوره زمانی است که نه خیلی کوتاه است که نشود طی آن گزارش داد و نه آنقدر طولانی است که گزارش مطول شود.

رئیس جمهور با بیان اینکه البته گزارش تهیه شده از عملکرد ۱۰۰ روزه دولت سه بخش دارد تصریح کرد یک بخش این گزارش امشب توسط رئیس جمهور به مردم ارائه می شود، یک بخش گزارش مکتوب است که در رسانه ها و سایت ها منتشر خواهد شد و یک بخش هم گزارشی است از فردا بلافاصله توسط وزیران در مصاحبه های مختلف به مردم ارائه خواهد شد.

وی در پاسخ به این سوال که تصور شما در روز صدو یکم نسبت به روز اول که ریاست جمهوری را عهده دار شدید چطور است. آیا روزهای ریاست جمهوری خود را می شمارید گفت: نه به این شکلی که شما می گویید اما هر روزش برای من مهم است چرا که دولت تلاش دارد حداکثر استفاده را از فرصت به وجود آمده برای خدمت به مردم ببرد.

روحانی ادامه داد: شاید برای اولین بار در تاریخ جمهوری اسلامی دولت در همان روز تحلیف کابینه را به مجلس معرفی کرد که این موضوع نشان می دهد سعی ما بر این است که فرصتی را از دست ندهیم. در ضمن آخرین وزیر کابینه در آستانه صد روزه گی دولت مورد تایید مجلس قرار گرفت که لازم است از مجلس و نمایندگان محترم تشکر کنم.

وی با تاکید بر اینکه از این به بعد در هر مقطعی دولت به مردم از اقدامات صورت گرفته گزارش خواهد داد عنوان کرد: افتخار دولت پاسخگویی به مردم است و اعتقاد دولت بر این است که مردم باید از مسائل با خبر باشند چرا که بدون شک دولت بدون همراهی مردم نمی تواند مسئولیت خطیری که بر گردن دارد را به مقصد برساند.

رئیس قوه مقننه با اشاره به هدف دولت از گزارش دهی های ۱۰۰ روزه یادآور شد: دولت با گزارش دهی می خواهد مردم در جریان امور قرار گیرند و با اطلاع باشند دولت حتما مشکلات، پیشرفت و برنامه های بلند مدت را به اطلاع مردم می رساند و بر این اعتقاد است که حتما مردم و صاحب نظران با نقد، نصیحت و پیشنهادات می توانند به دولت کمک کنند. چرا که دولت متعلق به مردم است و افتخار می کند که خدمتگزار ملت باشد.

وی در ادامه در پاسخ به این سوال که بخش عمده ای از انتظارات مردم رفع مشکلات اقتصادی است فوری ترین اقداماتی که دولت پس از روی کار آمدن به آن پرداخته چه بوده است؟ البته در گزارش امشب ضمن ارائه گزارش ۱۰۰ روزه به مردم خواهیم گفت در چه شرایطی کار را آغاز کرده ایم و از دولت گذشته چه ارثی به ما رسیده است.

روحانی اضافه کرد: شاید اولین مشکلی که در روزهای بعد از انتخابات و حتی از تحویل گرفتن رسمی دولت با آن مواجه شدیم شرایط نامطلوب کالاهای اساسی در کشور بود چون اولین گزارشی که از وزارت صنعت، معدن و تجارت به ما رسید این بود که وضع کالاهای اساسی در کشور چگونه است و این موضوع من را بسیار نگران کرد چون تصور می کردم دولت گذشته شرایطی را فراهم می کند که پس از روی کار آمدن دولت جدید ۳ تا ۶ ماه انبارها پر باشد اما متاسفانه شرایط این گونه نبود.

رئیس جمهور خاطر نشان کرد: قبل از برگزاری مراسم تحلیف و تنفیذ و در حالیکه دولت گذشته هنوز مشغول به کار بود گزارشی به دست بنده رسید که کشور از حیث کالاهای اساسی و به ویژه گندم دچار مشکل است و حتی در یکی از استانهای کشور فقط برای ۳ روز دیگر گندم در سیلوها وجود دارد لذا بلافاصله با مسئولان اجرایی آن دولت موضوع را بررسی کردم و برای بهبود شرایط تلاش کردم این اولین مشکلی بود که با آن روبرو شدم.

وی ادامه داد: خوشبختانه اقدامات خوبی در آن زمان صورت گرفت و اولین اقدام فوری دولت یازدهم این بود که ذخایر کالاهای اساسی به رقم قابل قبولی برسد خوشبختانه امروز از حیث وجود کالاهای اساسی در کشور مشکلی نداریم، انبارها پر است و برای آینده دور نیز اقدامات لازم برای تامین کالاهای اساسی انجام شده تا این کالاها به دست مردم برسد.

روحانی در توضیح تعبیر" خزانه خالی" که آن را در یکی از سخنرانی های خود مورد استفاده قرار داده بود اظهار کرد: مساله دوم که در مرداد ماه با آن مواجه شدیم همان تعبیر خزانه خالی بود که در یکی از سخنرانی ها از آن استفاده کردم به طور کلی حسابهای دولت در خزانه است و مخارج دولت نیز از این طریق تامین می شود. طبق قانون بودجه دولت باید ماهانه ۱۷.۵ هزار میلیارد تومان در آمد داشته باشد. در روز ۱۲ مرداد که بنده کار را شروع کردم موجودی خزانه حدود ۱۲۸۰ میلیارد تومان بود که آخر ماه می بایست حقوق را پرداخت می کردیم که این رقم هم ۷۵۰۰ میلیارد تومان بود ما در آن شرایط تنها ۲۸۷۰ میلیارد تومان بیشتر در خزانه نداشتیم یعنی بیش از ۴۶۰۰ میلیارد تومان باید برای پرداخت حقوق از بانک استغراض می کردیم بنابر این با مشکلی با عنوان عدم تامین درآمدها مواجه شدیم.

روحانی افزود: در ۵ ماهه اول امسال فقط ۴۷ درصد منابع تامین شده است و الان هم بیش از ۵۶-۵۷ درصد منابع بودجه بیشتر نمی توانیم تامین کنیم لذا مجبور شدیم بودجه را اصلاح و با قید دو فوریت به مجلس بدهیم که البته هنوز از مجلس باز نگشته است.

وی گفت: در اصلاحیه بودجه، بودجه ۲۱۰ هزار میلیارد تومانی به ۱۷۱ هزار میلیارد تومان تبدیل شد البته پیشنهاد دولت ۱۵۰ هزار میلیارد تومان بود که مجلس ۱۲۰ هزار میلیارد تومان به آن اضافه کرد این شرایطی است که دولت یازدهم کشور را تحویل گرفته است.

رئیس جمهور درباره سخن خود مبنی بر اینکه کشور در شرایط رکود تورمی قرار دارد تصریح کرد: چند بار تاکید کرده ام که در شرایط رکود تورمی هستیم سالهایی بوده که رشدی اقتصادی ما حتی ۹- درصد بوده است این اتفاق در سال ۶۵ رخ داده است اما در همان سال تورم ما ۲۳ درصد بوده است و نسبت به شرایط منفی رشد بالا نبود.

روحانی افزود: در سال ۷۴ هم تورم در کشور به ۴۹ درصد رسیده بود در عین حال ما شاهد رشد ۳ درصدی بوده ایم اما در سال ۹۱ هم تورم بالای ۴۰ درصد بوده و هم شاهد رشد ۵.۸- درصد بوده ایم این شرایطی است که ما کشور را طی آن تحویل گرفته ایم. در حقیقت این رکود و تورم در کشور ما به غیر از سالهای ۵۷ و ۵۸ که شرایط پیروزی انقلاب اسلامی بود، طی ۵۰ سال اخیر بی سابقه بوده است این نشان می دهد که چه ارثی از دولت گذشته برای ما به جای مانده است.

وی با تاکید بر اینکه این سخنان را نمی گویم که مسئولیتی برای خودمان قائل نباشیم قطعا با حمایت مردم از تنگناهای اقتصادی عبور خواهیم کرد خوشبختانه در ۱۰۰ روز گذشته قدم بزرگی درباره تورم برداشته شد. در حقیقت تورم آنقدر برای بنده مهم است که هر ۲ الی ۳ روز یکبار در این باره سوال می کنم و هر هفته از وضعیت تورم گزارش می گیرم.

رئیس جمهور اضافه کرد: در ماههای گذشته روند تورم هر ماه بین ۲.۲ – ۲.۳ بوده است اما در چند ماه اخیر این روند هر ماه ۲.۱ شده است. در پایان شهریور ماه تورم نقطه به نقطه ۴۳ درصد بود اما در پایان مهر ماه این رقم به ۳۶ درصد رسید خبر خوشی برای ما است. البته تورم وجود دارد اما دولت رشد و صعود تورم را مهار کرده است.

وی با تاکید بر اینکه تلاش دولت تا پایان سال معطوف به رساندن تورم به نقطه مطلوب و در سال آینده به شرایط بهتر است اشاره کرد یکی از برنامه های اصلی دولت در سال آینده مهر تورم است تلاش دولت بر این خواهد بود که تا پایان سال آینده تورم به کمتر از ۲۵ درصد برسد قولی که مسوولان این بخش به بنده داده اند که تا پایان سال جاری تورم فعلی به زیر ۳۵ درصد برسد.

روحانی در پاسخ به این سوال که چرا دغدغه اصلی شما با وجود شاخص های اقتصادی دیگر، تورم است و با توجه به شاخص های کلان و حاصل شدن بیشترین درآمد نفتی از سال ۸۴ تا سال ۹۲ چرا اتفاقات اقتصادی نامطلوبی در کشور رخ داده است گفت: دولت نهم و دهم پولدارترین دولت ما حداقل از حیث درآمدهای عرضی نفتی و غیر نفتی بوده است در مجموع ۸ سال فعالیت دولت حدود ۶۰۰ میلیارد دلار درآمد حاصل از فروش نفت و گاز بود به اضافه دیگر درآمدهای ارزی که مجموع درآمدهای دولت دهم و نهم را به ۷۵۰ میلیارد دلار رسانده است. دولتی که پولدارترین دولت بود متاسفانه بدهکارترین دولت هم بوده است.

وی با اشاره به اینکه تنها چند رقم بدهی دولت گذشته را برای اطلاع مردم بازگو می کنم تصریح کرد: بدهی دولت گذشته به سیستم بانکی در مردادماه و زمانی که ما کار را تحویل گرفتیم بیش از ۷۴ هزار میلیارد تومان بود. بدهی دولت به صندوق تامین اجتماعی و صندوق بازنشستگی ۶۰ هزار میلیارد تومان بوده است و با توجه به آمار و ارقامی که از وزارتخانه های مختلف به بنده رسیده بدهی دولت به پیمانکاران مختلف و بخش خصوصی حدود ۵۵ هزار میلیارد تومان بوده است. البته ارقام دیگری هم است به ویژه بدهی های مربوط به صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح و…

رئیس جمهور افزود: رقم بدهی دولت گذشته که برای ما به ارث مانده است بالاتر از ۲۰۰ هزار میلیارد تومان است البته ما می دانستیم دولت بدهکار است اما دولتی که بیشترین درآمد ارزی را داشته است چرا باید این همه بدهکاری داشته باشد به اضافه تعهدات دیگری که برای ما به جای گذاشته اند.

وی با اشاره به بخشی از تعهدات برجای مانده از دولت نهم و دهم گفت: برای اطلاع مردم تعهدات ۸ ساله در سفرهای استانی دولت نهم و دهم ۲۱۱ هزار میلیارد تومان است که فقط ۳۳ درصد آن اجرا شده و ۶۸ درصد دیگر برای دولت های بعدی باقی مانده است.

وی اضافه کرد: از اعتبارات و تسهیلات داده شده به مردم در سفرهای استانی دولت نهم و دهم تنها ۳۰ درصد اختصاص داده شده و ۷۰ درصد دیگر باقی مانده است ون اگر شرایط مطلوب باشد و درآمدها به همان شکل دولت قبلی ادامه پیدا کند ۱۶ سال طول می کشد تا تعهدات باقی مانده اجرا شود از طرفی از تعهدات عمرانی بودجه امسال در دولت قبلی تنها ۳ درصد تحقق یافته است.

رئیس جمهور با اشاره به دلایل به وجود آمدن تورم دو نکته مهم را باعث ایجاد تورم خواند و تاکید کرد: رشد بی حساب نقدینگی یکی از عوامل اصلی افزایش تورم در این سالها بوده است. در سال ۸۴ نقدینگی کشور ۶۸ هزار میلیارد تومان بود و در پایان دولت دهم این رقم به بیش از ۴۰۰ هزار میلیارد تومان رسید و امروز به بیش از ۵۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. رقم فعلی بیش از ۷ برابر نقدینگی سال ۸۴ است یک بخشی از نقدینگی ها به بدهی های دولت به بانکها بر می گردد و به استقراضهایی که انجام شده است. .

روحانی همچنین وعده داد دولت تا پایان سال دو بسته کالایی به کارمندان و اقشار کم درآمد اهدا می کند.

به گفته وی دولت از آذرماه توزیع شیر رایگان را برای مدارس ابتدایی و سه سال اول متوسطه در سراسر کشور آغاز خواهد کرد.

وی با اشاره به نرخ رشد اقتصادی منفی ۵.۸ در سال ۹۱ وعده داد که دولت در پایان سال جاری تلاش می کند که رشد اقتصادی را به نیم درصد مثبت یا حد اقل به صفر برساند و ابراز امیدواری کرد که بتواند تا پایان سال آینده آن را به ۳ در صد برساند.

رئیس جمهور همچنین یکسان سازی نرخ ارز را برنامه دولت در سال ۹۳ خواند.

وی با بیان اینکه دولت باید قیمت ارز را دوبرابر می کرد یعنی همه کالاهایی که واردمی شوند باید دوبرابر می شد، گفت: برنامه ریزی کردیم قیمت برخی کالاها را مثل گندم به همان قیمت نگه داشتیم و بقیه کالاها را هم با شیب تدریجی به آن قیمت رساندیم، تلاش کردیم تا قیمت ها خیلی بالا نرود و به مردم فشار نیاید، اما مردم بدانند که باری به دوش دولت افتاد در حالی که در دولت قبل باید اجرایی و پیاده می شد.

روحانی گفت: مردم خیلی یاری کردند قدردان حضور مردم و تلاش و حمایت و دعای مردم هستیم.

رئیس جمهور با بیان اینکه سیاست خارجی جزو اولویت های این دولت بود، گفت: البته این معنایش این نیست که سیاست های فرهنگی یا اجتماعی کم اهمیت تر است در سطح بین المللی دشمنان ایران هراسی را به وجود آوردند. به جز تعدادی کشور معدود روابط با دیگر کشورها کاهش یافته بود.

وی با بیان اینکه عمدتا مشکلات اقتصادی ما از بی تدبیری بود گفت: وقتی دولت تحریم ها را کاغذ پاره می خواند وابستگی اش به اقتصاد وارداتی را بیشتر می کرد، شما وقتی با دنیا در حال مبارزه هستید باید به داخل تکیه کنید با شعار نمی شود با دنیا مقابله کرد اولین راه این است که به خود متکی شویم و واردات را کم کنیم اینکه رهبر معظم بر اقتصادمقاومتی تاکید کردند علتش این است.

وی به عنوان نمونه خاطرنشان کرد: از سال ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۳ هر سالی در بحث گندم خرید ما از کشاورز داخلی یک میلیون تن اضافه شده و به طور طبیعی خرید ما از خارج کمتر شده است تا در ۱۳۸۳ در بخش گندم خودکفا شدیم و بیش از ۱۱ میلیون تن خرید ما از کشاورزان بوده است، از ۱۳۸۴ به بعد هر سال خرید داخلی یک میلیون تن کم شده و خرید از خارج اضافه شده است تا جایی که امسال ناچاریم ۷.۲ میلیون تن گندم وارد کنیم، وقتی با قدرتهای غربی می خواهیم مقابله کنیم باید خودمان را آماده کنیم متاسفانه عمل ما با شعار ما سازگار نبود، ما در سالهای آخر برای چینی ها و کره جنوبی شغل فراهم کردیم.

روحانی با بیان اینکه فقط با انسجام می توانیم از پله های پیشرفت بالا برویم و به بام بلند پیشرفت در جهان برسیم، گفت: در بحث هسته ای به مردم اطمینان می دهم که ما پایه ساختمان تحریم را لرزاندیم ومردم شک نکنند اگر این توافق عملیاتی شود سیستم بانکی متحول می شود.

رئیس جمهور ادامه داد: در موضوع هسته ای به مردم اطمینان می دهم اصولی که مد نظر مردم است و حقوقی که متعلق به مردم است و چارچوبی که مد نظر رهبری است تا پایان رعایت خواهد شد.

وی با بیان اینکه حق هسته ای ما با قدرت بیشتر عملیاتی می شود، گفت: بخش غنی سازی حتما ادامه می یابد و ادامه خواهد داشت و هیچ وقت متوقف نمی شود این خط قرمز ماست.

روحانی گفت: غنی سازی حق روشن ماست حال بعضی ها خوششان بیاید یا نیاید یا ان پی تی را تفسیر کنند حقوقی هم نیستند، روشن است که طبق ان پی تی غنی سازی حق ماست، هر کشوری برای توسعه و فعالیت خود حق آزدی عمل دارد و غنی سازی هم یکی از این موارد است، فعالیت هسته ای صلح آمیز همین نیروگاه و برق است و سوخت نیروگاه نیاز به غنی سازی دارد.

وی گفت: ما روی آن چارچوبهای اصلی ایستاده ایم مردم کاملا مطمئن باشند این ظلمی که به مردم شده باید برداشته شود، هدف ما این است که تحریم ها را بشکنیم و از سر مردم برداریم و فرصت لازم را در صحنه بین الملی ایجاد کنیم.

رئیس جمهور با بیان اینکه ما با قوای دیگر باید دست در دست هم بدهیم و یکی از افتخارات ما این است که آرامشی در این دولت در روابط قوا به وجود آمد، گفت: مردم از اختلاف سودی نمی برند البته یک عامل این انسجام و وحدت این است که رهبری مقتدر در کشور داریم و رهبری در واقع هماهنگ کننده قوا است و به حمدالله تعامل سازنده بین قوا است، اول باید قوا با هم تعامل سازنده داشته باشند.

مجری برنامه از رئیس جمهور پرسید، به نظر می رسد استراتژی شما در روابط بین الملل و مسائل داخلی عقب نشینی برای رسیدن به آرامش است، این طور نیست؟

روحانی پاسخ داد: در جامعه ما امید و آرامش و کرامت وجود دارد دولت هر کار برای آرامش و امید مردم انجام دهد سرمایه است، دولت از نقد واقعا بدش نمی آید، همه باید آستانه تحمل خود را بالا ببریم و یکدیگر را تحمل کنیم باید بدانیم با تحمل بیشتر نفع بیشتر عاید مردم می شود، اگر مجلس و سایر ارگان ها کمک نمی کردند و هدایت مقام معظم رهبری نبود آیا ما به هدف در موضوع هسته ای می رسیدیم؟ نمی رسیدیم.

وی ادامه داد: خوشحالم که همه دوستان ما در دینا از توافق ژنو خوشحال هستند، جز رژیم صهیونیستی دنیا و ملت ها از این توافق خوشحال هستند و اولین قدم ما در سیاست خارجی این بود که تلاش کردیم در سوریه جنگ نشود.