به گزارش پارس به نقل از ایسنا, حجت الاسلام حسین سبحانی نیا مذاکرات اخیر ایران با ۱+۵ را سخت و سنگین دانست و گفت: سه دور مذاکره در ژنو برگزار شد که در هر دوره چندین نشست برگزار شد و در نهایت مجموع آن به جمع بندی خوبی رسید که به نظرم می تواند یکی از دستاوردهای ارزشمند، بسیار خوب و قابل تقدیر باشد.

وی افزود: توافقنامه به دست آمده با مذاکره توسط تیم مذاکره کننده جمهوری اسلامی بسیار خوب و قابل تقدیر است که شامل حال ملت ایران شد به نظرم به طور کلی این توافقنامه سیاست برد – بردی بود که می تواند برخی دغدغه های غرب و آمریکا را پوشش دهد و هم می تواند خواسته های جمهوری اسلامی را در حد زیادی برآورده کند.

این عضو هیات رئیسه مجلس با بیان این که دست یافتن به چنین توافقی در شرایط کنونی نیاز غرب و آمریکا و همچنین نیاز ایران بود، توضیح داد: غربی ها نیازمند چنین توافقی بودند به همین دلیل در مذاکرات شرکت کردند؛ به طوری که علی رغم برخی سرسختی ها مایل به رسیدن به توافقی بودند.

سبحانی نیا ادامه داد: از طرف دیگر طبیعی بود که جمهوری اسلامی نیازمند و علاقمند به چنین توافقی بوده باشد تا ضمن تلطیف فضای بین المللی، بتواند در تعاملات با دنیا از جهات مختلف اقتصادی، تجاری، سیاسی و فرهنگی به منافذ جدیدی دست پیدا کند و فشارهای علیه ما کاهش پیدا کند.

وی کلیت توافقنامه را ارزشمند و قابل تقدیر خواند و به ملت ایران برای رسیدن به چنین توافقنامه ای تبریک گفت.

نائب رئیس فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت به تشریح دستاوردهای حاصل شده از توافقنامه ایران و ۱+۵ پرداخت و توضیح داد: در وهله اول در این توافقنامه حق غنی سازی اورانیوم از سوی گروه ۱+۵ به رسمیت شناخته شده است که این نکته مهمی است و تا کنون چنین اتفاقی رخ نداده است. در واقع پایه تمامی دعواهای ما با شورای امنیت سازمان ملل بر این اساس بود که آن ها معتقدند بودند ما چنین حقی را نداریم و ما با پافشاری توانستیم به این موضوع دست پیدا کنیم که آن ها حق غنی سازی ایران را به رسمیت بشناسند.

سبحانی نیا ادامه داد: طبق این توافقنامه هیچ گونه از مواد غنی شده اورانیوم از ایران خارج نمی شود و در داخل باقی می ماند البته نیاز فعلی ما به غنای ۲۰ درصد نیست و آن چه تا کنون غنی سازی کرده ایم به میله های سوخت برای نیروگاه تحقیقاتی تهران تبدیل می شود و در داخل کشور باقی خواهند ماند.

وی اضافه کرد: غنی سازی ما در مرحله ۵ درصد متوقف می شود؛ به عبارت دیگر ما در مورد شش ماه آینده غنی سازی بالای ۵ درصد نخواهیم داشت که البته در این مقطع به آن نیز نیازی نداشتیم ولی غنی سازی زیر ۵ درصد را ادامه می دهیم. بر این اساس کار غنی سازی تعلیق و متوقف نشده است.

این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان این که طبق این توافقنامه هیچ یک از مراکز غنی سازی ما همچون فردو، نطنز و آب سنگین اراک تعطیل نمی شود و کارشان را در وضع موجود ادامه می دهند، گفت: از طرف دیگر هیچ تحریمی از طرف غرب اضافه نمی شود و تحریم های موجود نیز کاهش پیدا خواهد کرد.

سبحانی نیا تاکید کرد: هر گونه بدقولی و نقض عهد بازگشت به نقطه صفر است؛ یعنی اگر غربی ها به تعهداتشان پایبند نباشند، جمهوری اسلامی می تواند راهی که از گذشته در پیش داشته است را دنبال کند؛ لذا به میزان عمل به تعهدات غرب، به تعهداتمان در توافقنامه عمل خواهیم کرد.

وی به جزئیات مربوط به برداشتن تحریم ها طبق توافقنامه ایران و ۱+۵ اشاره و اظهار کرد: طبق این توافقنامه در گام اول تحریم های طلا، سنگ های قیمتی، پتروشیمی، فلزات گران بها، خودرو، بیمه و حمل و نقل برداشته شود. این تعهدات موارد مهمی است که در شش ماه آینده باید به آن عمل شود.

این عضو هیات رئیسه مجلس با تاکید بر این که در طول این شش ماه ایران عملکرد غرب و پایبندی اش به تعهدات را مرتبا رصد می کند، گفت: ما به میزان عملکرد غرب به تعهداتش، به تعهدات عمل خواهیم کرد. بر این اساس بنده این تعهدات را در موقعیت فعلی شرایط کشور و بین المللی در راستای منافع ملی و مثبت می دانم و امیدوارم در ادامه راه مراقبت های لازم صورت گیرد.

سبحانی نیا به بیانات مقام معظم رهبری در پاسخ به نامه رئیس جمهور در مورد مذاکرات هسته یی اشاره و اظهار کرد: مقام معظم انقلاب این اقدام را به عنوان یک موفقیت و کار پایه یی توصیف کردند و فرمودند که این موفقیتی بوده که عامل آن مردم، لطف خداوند و دعا و پشتیبانی مردم بوده است و همواره باید این ایستادگی در برابر زیاده خواهی شاخص خط مستقیم و حرکت مسوولان باشد.

وی تاکید کرد: اگر در طول شش ماه آینده همه کارها براساس توافق صورت گیرد، در مراحل آینده می توان کارهای بیشتری در ادامه راه مذاکرات انجام داد.

این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در ادامه در مورد اظهارات نخست وزیر رژیم صهیونیستی و روسای برخی کشورهای منطقه همچون عربستان در مورد توافقنامه گفت: نتانیاهو در مورد توافقنامه اظهار نگرانی کرده است که این موضوع نشان دهنده مثبت بودن کار ایران است.

سبحانی نیا ادامه داد: نتانیاهو اعلام کرده است که ایران در این توافقنامه هر چه می خواست بدست آورد و توافق با ایران توافق بدی بود. از طرف دیگر برخی از مقامات عربستان سعودی نسبت به این توافقنامه اظهار نگرانی کردند که این موضع گیری ها نشان می دهد کشورهایی که احساس می کنند بیشترین خسارت را از این توافقنامه کسب کرده اند، نگرانی بسیاری دارند.

وی اضافه کرد: آن ها تمامی تلاششان را برای نرسیدن به توافقنامه ای به کار بستند که موفق نشدند. آن ها احساس می کنند که با این توافق رابطه مستقیم ایران با کشورهای غربی و آمریکا رو به بهبود می رود و فضا تلطیف می شود.

سبحانی نیا خاطرنشان کرد: از آنجا که رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای منطقه از قبل مخالفت غرب با ایران و اختلافات غرب و اروپا عوایدی حاصلشان می شد از توافقنامه اخیر نگران هستند و می ترسند دیگر جایگاهی در منطقه نداشته باشند.

وی تاکید کرد: با این وجود، کشورهای ۱+۵ با این توافق نشان دادند که منافع ملی کشورهایشان را به بیش از منافع ملی دیگران مد نظر داشتند و به جمع بندی خوبی رسیدند.