چهرههای سال ۹۶ چه کسانی بودند؟
سال که به پایان میرسد، نگاهی به چهرههایی داریم که در یک سال گذشته بیش از دیگران در رسانههای کشور دیده شدهاند یا جریان خاصی را ایجاد کردهاند.
هر سال به پایان سال که نزدیک میشویم، آدمهایی را که طی یک سال گذشته در اخبار و روزمره بیشتر نامشان را شنیدهایم یا تصویرشان را دیدهایم، یک بار دیگر ردیف میکنیم.
در این گزارش چهرههایی را که بیش از دیگران در سال ۹۶ دیدهایم، گرد هم جمع کردهایم.
آذری جهرمی
وزیر جوان ارتباطات با توجه به نحوه ارتباطش با مخاطبان و پاسخگو بودنش در بسیاری موارد را باید در لیست چهرههای سال ۹۶ قرار داد. محمدجواد آذری جهرمی یک دهه شصتی تمام عیار است و برای اولین بار است که وزیری در کشور صاحب منصب میشود که بعد از انقلاب سال ۵۷ به دنیا آمده است. او مدرک کارشناسی مهندسی برق دارد و با اینکه در مرداد ماه ۹۶ با ۱۵۲ رای موافق و پایینترین میزان رای اعتماد در میان وزرای پیشنهادی دولت دوزادهم، وزیر شد؛ اما در ادامه نشان داد که زبان نسل جدید را خوب میداند و با حضور پررنگ در فضای مجازی مانند توئیتر و اینستاگرام توانست ارتباط خوبی با مردم برقرار کند. او در مواقع لزوم پاسخگو است و درباره شبهاتی که مخصوصا در فضای مجازی راه میافتد، صحبت میکند و سعی کرده پای صحبتهایش بایستد. وزیر جوان ارتباطات در جریان اعتراضاتی که در ایران رخ داد، با مدیر تلگرام ارتباط برقرار کرد تا بتواند صفحههای تلگرامی را که مردم را دعوت به رفتارهای خشونت آمیز میکرد، فیلتر کنند. حضور آذری جهرمی به عنوان وزیر نوید بخش این موضوع است که راه برای جوانترها باز میشود و میتوان امید داشت که سالهای بعد دهه شصتیهای بیشتری را در سمتهای مختلف دید. سال آینده سال سخت او برای تصمیمهای بزرگ است.
امام جمعه تبریز
سیدمحمدعلی آلهاشم، امام جمعه تبریز از آنجایی نامش بر سر زبانها افتاد که دستور داده بود نردههایی که در مراسم امام جمعه میان مردم و مسئولان قرار دارد را با این نگاه که هیچ دیواری بین خدمتگزاران نظام و ملت نباشد، بردارند. این اقدام او در میان مردم و مخصوصا فضای مجازی بازتاب بسیاری داشت و توجهها را به او جلب کرد. بعد از این اتفاق امام جمعه تبریز زیر ذرهبین مردم و رسانهها رفته بود و تردد با تاکسی و اتوبوس، حضور در بازار و حتی ورزشگاه بازتابهای زیادی پیدا کرد. آیتالله آلهاشم با رفتارهای مردمی و بیتکلف توانست یکی از چهرههای سال ۹۶ باشد.
شهید حججی
ماجرا از یک عکس شروع شد، عکسی که داعشیها منتشر کردند و احتمالا فکر میکردند قرار است ما را بترساند. اما همان عکس ایرانیها با هر نگاه و اعتقادی را کنار هم جمع کرد.
محسن حُججی متولد سال ۱۳۷۱ بود که در مرداد ماه ۱۳۹۶ و در عملیاتی مُستشاری در منطقهٔ التَنْف (منطقهٔ مرزی بین سوریه و عراق) توسط نیروهای داعش به اسارت درآمد و پس از دو روز بهدست داعش بهقتل رسید. ابتدا خبرگزاری اسپوتنیک نیوز، به نقل از رسانههای وابسته به داعش، خبر اسارت او را اعلام کرد.داعش چندی پس از انتشار فیلمی که ادعای به اسارت درآوردن محسن حُججی را داشت، اعلام کرد که وی را کشتهاند. حججی دهمین عضو از لشکر زرهی ۸ نجف اشرف بود که طی جنگ و در خاک سوریه به شهادت رسید. در جریان تحویل پیکر محسن حججی به نیروهای حزبالله لبنان، ۳۵۰ تن از نیروهای داعش به همراه خانوادههایشان به شرق سوریه منتقل شدند. در ایران عکس او و بعدتر در مراسم تشییع پیکر او جمع زیادی از مردم حضور پیدا کردند.
رضا پرستش
ابتدای سال ۹۶ بود که رضا پرستش طی گفتوگویی در خبرگزاری مهر از خودش را شخصیت دوم لیونل مسی معرفی کرد. او که متولد ۳۰ آبان ۱۳۷۱ است حالا دیگر به مسی ایران مشهور شده است. البته حالا دیگر شبیه به او صورتش را درست میکند، مدل موهایش شبیه به مسی است و سعی میکند مانند او راه برود.
پرستش در ۳۱ خرداد در کویت با ایکر کاسیاس دروازهبان سابق رئال مادرید دیدار کرد و با سفر به بارسلون و حضور در استادیوم نیوکمپ توجه فوتبال دوستان و رسانههای اسپانیایی را به خود جلب کرد. حضور بدل ایرانی لیونل مسی در نیوکمپ در جریان دیدار بارسلون و مالاگا به قدری خبرساز شد که دوربینهای تلویزیونی در جریان پخش این مسابقه چند بار او را به تصویر کشیدند. او همچنین بارها سوژه دوربینهای تلفن همراه تماشاگران پر شمار این مسابقه قرار گرفت و بسیاری از شهروندان بارسلون نیز با او عکس یادگاری انداختند. البته در نهایت مسی او را جدی نگرفت. اما رضا پرستش با همین کار توانست مسیر زندگی اش را تغییر دهد و هم در کشور و هم در رسانههای خارجی شناخته شود.
نرگس کلباسی
نام کاملش نرگس حسن کلباسی اشتری است که در ایران به دنیا آمده، اما او یک نیکوکار ایرانی بریتانیایی است که برای کودکان یتیم و معلول هند پرورشگاههایی میساخت و پس از حادثهای به قتل غیرعمد یک کودک متهم شد که در مارس ۲۰۱۷ و با حکم دادگاه تجدید نظر در شهر رایاگادا، از همه اتهامات وارده تبرئه و بیگناه شناخته شد.
به نوشته نشریه دیلی میل یکی از کودکان در سال ۲۰۱۴ در اردو ناپدید شد. این کودک در اردویی که توسط خانم کلباسی تدارک دیده شده بود غرق شده بود و در پی آن نرگس اشتری با اتهام «قتل غیرعمد» مواجه شد، و در صورتی که اتهامش ثابت میشد، میتوانست به حبس محکوم شود. وی در یک درخواست که در آن زمان به زبان انگلیسی منتشر کرد از دوستان و همکارانش در بریتانیا خواست که از او حمایت کنند.
در همین زمان دولت ایران اعلام کرد که از نرگس اشتری حمایت میکند. محمدجواد ظریف در آذر ۹۵ در محل سفارت ایران در دهلینو با نرگس کلباسی اشتری دیدار کرد. اما در همان زمان برای نرگس کلباسی حکم یک سال زندان و ۳۰۰ هزار روپیه جریمه نقدی صادر شد.
اما فروردین ۹۶ بود که نرگس کلباسی در صفحه اینستاگرام و کانال تلگرامی خود نوشت که حکم دادگاه تجدیدنظر در شهر رایاگادا در مورد پرونده اعلام و از همهٔ اتهامات وارده تبرئه و بیگناه شناخته شده است. پس از این اتفاق او در برنامه «ماه عسل» حضور پیدا کرد و از علاقهاش به رفتن به حج صحبت کرد که بعد از مدتی توانست به صفر حج هم برود. همچنین نرگس کلباسی طی روزهای بعد از زلزله کرمانشاه مدت زمان طولانی را در میان خانوادههای زلزله زده گذراند.
بنیتا، آتنا
مردم هنوز خاطره تلخ قتل ستایش را در سال گذشته از یاد نبرده بودند که ماجرای هولناک و کشته شدن دلخراش آتنا هم به آن اضافه شد. اما این پایان ماجرا نبود طوری که دیگر به واسطه گسترده شدن شبکه های اجتماعی روز به روز تعداد عکس بچه های گمشده ای که پدر و مادرشان برای پیدا کردن فرزندشان دست به دامن فضای مجازی می شدند بیشتر می شد؛ تا جایی که با ماجرای گم شدن بنیتای دهه ماهه و دست آخر پیدا شدن جسم بی جانش تلخی این موضوع به اوج خودش رسید و معضل دزدیده شدن بچه ها در برهه ای از زمان از یک خبر ناگوار تبدیل به یک بحران جدی در سال ۹۶ شد.
مریم میرزاخانی
همین چند سال پیش بود که مریم میرزاخانی ریاضیدان و استاد دانشگاه استنفورد در سال ۲۰۱۴ برای اولین بار موفق به کسب مدال فیلدز شد و به همین مناسبت در صدر اخبار رسانه های ایران و جهان قرار گرفت و همگی مان به خاطر این کسب موفقیت احساس افتخار کردیم و به ایرانی بودنش بالیدیم. دانشجوی نخبهای که درست ۲۰ سال پیش، از سانحه تصادف اتوبوس دانشجویان شریف که بیشتر سرنشینان آن جان باختند جان سالم به در برد. این بار بعد از دو دهه و چهار سال مبارزه با بیماری سرطان از دنیا رفت تا امسال نه افتخارآفرینیاش که فقدان از دست دادنش او را تبدیل به یکی از چهرههای سال ۹۶ برای ایرانیها کند.
حمید صفت
این خواننده رپ را می توان جزو هنرمندان زیرزمینی دانست که مردم ایران او را به واسطه کارهایش می شناختند. یک خواننده که به قول خودش طی این سالها در سبک رپ اعتراضی مشغول به کار بوده است؛ اما چیزی که امسال از حمید صفت چهره ساخت ماجرای درگیری و قتل ناپدری اش بود که در نهایت منجر به بازداشت این شخصیت شد. اتفاقی که حسابی در فضای مجازی و رسانه ها سر و صدا کرد و باعث شد تا نام حمید صفت به واسطه این حادثه بیش از پیش بر سر زبان ها بیفتد.
علیرضا کریمی
علیرضا کریمی ماچیانی از کشتیگیران ایرانی است که مدال برنز مسابقات قهرمانی کشتی جهان در سال ۲۰۱۵ را بدست آورد. اما چیزی که نام کریمی را بر سرزبانها انداخت حضورش در مسابقات امیدهای جهان ۲۰۱۷ بود، در حالیکه او سه بر دو از حریف روسی خود پیش بود با دستور مربیان که به او گفتند «علیرضا باید ببازی» خاک شد تا در دور بعد با حریف اسرائیلی روبرو نشود. چون در صورت کشتی نگرفت با حریف اسرائیلی اتحادیه جهانی کشتی تیم ایران را جریمه میکرد و ایران هم ترجیح داد به این تیم نخورد. البته در این میان فدراسیون کشتی ایران در بیانیهای از این کار علیرضا کریمی حمایت کرد. همچنین آیتالله خامنهای در دیدار با او با تحسین این اقدام کریمی، آن را از سنخ کار پهلوانان نامداری همچون پوریای ولی دانست و گفت: «من از اینکه نشان دادید جوانی از جوانهای ما حاضر است برای یک هدف بزرگ و بلند پا بر روی نفس خود بگذارد و از حق قطعی و قهرمانی مسلم صرفنظر کند، واقعاً احساس عزت کردم.»
لوون هفتوان
در روزهای پایانی سال ۹۶ خبر درگذشت لوون هفتوان جامعه هنری را شوکه کرد. او که سر صحنه فیلمبرداری مجموعه تلویزیونی «عروس تاریکی» بود، سکته قلبی میکند و بعد از انتقال به بیمارستان در اثر ایست قلبی فوت میکند. هفتوان که چند سالی میشد به ایران برگشته، آثار متفاوتی را در سینما بازی کرده بود.
ارسال نظر