جشن بیلگردانی
جشن بیلگردانی که در منطقه نیمور محلات مرسوم است و از جشنهای باستانی و پهلوانی محسوب میشود، ارتباط تنگاتنگی با کشاورزی و زمان آبیاری مزارع این منطقه حاصلخیز دارد و نشانهای از ستیز انسان با طبیعت محسوب میشود. زمان این جشن در آغاز فصل زراعت بهاره بوده و گروهی از مردان کشاورز برای لایروبی شاجوب یا نهر بزرگ نیمور که از محل سر انحرافی باستانی نیمور از رودخانه انارآباد (قمرود) اقدام میکنند.
جشنهای باستانی این عملیات لایروبی تا یکماه به طول میانجامد و هنگامی که آب نهر به نخستین انشعاب خود که در زبان محلی وارگو نامیده میشود میرسد، مردم منطقه جشنی سنتی که یادگار سنتهای پهلوانی است، برگزار میکنند. این مراسم که بیلگردانی نام دارد، در میدان اصلی نیمور انجام میشود. که از سال ۸۹ به عنوان میراث معنوی کشور به ثبت رسیده است.
جشن بیلگردانی در منطقه نیمور محلات از جشنهای باستانی و پهلوانی محسوب میشود
این آیین که نزدیک به ۲۰۰۰ سال قدمت دارد. این آیین به عنوان نمادی برای تشکر از آناهیتا الههٔ آب بوده که از زمان زرتشتیان، باقیمانده است. این آیین هم ریشه در فرهنگ آب و آبیاری دارد و هم در قدیم نمادی برای نشاندادن زور و پهلوانی به دشمنان بودهاست. مردم نیمور عقیده دارند این بازی آیینی، به برکت و زیادی آب کمک میکند.
لایروبی
در میان کشاورزان این منطقه از زمان پیشینیان رسم بوده که هر سال در مواقعی که گل و لای مسیر جویهای آب که از شعبههای رودخانهٔ قمرود میباشد را مسدود میکرده و یا در ماه اسفند اوایل فصل بهار که رشد گیاهان و علفهای هرز باعث سختی آبرسانی به مزارع این شهر میشده، با اعلام بزرگان شهر، مردم در مسجد جامع جمع شده و با کمک یکدیگر به پاکسازی حریم جوی میپردازند. این رسم قدیمی هنوز هم در این شهر اجرا میگردد.
آیین بیل گردانی به عنوان نمادی برای تشکر از آناهیتا الههٔ آب بوده که از زمان زرتشتیان، باقیمانده
برپایی آیین
در آخرین روز ، مردم تا قبل از اذان ظهر کار را تمام کرده و به شهر بر می گردند و جشن و آئین بیل گردانی را برگزار می کنند. قبل از آن که لایروبان به نیم ور برسند فردی به محل آمده و پایان کار لایروبی را با خوشحالی به اطلاع مردم می رساند. همزمان اسبی همراه با دسته بیل های تهیه شده به پیشواز بیلدار ها می رود.
پس از رسیدن بیلداران به شهر ، یکی از بیلداران با لباس نظامی گروه بیلداران را که تعدادشان به دویست می رسد تا میدان چنار نیم ور همراهی کرده و گروه نوازنده همراه وجد و هلهله مردم به استقبالشان می آید. در ادامه این آئین، بیلدار ها مقابل تماشاچیان رژه رفته و سپس نمایش بیل گردانی آغاز می شود.
مراسم بیلگردانی
در آیین بیلگردانی، در طرفی ۴ بیل را به هم و در طرف دیگر ۳ بیل را به هم گره میزدند. نحوه چرخاندن بیلها به دور سرچنان است که بیلهای دست راست به چپ میچرخانند از آغاز تا پایان بیل گردانی پای راست را جلو میگذارند و باید تعادل بیل و خودشان را حفظ کنند. تماشاچیان نیز به تشویق میپردازند. اما اگر کسی تعادلش را از دست بدهد و یا بیلها به هم برخورد کند مورد تمسخر حاضران قرار میگیرد و همه او را به رسم قدیمی هو میکنند.
جشنهای باستانی و پهلوانی
ارسال نظر