روزنامه سعودی الشرق الاوسط امروز (شنبه) در گزارشی از روند مذاکرات رفع تحریمها در وین ، نوشت که طرف‌های مذاکره کننده وارد گفت‌و‌گوهای عمیقی در خصوص پیشنهادات مطرح شده از سوی ایران شده‌اند.

این روزنامه به نقل از منابع دیپلماتیک در وین نوشت: «ایران از مواضع خود عقب‌نشینی نکرده و پیش‌نویس جدیدی غیر از آن‌چه هفته گذشته عرضه کرد، ارائه نکرده است. اختلافات همچنان زیاد است و در روزهای پیش‌رو روشن می‌شود که آیا امکان حل آن‌ها وجود دارد یا نه.»

الشرق الاوسط همچنین مدعی شد که هیأت ایرانی موافقت کرده که مذاکره بر اساس محتوای پیش‌نویسی که تا ۲۰ ژوئن مورد توافق قرار گرفته بود، ادامه پیدا کند. ادعایی که روز گذشته خبرگزاری رویترز نیز به آن پرداخت و با تکذیب یک منبع آگاه نزدیک به تیم مذاکره کننده ایران مواجه شد.

این روزنامه سعودی همچنین مدعی شد که طرف‌های مذاکره کننده در روز گذشته بر سر تفسیر «نقطه شروع» مذاکرات اختلاف نظر دارند و هنوز کاملا مشخص نیست که ایران خواستار مذاکره دوباره بر سر چه مقداری از پیش‌نویس گذشته است.

در این راستا یک منبع آگاه نزدیک به تیم مذاکره کننده ایران شب گذشته به خبرگزاری ایرنا گفت که متن شش دور قبلی مذاکرات وین قابل احترام است اما چون بر سر آن توافق نشده، قابل مذاکره خواهد بود. بر همین اساس بندهایی از متن که مغایر با توافق ۲۰۱۵ است و یا تامین کننده آن نیست، باید تغییر کند.

مذاکرات هسته ای

پیش‌تر خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری فارس بر اساس شنیده‌ها گزارش داده بود که در دور جدید مذاکرات ایران و گروه ۱+۴ (آلمان، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) برای رفع تحریم‌ها که پنجشنبه هفته گذشته با نشست کمیسیون مشترک برجام آغاز شد، طرف‌های غربی در مقابل ابتکار عمل ایران دست بسته ماندند.

بعد از اینکه هیأت ایرانی در دور قبلی مذاکرات در چهارشنبه شب دهم آذر ماه دو سند شامل رفع تحریم‌ها و اقدامات هسته‌ای را به طرف‌های مقابل ارائه داد و طرف‌های اروپایی عضو برجام برای مشورت با کشورهای متبوع و به درخواست آمریکا به پایتخت‌هایشان مراجعت کردند و عملا جلسات کارگروه‌ها متوقف ماند، حال از روز پنج‌شنبه گذشته بعد از نشست کمیسیون مشترک برجام باز هم به میز مذاکره بازگشته‌اند.

علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه نیز شامگاه پنج‌شنبه در اظهاراتی اعلام کرد «آن‌چه امروز احساس کردم با چیزی که روز جمعه احساس کردم متفاوت بود. احساسم این بود که طرف مقابل اراده جدی‌تر برای ورود به گفت‌وگوهای موثر و نتیجه بخش را پیدا کرده است».

در همین خصوص نیز خبرنگار فارس مطلع شد که طرف‌های مقابل به خصوص اروپایی‌ها در حال گفت‌وگو درباره پیشنهادهای ایران هستند و در مقابل عملگرایی ایران مجبور به پذیرش واقعیات شده‌اند.

روز گذشته نیز «سید محمد مرندی» کارشناس مسائل بین‌الملل به شبکه المیادین گفت که ارائه پیش‌نویس‌های جدید از سوی هیأت مذاکره کننده ایرانی در مذاکرات رفع‌ تحریم‌ها در وین، به معنای عدم اعتبار پیش‌نویس‌های پیشین نیست.

او گفت که هیأت ایرانی پیش‌نویس‌های جدید را به این دلیل ارائه کرده است که طرح‌های قبلی به نوعی کامل نبود.

مرندی همچنین گفت که مواضع اروپایی‌ها در قبال پیش‌نویس‌های ارائه شده هیأت ایرانی مقدار کمی تغییر کرده است. او تأکید کرد که این تغییر موضع نشانه خوبی است، اما می‌بایست طرح نهایی، حقوق کامل ایران را به رسمیت بشناسد.

 

منبع: افکار نیوز