رایزنیهای مهم السیسی با مقامات سودانی
«عبدالفتاح السیسی» رئیسجمهور مصر در نخستین سفر به سودان پس از سرنگونی حکومت «عمر البشیر»، امروز (شنبه - ۶ مارس) وارد خارطوم شد.
« عبدالفتاح السیسی » رئیسجمهور مصر در نخستین سفر به سودان پس از سرنگونی حکومت «عمر البشیر»، امروز (شنبه - ۶ مارس) وارد خارطوم شد.
دفتر ریاستجمهوری مصر پیشتر اعلام کرده بود که رایزنی درباره روابط اقتصادی،؛ امنیتی و نظامی، امنیت دریای سرخ ، تازهترین تحولات در مرزهای سودان و پرونده سد النهضة از مهمترین محورهای سفر السیسی به سودان و دیدار با مقامات این کشور است.
به نوشته پایگاه خبری شبکه «الجزیره»، عبدالفتاح السیسی امروز پس از ورود به خارطوم به دیدار «عبدالفتاح البرهان» رئیس شورای انتقالی سودان رفت. بنا به اعلام دفتر ریاستجمهوری مصر، دو طرف هرگونه اقدامات یکجانبه که با هدف تحمیل واقعیت جدید و انحصار منابع رود نیل را رد و تاکید کردند که مرحله کنونی مربوط به پرونده سد النهضه، مستلزم ایجاد بالاترین درجه هماهنگی میان مصر و سودان است.
بنا بر این گزارش، دو طرف بر تقویت تلاشهای دوجانبه و بینالمللی برای دستیابی به توافق در خصوص پرونده سد النهضه تاکید کردند.
البرهان پس از این دیدار گفت: ما در خصوص کلیه پروندههایی که نیازمند همکاری مشترک است رایزنی کردیم و به دیدگاههایی مشترک که به نفع منافع دو طرف است، دست یافتیم.
السیسی نیز گفت: ما با تمام توان از سودان در مسیر اداره مرحله انتقالی و مقابله با چالشهای فرارو حمایت میکنیم. ما درباره پروده سد النهضه اتیوپی رایزنی و بر اهمیت هماهنگی نزدیک در خصوص این پرونده و بر ضرورت دستیابی به توافقی عادلانه، متوازن و الزامآور درباره فعالیت و آبگیری سد النهضه تاکید کردیم.
رئیسجمهور مصر همچنین افزود: ما درباره شیوههای آغاز روند مذاکرات در خصوص سد النهضه از طریق کمیته چهارجانبه بینالمللی نیز رایزنی کردیم.همچنین درباره رد هرگونه اقدام یکجانبه از سوی اتیوپی درباره سد النهضه توافق کردیم و خواستار تحقق یک توافق عادلانه و جامع درباره این پرونده شدیم. ما همچنین پیشنهاد سودان مبنی بر وسیعتر کردن دامنه میانجیگری در خصوص این پرونده و دخیل کردن سازمان ملل را تایید میکنیم.
در بیانیه دفتر ریاستجمهوری مصر آمده است که السیسی، همچنین با «عبدالله حمدوک» نخستوزیر سودان نیز دیدار کرد و دو طرف در این دیدار بر افزایش تلاشها برای دستیابی به توافقی الزامآور و متوازن در خصوص سد النهضه تاکید کردند.
سودان و اتیوپی به همراه مصر نزدیک به یک سال است بر سر سد النهضه که اتیوپی آن را برای تولید برق در سرشاخه نیل احداث کرده، وارد یک تنش شدهاند و مذاکرات برای حل آن به نتیجهای نرسیده است. آدیسآبابا به دنبال پرکردن این سد بزرگ در سه سال است که در صورت عملی شدن، مصر و سودان با کم آبی و قحطی مواجهه خواهند شد.
اواخر بهمن گذشته، در حالی که مصر برای بینالمللی کردن قضیه ساخت احداث سد النهضه تلاش میکرد، اتیوپی از پایان ۷۸ درصدی ساخت این سد خبر داد. امری که موجب شد، سودان سفیر خود را از اتیوپی فرا بخواند و اعلام کند:« این اقدام به دلیل تجاوزات اتیوپی بوده که نمیتوان در برابر آن سکوت کرد. تحولات در مرز اتیوپی و پرونده سد النهضه، فراخوانی سفیر برای مشورت را ایجاب میکرد.»
گذشته از این، اختلافات بین سودان و اتیوپی به حدود سه دهه قبل برمیگردد. از حدود ۲۶ سال پیش شبهنظامیان اتیوپیایی با یورش به اراضی کشاورزان سودانی در منطقه «الفشقه» آنها را به زور سلاح از مزارع خود بیرون رانده و زمینهای آنها را تصرف کردند. خارطوم، ارتش اتیوپی را به حمایت از این شبهنظامیان متهم کرده است.
ارسال نظر