«احمد الکنانی» نماینده ائتلاف الفتح در پارلمان عراق ، نحوه تعامل دولت « مصطفی الکاظمی » نخست‌وزیر عراق با توافق‌نامه استراتژیک چین را شرم‌آور توصیف کرد.

وی در گفت‌وگو با پایگاه خبری «المعلومه» گفت: دولت الکاظمی راهکاری برای بحران مالی و اقتصادی کنونی کشور ندارد. نحوه تعامل این دولت با توافقنامه امضا شده با چین نیز شرم آور است. الکاظمی می‌بایست از این توافق بهره‌برداری می‌کرد نه اینکه به دنبال جایگزین برای آن باشد.

این نماینده عراقی افزود: اقدامات دولت الکاظمی برای مردم عراق به ویژه در بخش اقتصادی، نگران‌کننده است. دولت نمی‌تواند دستاورد و موفقیتی حاصل کند و اساسا نمی‌توان آن را با دولت‌های سابق مقایسه کرد.

در سپتامبر ۲۰۱۹ یک ماه قبل از آغاز اعتراضات خیابانی در عراق، عادل عبدالمهدی نخست‌وزیر وقت در سفری پنج روزه به چین رفت و هشت توافق‌نامه و یادداشت تفاهم  با این کشور در زمینه‌های مالی، تجاری، امنیتی، عمران، ارتباطات، فرهنگ و آموزش امضا کرد. به گفته ناظران، همین چرخش بغداد به سوی شرق و فاصله گرفتن از آمریکا، سبب شد که واشنگتن، بغداد را تحت فشار بی‌سابقه قرار دهد.

اجرای توافق بغداد - پکن هنوز در هاله‌ای از ابهام است. با آنکه  دولت عراق تاکید دارد که این توافق ‌در جریان است و متوقف نشده اما برخی نمایندگان از دخالت آمریکا برای متوقف کردن این توافق‌ و عقب‌نشینی جزئی دولت الکاظمی از آن خبر می‌دهند.

 «ریاض المسعودی» نماینده ائتلاف «سائرون» در پارلمان عراق پیش‌تر فاش کرد که دولت الکاظمی به دلیل بحران مالی به وجود آمده در کشور در سایه شیوع همه‌گیری کرونا، مبلغ یک میلیارد دلار از صندوق مستقل تشکیل شده برای توافق با پکن خارج و این صندوق را خالی کرده است و در حال حاضر تنها ۱۰۰ میلیون دلار در این صندوق وجود دارد. 

ناظران می‌گویند چرخش بغداد به سمت شرق و فاصله گرفتن از آمریکا سبب شد که واشنگتن، بغداد را تحت فشار بی‌سابقه قرار دهد.

دولت عراق اخیرا از امضای توافقنامه و تفاهمنامه همکاری با مصر و اردن در زمینه‌های بازسازی، آموزش، زیرساخت‌ها و بخش بهداشت خبر داده است.