فشار ترامپ برای تحمیل شرکت ژنرال الکتریک به عراق!
در حالی که شرکت بزرگ آلمانی 'زیمنس' برای عقد قرارداد با عراق برای حل مشکل برق این کشور به مراحل نهایی رسیده بود، دخالت آمریکا در آخرین لحظه در این قضیه، فرصت امضای این قرارداد مهم را از آلمان ها گرفته است.
رسانه های عراقی و آمریکایی می گویند که زیمنس در آستانه عقد قرارداد به ارزش 15 میلیارد دلار با دولت عراق بود، اما در آخرین لحظات دخالت و فشار دولت آمریکا جلوی این قرارداد را گرفت.
روزنامه 'فاینانشل تایمز' آمریکا در گزارشی در هشتم اکتبر گذشته نوشته است که دخالت واشنگتن به نفع شرکت بزرگ آمریکایی 'ژنرال الکتریک' باعث شده است که فرصت عقد قرارداد را از زیمنس آلمان بگیرد.در همین راستا روزنامه 'المدی' عراق نوشته است که آمریکایی ها به دولت عراق پیام داده اند که 7 هزار نفر از سربازان خود را در جریان سرنگونی رژیم صدام در 2003، از دست نداده اند تا آلمان ها سود آن را ببرند.
این روزنامه به نقل از منابعی در وزارت برق عراق آورده است که دخالت لحظه آخر دولت آمریکا، جلوی عقد قرارداد را با زیمنس آلمان گرفته و واشنگتن خواهان عقد این قرارداد با شرکت ژنرال الکتریک آمریکا شده است.در همین راستا فایننشال تایمز نیز نوشته است که رییس اجرایی بخش انرژی در شرکت ژنرال الکتریک، طرح راهبردی خود را برای حل مشکل برق عراق با استفاده از فناوری های جدید تقدیم دولت عراق کرده است.این طرح به دنبال طرحی ارائه شده است که پیش از این زیمنس تحت عنوان 'برنامه راهبردی حل مشکل برق عراق' در اختیار بغداد قرار داده بود.
براساس طرح زیمنس که در رسانه ها وشبکه های اجتماعی منتشر شده است،این شرکت آلمانی تعهد داده است که درعرض چهار سال با ایجاد نیروگاه های مختلف، سطح تولید برق را به 11 هزار مگاوات در ساعت برساند.عراق در حال حاضر 16 هزار مگاوات برق در ساعت تولید دارد اما نیاز این کشور در فصل گرما که اوج مصرف برق در این کشور است، به 23 هزار مگاوات در ساعت می رسد که به دلیل عدم قدرت در تامین این نقص، دولت عراق ناچار به جدولبندی توزیع برق در کشور می شود.
کمبود برق در طول سه سال گذشته یکی از علل اصلی تظاهرات های اعتراض آمیز مردم عراق بوده که در تابستان امسال منجر به خشونت هایی در بصره شد.
شرکت زیمنس در این طرح خود، قول ایجاد 60 هزار فرصت شغلی، یک درمانگاه نمونه که با انرژی های تجدید شونده کار می کند و همچنین تخصیص کمک 60 میلیون دلاری برای تقویت مهارت های رایانه ای در عراق داده است.رسانه های منطقه ای و بین المللی گفته اند که با توجه به دخالت دولت آمریکا در منع قرارداد با شرکت زیمنس، شاید این شرکت آلمانی ناچار شود که شرکت ژنرال الکتریک را در قرارداد خود مشارکت دهد.
این درحالیست که عموما در عراق ذهنیت منفی درباره ژنرال الکتریک وجود دارد و عموم افکار عمومی این کشور خواهان قرارداد با شرکت زیمنس هستند و در شبکه های اجتماعی برخی کاربران عراقی از دولت عراق خواسته اند که با زیمنس همکاری کند.
موفقیت اخیر زیمنس در مصر در تامین مایحتاج برق این کشور عربی، یکی از علل اصلی این نگاه مثبت عراقی ها به این شرکت آلمانی است به ویژه این که آلمان در اشغال عراق در 2003 شرکت نکرده است.
این در حالی است که گزارش ها حاکیست که یکی از علل مخالفت واشنگتن با اعطای این قرارداد بزرگ به آلمان ها به دلیل عدم مشارکت برلین در جنگ و اشغال عراق توسط آمریکا در 2003 و همراهی نکردن با سیاست های کاخ سفید نسبت به عراق بوده است.
در همین راستا خبرگزاری'براثا' عراق در گزارشی در اوت گذشته نوشته بود که تمام مشکلات برق عراق ناشی از شرکت ژنرال الکتریک آمریکا است و این شرکت آمریکایی مقدارت برق عراق را تحت تصرف خود گرفته است.براساس این گزارش، ژنرال الکتریک مهمترین مانع در حل مشکلات برق عراق است و مقادیر تولید و توزیع برق را در این کشور در اختیار دارد و اجازه توسعه بخش برق را نمی دهد.
بعد از شروع مذاکرات جدی دولت عراق با زیمنس در ماه های گذشته، شرکت ژنرال الکتریک نیز به طرز کم سابقه ای برای به دست آوردن قراردادهای نیرو در این کشور فعال شده است.این درحالیست که به گفته رسانه های عراق، این شرکت آمریکایی در طول سال های گذشته به رغم وجود امضای قراردادهایی با طرف عراقی، اما در اجرای تعهدات خود به بهانه مختلف تعلل کرده است.
به اعتقاد کارشناسان، یکی از چالش های جدی دولت عادل عبدالمهدی بعد از تشکیل کابینه تصمیم گیری در خصوص ادامه همکاری با زیمنس آلمان یا کوتاه آمدن در برابر فشارهای آمریکا و اعطای قرارداد به ژنرال الکتریک است که تاکنون در انجام قراردادهایش نسبت به عراق به دلیل پشتوانه دولت آمریکا، کوتاهی کرده است.
جمهوری اسلامی ایران که در حال حاضر مهمترین کشور در صادرات برق به عراق و فروش گاز به نیروگاه های گازی تولید برق این کشور است.
هنوز به درستی معلوم نیست که در صورت امضای قراردادهای عراق با یکی از این دو شرکت خارجی یا امضای مشترک قرار داد با آنها، سرنوشتی قراردادهای مربوطه با ایران چه خواهد شد.
ارسال نظر