به گزارش پارس نیوز، 

اختلاف میان آنکارا و واشنگتن بر سر محکومیت حبس کشیش آمریکایی در ازمیر و اقدام متقابل دو کشور در تحریم وزرای کشور و دادگستری همدیگر، موجب بروز تنش جدی در روابط دو کشور شد و پیام توییتری اخیر دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا مبنی بر دو برابر کردن تعرفه واردات محصول فولاد و آلومینیوم تولید ترکیه به آمریکا بر تیرگی روابط میان واشنگتن و آنکارا افزود تا جایی که بسیاری از مقامات سیاسی و سران احزاب ترکیه نسبت به این اقدام ترامپ واکنش نشان دادند.

ابراهیم کالین سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه طی مقاله ای تحت عنوان 'درباره بحران در روابط ترکیه و آمریکا'در روزنامه دیلی صباح نوشت: ایالات متحده آمریکا با رفتارهای تهاجمی خود با خطر از دست دادن ترکیه مواجه شده است.

وی افزود: تهدیدها و تحریم های واشنگتن علیه آنکارا بی فایده بوده و جامعه ترکیه نیز به شدت از سیاست های کنونی آمریکا آزرده شده است.

به نوشته وی، ترکیه دارای سیاستی ثابت و استوار است و تنش اخیر میان دو کشور بر سر کشیش برونسون و نیز بی ثباتی در بازار ارز نمی تواند ترکیه را از مسیر خود منحرف کند.

کمال قلیچداراوغلو رهبر حزب جمهوری خواه خلق ترکیه نیز به اقدامات اخیر ترامپ مبنی بر افزایش تعرفه واردات فلزات از ترکیه واکنش نشان داد و در اظهاراتی تاکید کرد که سیاست خصمانه از سوی کشوری متحد بسیار اشتباه است.

وی در مصاحبه با خبرنگاران در استانبول گفت: هر پیام توییتری ترامپ، موجب خدشه دار شدن غرور ملی ترکیه می شود و این امر به هیچ عنوان پذیرفتنی نیست.

وی تاکید کرد: سیاست خارجی ترکیه مملو از خطاها و اشتباهات بزرگ است و امروز باید کلیات آن تغییر کند چرا که تداوم آن، آسیب روانی بیشتری به جامعه وارد می کند.

وی همچنین با انتقاد از تدابیر اقتصادی دولت افزود: امروز دونالد ترامپ با نوشتن یک پیام توییتری باعث بی ثباتی در قیمت محصولات و ارز در بازار ترکیه می شود که علت آن همان وجود اشکال و ایرادات اساسی در ساختار اقتصاد کشور است.

تمل کاراملااوغلو رهبر حزب اسلامگرای سعادت نیز از دیگر سران احزاب در ترکیه بود که در مصاحبه با خبرنگاران به اعمال تحریم ها از سوی واشنگتن علیه آنکارا پرداخت و اظهار کرد: دولت ترکیه نباید هیچ گونه امتیازی به آمریکا بدهد.

وی گفت: ترکیه در سیاست خارجی تحت فشار مجموعه ای از تهدیدها قرار گرفته و به هیچ عنوان نباید زیر فشار آن امتیاز داده و یا گردن خم کند.

وی اضافه کرد: ما از مقابله دولت ترکیه با آمریکا در هر زمینه ای و در هر مرحله ای حمایت و پشتیبانی می کنیم.

رهبر حزب سعادت تاکید کرد: آمریکا و اسراییل به خاک کشور ترکیه چشم دوخته اند و بهانه قرار دادن محکومیت کشیش برونسون نیز بخش کوچکی از پروژه حمله به ترکیه و تجزیه آن است.

وی تصریح کرد: ما به خوبی آمریکا و اسراییل و سیاست های غیر اخلاقی آنها را می شناسیم و می دانیم که با دادن هر امتیازی، آنها گستاخ تر شده و امتیازات بیشتر و بزرگتری را طلب خواهند کرد.

کاراملااوغلو تقویت روابط سیاسی و اقتصادی با ایران را بسیار با اهمیت خواند و خطاب به اردوغان گفت: باید به تقویت روابط اقتصادی، نظامی و سیاسی با کشورهای اسلامی بیش از پیش همت کرده و همچنین با دعوت از سران احزاب سیاسی و تشکیل یک گردهمایی مشورتی، سیاست داخلی و خارجی را با خرد جمعی به پیش ببریم.

رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه نیز دیروز در نشست مشورتی حزب عدالت و توسعه در شهر ریزه شرکت کرد و گفت: آمریکایی ها متحد استراتژیک 81 میلیون نفری خود را در ناتو فدای یک کشیش می کنند.

وی با اشاره به تهدیدهای آمریکا علیه ترکیه به بهانه محکومیت کشیش برونسون تاکید کرد: حاضریم بمیریم اما تن به ذلت و تحقیر ندهیم.

وی فروپاشی ترکیه با افزایش قیمت ارز را تصوری اشتباه دانست و افزود: فکر می کنند با استفاده از فشارهای مالی، این ملت به زانو در آمده و با اعمال قوانین مختلف، ترکیه تسلیم خواهد شد.

وی گفت: آمریکا با تصوری اشتباه، ترکیه را کشور کوچکی می بیند و قصد خرد کردن ما را این بار به صورت فلج کردن اقتصاد کشورمان دارد اما ما جواب آنها را در عملیات عفرین دادیم و بی گمان پاسخی محکم در ابعاد اقتصادی به آنها خواهیم داد.

اردوغان مدعی شد: افزایش صادرات، اشتغال زایی، تقویت تولید و رشد چشمگیر اقتصاد کشور موجب آشفتگی آنها شده است و امروز برای رهایی از غم و پریشانی، اقتصاد ترکیه را هدف گرفته اند.

رییس جمهوری ادعای بعضی سیاسیون داخلی مبنی بر ناکارآمدی اقتصاد ترکیه را مردود دانست و اظهار کرد: متلاشی شدن اقتصاد، دروغی بیش نیست و آن افرادی که با آمار دروغ به این بازی روانی دامن می زنند، بی لیاقت و خائن هستند.

به گزارش ایرنا، در پی بالا گرفتن اختلافات ترکیه و آمریکا و پاسخ رد ترکیه به درخواست آزادی کشیش زندانی آمریکایی، دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا در حساب کاربری خود در توئیتر خود اعلام کرد که تعرفه گمرکی واردات آلومینیوم و فولاد از ترکیه را دو برابر کرده است.

ترامپ در این باره نوشت: 'تعرفه گمرکی واردات آلومینیوم از ترکیه به 20 درصد و فولاد به 50 در صد افزایش می یابد.'

رییس جمهوری آمریکا در این توئیت خود با بیان این که 'در برهه کنونی، روابط ما با ترکیه خوب نیست'، افزود: 'همزمان با این، واحد پول لیر ترکیه به سرعت در برابر دلار بسیار قوی ما در حال افت است.'

وزارت تجارت ترکیه نیز در واکنش به این تصمیم ترامپ اعلام کرد که 'ترکیه سیاست های تجاری خود را طبق اصول سازمان تجارت جهانی تعیین و اجرا می کند و دیگر اعضا نیز باید این اصول را رعایت کنند.'

در بیانیه وزارت تجارت ترکیه آمده است: به دفاع از منافع صادرکنندگان فولاد و آلومینیوم کشور در عرصه های بین المللی در برابر اقدامات غیرقانونی ادامه خواهیم داد.

آمریکا پیش از این برای واردات آلومینیوم از ترکیه 10 درصد و برای واردات فولاد نیز 25 درصد تعرفه وضع کرده بود.

به گزارش ایرنا، روابط ترکیه و آمریکا بر سر چند موضوع مهم از جمله زندانی شدن یک کشیش آمریکایی در ترکیه به اتهام جاسوسی و همکاری با گروه های تروریستی، درخواست آمریکا برای آزادی وی و رد این درخواست از سوی آنکارا، تحریم وزیر کشور و دادگستری ترکیه در ارتباط با پرونده این کشیش و نیز اقدام متقابل ترکیه تیره شده است.

همچنین روابط دو کشور در پی افزایش دو برابری تعرفه واردات برای آلومینیوم و فولاد تولید ترکیه از سوی آمریکا و در پی آن مداخله پنهان و آشکار دولت آمریکا در بازار ارز ترکیه و کاهش ارزش پول ملی این کشور تا 73 درصد از جمله موارد در روزهای اخیر به طور کم سابقه ای تیره شده است.