اردوغان: جنگ اقتصادی علیه آنکارا آغاز شده است
رئیسجمهور ترکیه میگوید علیه آنکارا جنگ اقتصادی آغاز شده است و این کشور باید تدابیر لازم را برای مقابله با آن انجام دهد.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، روز شنبه طی سخنانی اعلام کرد آنکارا آمادگی دارد در روابط تجاری با کشورهای ایران، روسیه و چین از لیر استفاده کند.
رئیسجمهور ترکیه همچنین در خصوص تحولات اقتصادی این روزهای کشورش تأکید کرد: مسئله اصلا دلار، یورو یا طلا نیست، موضوع جنگ اقتصادی است که علیه ما آغاز شده است و باید تدابیر و اقدامات لازم برای مقابله با آن اتخاذ کنیم.
رجب طیب اردوغان همچنین افزود: بحران لیر ترکیه یک «توطئه ارزی» است. وی گفت: آنهایی که ارز را به حرکت در میآورند فکر میکنند که میتوانند ترکیه را نابود کنند. اردوغان در روزهای اخیر در چند نوبت از مردم ترکیه درخواست کرد تا دلار و یورو خود را به منظور حمایت از لیر بفروشند.
لیر، پول ملی ترکیه امسال حدود سی و پنج درصد ارزش خود را در برابر دلار آمریکا از دست داده است و روز جمعه نیز به پایینترین سطح در برابر دلار رسید که از زمان بحران مالی سال ۲۰۰۱ ترکیه بیشترین کاهش آن ظرف تنها یک روز به شمار میرود. قیمتهای مواد غذایی، اجاره و سوخت در ترکیه اوج گرفته اند و شرکت ملی خط لوله این کشور هفته گذشته قیمت گاز طبیعی مورد استفاده برای تولید برق را پنجاه درصد افزایش داد.
اردوغان که در جمع هوادارانش در شهر اونیه صحبت میکرد در خصوص تحریمها و تهدیدهای اخیر دولت آمریکا علیه آنکارا افزود: شما هرگز نمیتوانید با زبان تهدید این ملت را مطیع خود کنید، من یکبار دیگر به مقامات آمریکا میگویم جای تأسف است که شما یک کشیش را به شریک راهبردی خود در ناتو ترجیح دادید.
اخیرا تنش بین واشنگتن و آنکارا بر سر آزادی کشیش زندانی آمریکایی در ترکیه بالا گرفته است. در پی توافق وزرای خارجه دو کشور هیأتی از دولت ترکیه برای حلوفصل اختلافها هفته گذشته راهی واشنگتن شد که بدون هیچ توافقی به آنکارا برگشتند.
آمریکا چهارشنبه گذشته وزیران کشور و دادگستری ترکیه را به دلیل حبس اندرو برانسون، در فهرست تحریم قرار داد. مجلس سنای آمریکا نیز روز پنجشنبه لایحه تاخیر به مدت 90 روز در تحویل جنگندههای اف-۳۵ به ترکیه را تصویب کرد. این اقدام واشنگتن با واکنش تند مقامات ترکیه و احزاب این کشور روبرو شد.
پیش از این رئیسجمهور و مقامات ارشد آمریکا تهدید کرده بودند اگر ترکیه کشیش آمریکایی را آزاد نکند، با تحریمهای شدید روبرو خواهد شد.
احزاب عدالت و توسعه، جمهوریخواه، حرکت ملی گرا و خوب (نیک) ترکیه با صدور بیانیهای مشترک، تحریم وزیران کشور و دادگستری این کشور را بوسیله آمریکا محکوم کردند.
در این بیانیه آمده است: «ما نمایندگان ملت ترکیه به تهدیدهای آمریکا نه میگوییم و ترکیه این حق را دارد که در چارچوب اصول بین المللی مقابله به مثل کند». وزیر خارجه ترکیه نیز در پیام توئیتری اعلام کرد: این تصمیم آمریکا بدون پاسخ نخواهد ماند.
اندرو برانسون، کشیش آمریکایی از حدود بیست سال پیش در ترکیه زندگی میکند و از دو سال قبل به اتهام همکاری با کودتاگران و جاسوسی سیاسی و نظامی در حبس خانگی بسر میبرد.
ارسال نظر