شروط ضد ایرانی پمپئو زمینه ای برای تحقق ندارند
مشاور پیشین وزارت خارجه آمریکا، شروط دوازده گانه پمپئو درباره ایران را مرتبط با حقوق حاکمیتی جمهوری اسلامی دانست و گفت این شروط هیچ زمینه ای برای تحقق ندارند.
«دنیس جت» با تاکید بر اینکه کسی باور نمی کند ایران تسلیم خواسته های آمریکا شود، افزود: شرط های دوازه گانه مطرح شده از سوی وزیر خارجه آمریکا مرتبط با حقوق حاکمیتی ایران است. آنها هیچ زمینه ای را برای تبدیل شدن به بستر مذاکره با ایران ندارند و ایران زیر بار آنها نخواهد رفت.
وی ادامه داد: اگر شما به این شرط ها نگاه کنید، به مانند تعطیلی برنامه هسته ای ایران و دسترسی به همه مراکز حساس داخل ایران یا 9 شرطی که به مسایل غیر هسته ای مرتبط هستند، متوجه می شوید که برای ایران پذیرفتنی نیستند. برای همین هم ایران با رد آنها، منتظر واکنش اروپایی ها به فشارهای آمریکاست.
** پوتین برنده سیاست های ترامپ
سفیر سابق آمریکا در پرو با اشاره به نارضایتی سران اروپا از سیاست دولت ترامپ گفت: تلاش کاخ سفید برای ایجاد اجماع برای وارد کردن فشار به ایران موفق نخواهد بود. دولت ترامپ حداکثر خواهد توانست برخی کشورهای اروپای شرقی همچون لهستان و مجارستان را با خود همراه کند اما گروه 1+4 با آن همراهی نخواهد کرد.
جت درباره پیامدهای تنش با اروپا برای موقعیت بین المللی آمریکا هم اظهار کرد: تا اینجای کار برنده اصلی سیاست ضد برجامی کاخ سفید و این تنش ها، پوتین بوده است. پوتین به دنبال بهبود جایگاه روسیه است و از هرگونه مساله و کاهش همکاری میان ایالات متحده و دیگر متحدان غربی آن، سود خواهد برد.
وی با بیان این که اختلاف میان اروپایی ها، اتحادیه اروپا و واشنگتن برای سیاست های پوتین خوب خواهد بود، ادامه داد: این مسایل، ظرفیت های ما را برای همکاری با متحدانمان در اروپا و ناتو خواهد کاست. هر اقدامی که دموکراسی های ما را هدف قرار داده و به همکاری میان دموکراسی ها ضربه بزند، به سود روسیه است.
استاد علوم سیاسی در دانشگاه دولتی پنسیلوانیا اضافه کرد: همین طور روش اعضای دولت ترامپ در گفت وگوها با کره شمالی و طرح الگوی لیبی، نشانه های نگران کننده ای از سیاست های عجیب این دولت است.
جت در پاسخ به اینکه تا چه اندازه ممکن دونالد ترامپ به صورت برنامه ریزی شده برای روسیه کار کند، گفت: واقعا این سوالی است که من جوابی برای آن ندارم. برای من روشن نیست که اینجا شاهد سیاست های احمقانه یا همدستی ترامپ و روسها هستیم. احتمالا او چندان به پیامدهای کارهایش اهمیت نمی دهد و چیزی را فراتر از سود اقتصادی نمی بیند.
وی تاکید کرد: سیاست های دونالد ترامپ به شکل سوال برانگیزی به سود تلاش های پوتین برای بازسازی جایگاه بین المللی روسیه تمام شده است که شرط های مذاکره ناشدنی وزیر خارجه آمریکا برای جمهوری اسلامی آخرین نمونه این سیاست ها هستند.
** تندروهای کاخ سفید به دنبال تغییر نظام
وی هدف دولت آمریکا از طرح شرط های دوازده گانه را افزایش فشار به ایران برای تسلیم شدن دانست و گفت: مقام های دولت آمریکا بر این باور هستند که با افزایش فشار تحریم ها، سرانجام دولت ایران به پای میز مذاکره خواهد آمد. آنها با طرح این 12 شرط می خواهند همه ناراحتی های خود را درباره ایران مطرح کرده باشند اما آنها به این بهانه که توافق هسته ای با ایران مسایل زیادی را بی پاسخ گذارده بود، از این توافق خارج شدند.
این دیپلمات پیشین آمریکا ادامه داد: از طرف دیگری بعید نیست که بعضی از اعضای تیم دولت ترامپ، با طرح خواسته های دوازده گانه به دنبال سیاست 'تغییر رژیم' باشند. بی تردید بولتون در دولت یا 'تام کاتن' در کنگره از جمله افرادی هستند که این دیدگاه را دنبال می کنند.
جت با اشاره به نتایج نامطلوب سیاست های ضد ایرانی برای آمریکا تصریح کرد: کره شمالی از نزدیک تحولات مربوط به برجام و ایران را دنبال کرده است. روشن است که مسایلی که در خصوص دیدار سران آمریکا و کره شمالی پیش آمد، مرتبط به خروج از برجام است.
وی تاکید کرد: این واکنشی به بر هم زدن توافقی است که قبلا پذیرفته شده است و طرح خواسته های گوناگونی است که تقریبا محال است محقق شود. مقام های کره شمالی به طور طبیعی با احتیاط و بدبینی بیشتری به آینده مذاکره با ایالات متحده می نگرند.
مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا در دوشنبه گذشته استراتژی جدید دولت ترامپ در قبال ایران پس از خروج از توافق هسته ای را مطرح و 12 شرط را برای ایران اعلام کرد.
این اظهارات با واکنش تند مقام های جمهوری اسلامی ایران مواجه شد و کارشناسان مسایل بین الملل هم معتقدند که شروط مطرح شده، آمال تندروهای کاخ سفید است و قابل اجرا نخواهد بود.
ارسال نظر