4 نامزد مطرح پست نخست وزیری عراق
رسانه ها و کارشناسان عراق، تاکنون براساس رایزنی های اولیه ای که بین احزاب بزرگ این کشور صورت گرفته، نام 4 نامزد برجسته را برای تصدی پست نخست وزیری دولت آینده عراق مطرح کرده اند.
این 4 نفر 'حیدر العبادی' نخست وزیر سابق از حزب الدعوه اسلامی، 'عبدالحسین عبطان' وزیر ورزش و جوانان سابق از جریان حکمت ملی، 'علی الدوای' استاندار سابق میسان از جریان صدر و 'عادل عبدالمهدی' وزیر سابق نفت و عضو سابق مجلس اعلای اسلامی عراق هستند.
مقتدا صدر رهبر جریان صدر و حامی فهرست انتخاباتی 'سائرون' (متشکل از صدری ها و جریان های لیبرال – دمکرات و کمونیست ها) به مدت کوتاهی قبل از شروع رای گیری در 22 اردیبهشت ماه گذشته، نام 'علی الدوای' را به عنوان گزینه مناسب برای پست نخست وزیری آینده عراق مطرح کرده بود.
تماس امروز سه شنبه حیدر العبادی نخست وزیر و رهبر فهرست انتخاباتی 'النصر' با مقتدا صدر و تبریک گفتن به وی به خاطر پیروزی فهرست انتخاباتی سائرون در انتخابات پارلمانی این کشور، باعث شده است که برخی العبادی را بیشترین شانس ممکن برای تصدی پست نخست وزیری بدانند.
نبود هرگونه وتوی بین المللی یا منطقه ای و حتی داخلی علیه شخص العبادی باعث شده است که بسیاری او را بهترین گزینه برای تصدی مجدد این پست مهم بدانند.
مقتدا صدر چندی قبل از انتخابات پارلمانی این کشور، در اظهاراتی به رسانه های بومی عراق گفته بود که از حیدر العبادی درصورت نامزد شدن مجدد برای پست نخست وزیری، حمایت می کند.
'صلاح العبیدی' سخنگوی مقتدا صدر در اظهاراتی که امروز سه شنبه در خبرگزاری 'بغداد الیوم' منتشر شده گفته است که صدری ها، نامزد مشخصی برای تصدی پست نخست وزیری ندارند و اگر العبادی بخواهد مجدد برای این پست کاندیدا شود، مشروط به شروطی از وی حمایت می کنند.
مبارزه با فساد اداری و مالی و انتخاب وزیران کابینه از شخصیت های تکنوکرات مستقل مهمترین شروطی است که العبیدی به عنوان شروط صدری ها برای کاندیدای نخست وزیری مطرح کرده است.
از طرفی برخی سایت های خبری عراقی امروز به نقل از منابع نزدیک به سید عمار حکیم رییس جریان حکمت ملی نوشتند که عمار حکیم از نوری المالکی رهبر ائتلاف دولت قانون و هادی العامری رییس فهرست انتخاباتی الفتح خواسته است که برای هیچ پست اجرایی یا قانونگذاری خود را کاندیدا نکنند.
براساس این خبر که در سایت خبری 'اسرار' منتشر شده، عمار حکیم به آنها گفته است که نتائج انتخابات 22 اردیبهشت ماه نشان داد که مردم عراق قدردان جانفشانی ها و خدمات آنها در طول 15 سال گذشته هستند اما در عین حال نمی خواهند این خدمتگزاری ها، -به گفته وی - بهانه ای برای کسب امتیازات بلند مدت باشد.
این سایت نوشته است که طبق برخی گزارش ها، نام عبدالحسین عبطان وزیر جوانان و ورزش به عنوان یکی از نامزدهای تصدی پست نخست وزیری در کنار علی الدوای در حال حاضر مطرح است.
از طرفی گفته می شود نوری المالکی رهبر ائتلاف دولت قانون در صدد تشکیل یک ائتلاف سیاسی به منظور تشکیل دولت آینده بدون حضور ائتلاف سائرون (مورد حمایت مقتدا صدر) است.
طبق این گزارش یکی از نامزدهای مطرح برای پست نخست وزیری در این ائتلاف سیاسی جدید، عادل عبدالمهدی است.
غیر از این 4 نفر برخی از اسامی دیگر نیز برای تصدی پست نخست وزیری عراق مطرح شده که شاید نام 'ایاد علاوی' رهبر فهرست انتخابی 'الوطنیه' مهمترین چهره باشد اما کارشناسان، شانس او را برای رسیدن به این پست پایین می دانند.
فهرست های بزرگ پیروز انتخابات بر اساس شمارش اولیه به ترتیب سائرون (مقتدا صدر) با 54 کرسی، الفتح (هادی العامری) با 47 کرسی، النصر (حیدر العبادی) با 43 کرسی، دولت قانون (نوری المالکی) با 25 کرسی، الوطنیه (ایاد علاوی) با 22 کرسی و جریان حکمت (سید عمار حکیم) با 19 کرسی و القرار (اسامه النجیفی) با 13 کرسی هستند.
کارشناسان معتقدند که نوع ائتلاف سیاسی که قرار است از رایزنی های جاری بین رهبران سیاسی عراق شکل بگیرد در تعیین کاندیدایی که قرار است متصدی پست نخست وزیری شود تعیین کننده است.
در حال حاضر همه فهرست های بزرگ انتخاباتی به دنبال تشکیل یک ائتلاف سیاسی متشکل از حداقل 165 کرسی از مجموع 329 کرسی پارلمان هستند که به موجب آن به عنوان بزرگترین فراکسیون پارلمان، می توانند دولت آینده را تشکیل دهند.
پارلمان در عراق از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا از طریق آن رییس جمهور، نخست وزیر و رییس پارلمان انتخاب می شود و پارلمان همچنین مسوول اعطای رای اعتماد به وزیران دولت جدید و حتی مدیران کل وزارتخانه هاست.
ارسال نظر