وظیفه سیاستمداران اتحادیه اروپا، تسهیل تجارت با ایران است
وزیر اقتصاد جمهوری بلغارستان گفت: فعالان اقتصادی اروپا تمایل دارند با ایران کار کنند و در مقابل، فعالان اقتصادی ایران نیز خواهان همکاری با اروپا هستند؛ بنابراین سیاستمداران باید شرایط را برای تسهیل تجارت فراهم کنند.
«امیل کارانیکوف» (Emil Karanikolov) که کشورش ریاست دوره ای اتحادیه اروپا را به عهده دارد، در جریان سفر خود به ایران، با «اسحاق جهانگیری» معاون اول رئیس جمهوری، «مسعود کرباسیان» وزیر امور اقتصادی و دارایی، «بیژن زنگنه» وزیر نفت و «عباس آخوندی» وزیر راه و شهرسازی دیدار کرد و علاوه بر این دیدارها، در همایش تجاری ایران و بلغارستان شرکت کرد.
وزیر اقتصاد بلغارستان در همه این دیدارها و نشست ها، جمهوری اسلامی ایران را شریک راهبردی کشور خود و اتحادیه اروپا عنوان کرد و تصریح کرد که بلغارستان همه مساعی خود را برای پیشبرد روابط دو کشور بکار خواهد بست.
وی معتقد است: «این سفر با توجه به جایگاه بلغارستان به عنوان رییس دوره ای اتحادیه اروپا و مسئولیت من به عنوان رییس شورای تجارت خارجی و شورای رقابت اتحادیه اروپا، نشانه بارزی است که اتحادیه اروپا ایران را یکی از شریکان اصلی خود می داند».
خبرنگار اقتصادی ایرنا در این ارتباط امروز (دوشنبه) با «امیل کارانیکوف» وزیر اقتصاد بلغارستان گفت و گو کرد که متن کامل این گفت و گو به شرح زیر است.
*ایرنا: شما در همه اظهار نظرهایتان اعلام کردید که سیاست دولت بلغارستان - به عنوان رئیس دوره ای اتحادیه اروپا - گسترش همکاری با ایران است، در شرایطی که آمریکا از برجام خارج شده است، آیا سایر کشورهای اروپایی نیز رویکردی مانند بلغارستان را دنبال می کنند؟
**وزیر اقتصاد بلغارستان: ایران اکنون همکار راهبردی کشورهای عضو اتحادیه اروپا از جمله بلغارستان است و در مقابل، دولت بلغارستان نیز خود را همکار و دوست ایران می داند؛ ما این رویکرد را تاکنون در روابط خود با ایران نشان داده ایم و در آینده نیز نشان خواهیم داد. چرا که معتقدیم دوست باید نه فقط در روزگار خوش، بلکه در روزگار سخت هم دوست بماند.
در این زمینه، اتحادیه اروپا برای تصمیم گیری در زمینه روابط خود با ایران، 17می (27 اردیبهشت) نشستی را در بالاترین سطح برگزار خواهد کرد.
موضوع ایران جزو دستور کار این نشست نبود اما اکنون در دستور کار قرار گرفته است که نشان دهنده اراده اتحادیه اروپا برای دستیابی به تصمیمی مشترک در مورد ایران است.
من شخصاً امیدوار هستم که نشست «17 می»، نتیجه ای مثبت داشته باشد.
*ایرنا: بیش از 2 سال از اجرایی شدن برجام می گذرد اما کماکان روابط تجاری و بانکی ایران و اتحادیه اروپا به طور کامل تسهیل نشده است؛ به نظر شما چه موانعی در این ارتباط وجود دارد و چه اقداماتی باید انجام شود؟
**وزیر اقتصاد بلغارستان: بر اساس آمارهای گمرکی، حجم مبادلات تجاری ایران و بلغارستان در سال 2017 در مقایسه با سال 2016 بیش از 14 درصد افزایش یافته و بنابراین روابط رو به گسترش است.
با این حال، اساسی ترین مشکلی که در روابط اقتصادی ایران و اتحادیه اروپا وجود دارد، نبود یک مکانیسم برای پرداخت هاست که باید ایجاد شود؛ بدون چنین مکانیسمی کسب و کار بسیار سخت انجام می شود؛ به همین سبب، هم اتحادیه اروپا هم دولت ایران به دنبال ایجاد چنین ساز و کاری هستند تا به اولویت نخست دو طرف که تسهیل تجارت است، دست یابند.
در این شرایط، وظیفه سیاستمداران در اتحادیه اروپا و ایران، ایجاد بهترین شرایط برای فعالان اقتصادی است. بلغارستان به دنبال اخذ تصمیمی در این زمینه است اما نظر شخصی من این است که هر کشور عضو اتحادیه اروپا نباید به دنبال تصمیم خودش باشد؛ باید کل اتحادیه اروپا یک تصمیم مشترک اخذ کند.
دستیابی به یک تصمیم مشترک در کل اتحادیه اروپا، روابط فعالان اقتصادی دو طرف را تضمین می کند و باعث می شود فعالان اقتصادی ایرانی بتوانند از منافع و حقوقی که فعالان اقتصادی اروپا از آن بهره مند هستند، برخوردار شوند.
فعالان اقتصادی اروپا تمایل دارند با ایران کار کنند و در مقابل، فعالان اقتصادی ایران نیز تمایل دارد با آنها کار کنند؛ در این شرایط، سیاستمداران دو طرف باید شرایط را برای این همکاری ها فراهم کنند. در این ارتباط به دوست خود «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران تبریک می گویم که در این راستا فعالانه کار می کند.
*ایرنا: در تصمیم گیری 17 می، اتحادیه اروپا چقدر مستقل از آمریکا می توانند تصمیم گیری کند؟
**وزیر اقتصاد بلغارستان: اتحادیه اروپا یک اجتماع است که در درجه نخست از منافع اتحادیه دفاع می کند. سیاست اتحادیه اروپا دستیابی به تصمیمی دسته جمعی برای تشویق فعالان اقتصادی خود در جهت توسعه تجارت است؛ در این زمینه، سه اصل اساسی اتحادیه اروپا یعنی «تجارت آزاد»، «عمومیت» و «شفافیت» مورد تاکید خواهد بود.
مصاحبه از اسماعیل داودی
اقتصام**9189**2025
ارسال نظر