وضعیتی آشفته در کاخ سفید
دنیس جت روز نتیجه دیدار امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه از واشنگتن را برای حفظ برجام پیش بینی ناپذیر دانست و افزود: تصمیم رییس جمهوری آمریکا برای خروج از برجام پیامی بد برای کره شمالی خواهد داشت که رهبران آن به دقت تحولات مربوط به برجام را زیر نظر دارند.
مشاور پیشین وزارت خارجه آمریکا وضعیت کاخ سفید را آشفته دانست و گفت: فکر نمی کنم اروپایی ها آماده باشند که از تصمیم احتمالی ترامپ درباره برجام پیروی کنند؛ چرا که او را اعتمادناپذیر می دانند.
دنیس جت روز نتیجه دیدار امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه از واشنگتن را برای حفظ برجام پیش بینی ناپذیر دانست و افزود: تصمیم رییس جمهوری آمریکا برای خروج از برجام پیامی بد برای کره شمالی خواهد داشت که رهبران آن به دقت تحولات مربوط به برجام را زیر نظر دارند.
دنیس جت تصریح کرد: ترامپ از هیچ چارچوب یا دیدگاه مشخصی برای سیاستگذاری پیروی نمی کند و برای همین به دشواری می توان گفت که نتایج دیدار رییس جمهوری فرانسه با وی درباره توافق هسته ای چه خواهد بود.
** ترامپ برجام را نخوانده است
سفیر اسبق آمریکا در پرو درباره تلاش مکرون برای تغییر موضع ضد برجامی همتای آمریکایی اش گفت: دشوار بتوان موضع ترامپ و نتایج دیدار مکرون را پیش بینی کرد. پرسشی که مطرح هست این است که مکرون با چه پیشنهادی به آمریکا آمده است.
جت اضافه کرد: آیا آنها با برخی پیشنهادهای ظاهری به دنبال راضی کردن ترامپ هستند؟ ترامپ گفته است که بندهای غروب باید اصلاح شده و محدودیت های هسته ای ایران در برجام همیشگی باشد. همچنین وی به دنبال طرح موضوع موشک های بالستیک ایران است.
وی ادامه داد: به باور من یک نکته کاملا مشخص، این است که ترامپ اصلا درباره محتوای این قراردادها بی اطلاع است. وی محتوای قوانین و قراردادهایی را که امضا می کند نمی خواند. نمونه آن طرح قانون مالیاتی است که امضا کرده است. اساسا او دنبال فرصت است که خود را پیروز یک موضوع نشان دهد.
مشاور پیشین وزارتخارجه آمریکا اضافه کرد: برای همین اگر مکرون پیشنهادهایی در چند زمینه بدهد که ترامپ پسند باشد، این احتمال وجود دارد که در زمینه برجام به توافقی برسند.
** اروپایی ها نمی دانند ترامپ چه می خواهد
استاد روابط بین الملل در دانشگاه دولتی پنسیلوانیا، گزینه های اروپا برای حفظ برجام را سخت و پیچیده دانست و گفت: در داخل اروپایی ها بحثی مطرح است که با سیاست های ترامپ درباره برجام چگونه باید روبرو شد. با توجه به تعیین جان بولتون به سمت مشاور امنیت ملی و پیشنهاد مایک پومپئو برای وزارت خارجه، وضعیت برای اروپایی ها دشوارتر است.
جت افزود: برخی کشورهای اروپایی تردید جدی دارند که تحریم های ضد ایرانی تازه بتواند ترامپ را درباره برجام راضی کند. آنها نمی دانند که ترامپ چه تصمیمی می خواهد بگیرد و هدفش اصلا چی هست. آنها با شخصی در کاخ سفید روبرو هستند که هنوز در فضای شعارهای انتخاباتی به سر می برد. اروپایی ها چاره ای جز اجرای برجام نخواهند داشت و از سوی دیگر پاسخ ایران را به تصمیم ترامپ درباره برجام زیر نظر خواهند داشت.
** وضعیتی آشفته در کاخ سفید
این مشاور پیشین وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سوالی درباره تاثیر گذاری احتمالی کنگره آمریکا درباره سیاست برجامی کاخ سفید اشاره کرده و افزود: در عین حال باید توجه کرد که کنگره نیز در این میان نقش خواهد داشت. علاوه بر اروپایی ها، ترامپ از کنگره خواسته است که طرحی برای برجام بدهد. تیم ترامپ اکنون درباره تصمیم رییس جمهوری آمریکا در 12 مه با کنگره در حال گفت وگو است تا نظر آنها را دریابد.
جت در پاسخ به اینکه تا چه اندازه به نقش و توان رهبران دو حزب در کنگره آمریکا درباره برجام خوشبین است، گفت: نمی توان گفت خوشبین هستم. رییس جمهور است که در 12 مه تصمیم نهایی را خواهد گرفت و نمی توان گفت تا چه اندازه کنگره می تواند بر آن تاثیر داشته باشد.
وی افزود: کنگره از یک طرف می خواهد که حرفش را درباره توافق بزند و از طرف دیگر هم نمی خواهد مسئول سرنوشت آن شناخته شود. ترامپ هم به نظر می رسد که نمی خواهد مسئول سقوط برجام شناخته شود.
این دیپلمات سابق، مساله اصلی سیاست خارجی آمریکا را شخص ترامپ دانست و گفت: جای تاسف دارد که فرد خردمند موجود در کاخ سفید ژنرال متیس است که به 'سگ دیوانه' شهرت دارد. ترامپ وضعیتی آشفته در کاخ سفید ایجاد کرده است و برای همین هم من فکر نمی کنم اروپایی ها آماده باشند که از تصمیم آینده ترامپ درباره برجام پیروی کنند؛ چراکه او را غیر قابل اعتماد می دانند.
** کره شمالی نگران قابل اعتماد بودن آمریکاست
این دیپلمات پیشین آمریکایی در پاسخ به سوال ایرنا درباره چشم اندازه گفتگوهای ترامپ و رهبر کره شمالی در صورت زیرپا گذاشتن برجام از سوی آمریکا تصریح کرد: مقام های کره شمالی یکی از طرف هایی هستند که تحولات مربوط به برجام را زیر نظر دارند. طبیعتا آنها از خود می پرسند اگر ما با ترامپ مذاکره کرده و به توافق برسیم، جانشینش به آن پایبند خواهد بود؟ به عبارت دیگر مساله قابل اعتماد بودن آمریکا خواهد بود.
جت تصریح کرد: خروج از برجام، پیام بسیار بدی به کره شمالی خواهد بود. مقام های کره شمالی به هر سویی که بروند، این نگرانی را خواهند داشت که آیا آمریکا به توافق پایبند خواهند ماند؟ آنها کارهایی را قاعدتا اجرا خواهند کرد که بتوانند بعدا به راحتی در صورت نیاز معکوسش کنند. از جمله درباره ذخایر بمب های هسته ای، آنها این موضوع را در نظر خواهند داشت.
وی خاطرنشان کرد: کره شمالی به سادگی از کلاهک های هسته ای خود دست بر نخواند داشت، هرچند شاید توقف آزمایش های هسته ای را در نظر بگیرد.
ارسال نظر