ترامپ: کره شمالی با غیرهستهای شدن موافقت کرده است
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا شب گذشته در واکنش به اظهارات یکی از مجریان شبکه تلویزیونی انبیسی درباره موافقت آمریکا با دیدار سران واشنگتن و پیونگیانگ و زیر سئوال بردن این اقدام، در پیامی توئیتری به وی حمله کرد و تأکید کرد که ایالات متحده از هیچ چیزی کوتاه نیامده و اینکه کره شمالی نیز با غیرهستهای شدن [خلع سلاح هستهای] موافقت کرده است.
ترامپ میگوید که در ماجرای توافق برای دیدار با رهبر کره شمالی به موفقیتهای بزرگی دست یافته است، اما از سوی دیگر ماجرا، ترامپ با این کار در مقابل پیونگیانگ عملا از چهچیزهایی کوتاه آمده است؟
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا شب گذشته در واکنش به اظهارات یکی از مجریان شبکه تلویزیونی انبیسی درباره موافقت آمریکا با دیدار سران واشنگتن و پیونگیانگ و زیر سئوال بردن این اقدام، در پیامی توئیتری به وی حمله کرد و تأکید کرد که ایالات متحده از هیچ چیزی کوتاه نیامده و اینکه کره شمالی نیز با غیرهستهای شدن [خلع سلاح هستهای] موافقت کرده است.
اما بررسیهای دقیقتر برخی رسانههای آمریکا نشان میدهد که واقعیت کمی متفاوت است و پس از توافق برای برگزاری نشست سران دو کشور، دولت آمریکا در مقابل کره شمالی دستکم از دو مسئله مهم صرفنظر کرده و آنها را نادیده گرفته است.
وبگاه کوارتز در تحلیلی از این ماجرا نوشت، کره شمالی برای مدتها - بدون اینکه به موفقیتی برسد - خواهان برگزاری نشستی با رئیس جمهور مستقر آمریکا بود، زیرا این امر موجب مشروعیتبخشی به نظام حاکم بر این کشور میشد. اما در مقابل ایالات متحده هرگز حاضر به شناسایی دیپلماتیک کره شمالی نبوده است. در واقع از نظر فنی دو کشور آمریکا و کره شمالی همچنان در جنگ به سر میبرند که ریشه در جنگ سالهای 1950 تا 1953 شبهجزیره کره دارد که نهایتا نه به یک توافق صلح بلکه تنها به یک آتشبس ختم شده است.
بر این اساس، موافقت ماه گذشته ترامپ برای دیدار با کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی، یک موفقیت بزرگ برای پیونگیانگ بود - زیرا برای برگزاری این نشست، ایالات متحده احتمالا با دیدارهای دیپلماتیک سطح پایینتر برای تدارک مقدمات این نشست موافقت خواهد کرد و از این طریق کره شمالی میتواند به مشروعیت دیپلماتیکی که به دنبالش بوده است، دست یابد.
کره شمالی برای مدتها بر این باور بود که با توسعه و نمایش قدرت هستهایاش، ایالات متحده چاره دیگری جز موافقت با برگزاری یک نشست سطح بالا باقی نمیماند. در شرایطی که هنوز درباره توان پرتاب کلاهک هستهای از سوی کره شمالی شک و تردیدهایی وجود دارد، اعلام این مسئله از سوی کیم جونگ اون که کره شمالی «نهایتا آرمان تاریخی بزرگ این کشور در تکمیل قدرت هستهای دولت را تحقق بخشیده است»، ترامپ را وادار کرد که با برگزاری این نشست موافقت کند، مسئلهای که یک پیروزی آشکار برای پیونگیانگ بود.
اما مسئله دوم، دستیابی کره شمالی به تسلیحات هستهای است.
ترامپ در توئیت شب گذشته خود گفته بود که کره شمالی پس از اعلام چند روز پیش رهبر این کشور که آزمایش تسلیحات هستهای و موشکهای بالستیک بینقارهای را متوقف خواهد کرد، با «غیرهستهایشدن [خلع سلاح هستهای] موافقت کرده است». وی در توئیتی گفته بود که این تحول «خبر خیلی خوبی» است.
اما به نوشته کوارتز، بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که کیم جونگ اون هرگز دست از تسلیحات هستهای خود بر نخواهد داشت، زیرا آنها بخشی ضروری از بقای نظام وی هستند. به گفته این تحلیلگران موافقت کره شمالی با تعلیق فعالیتهای هستهای - که بتواند بعدها این فعالیتها را از سر بگیرد - در مقابل امتیازهای اقتصادی یکی از بخشهای بهخوبی طراحیشده بازی کره شمالی است.
خبرگزاری رسمی کره شمالی به نقل از رهبر این کشور گزارش داده بود که این کشور «هرگز از سلاحهای هستهای استفاده نخواهد کرد و تسلیحات هستهای یا فناوری هستهای را تحت هیچشرایطی [به دیگران] منتقل نمیکند، مگر اینکه یک تهدید هستهای یا اقدامات تحریکآمیز هستهای» علیه آن وجود داشته باشد.
به نوشته کوارتز، این سخنان اصلا به مانند برنامهریزی یک کشور برای کوتاه آمدن و رها کردن تسلیحات هستهای نیست، مسئلهای که به گفته خبرگزاری رسمی کره شمالی «یک شمشیر ارزشمند قدرتمند» است که از طریق کار سخت و عزم جزم مردم کره شمالی به دست آمده است. به نوشته این خبرگزاری، این کشور با این شمشیر هماکنون بر «ساختن یک اقتصاد سوسیالیستی قدرتمند و بهبود استانداردهای زندگی مردم» تمرکز میکند.
برخی تحلیلها نشان میدهد که طی دیدار احتمالی سران ایالات متحده و کره شمالی، پیونگیانگ احتمالا بر سر برخی مسائل و مراحلی طولانیمدت برای کاهش قابلیتهای هستهای خود اصرار خواهد ورزید - و حتی اگر نهایتا چنین چیزی - کاهش قابلیتهای هستهای - رخ دهد، این کشور «شمشیر ارزشمند [هستهای]» خود را حفظ خواهد کرد.
کوارتز در انتهای گزارش خود نوشت، تصمیم کره شمالی برای از بین بردن سایت آزمایش هستهایاش، احتمالا بیش از هرچیزی علتی سیاسی دارد - هرچند این سایت پس از 6 آزمایش هستهای طی سالیان متمادی، برای هرگونه استفاده دیگری ناایمن و خیلی بیثبات است.
ارسال نظر