تغییرات در وزارت امور خارجه نشانه عزم ترامپ برای تغییر برجام است
شبکه سی ان ان امروز در گزارشی با اشاره به عزل و نصب های اخیر ترامپ، تغییرات در وزارت امور خارجه را نشانه عزم رئیس جمهوری آمریکا برای سخت گیری علیه ایران و فشار بیشتر برای تغییر برجام دانست.
سی ان ان نوشت: مقام های آمریکایی روز جمعه در وین به متحدین اروپایی خود فشار آوردند تا تغییراتی در توافق هسته ای اعمال شود. ناظران تحولات ایران، تحلیلگران و دیپلمات ها تا حدی مطمئنند که اوضاع به چه سمت و سویی پیش خواهد رفت.
تا 12 مه که ترامپ تعلیق تحریم های آمریکا علیه ایران را تمدید کند، متحدان آمریکا فرصت دارند تا در برجام تغییراتی اعمال نموده و کاستی های مورد نظر وی را برطرف سازند.
ایران و متحدان اروپایی آمریکا و دیگر امضاکنندگان توافق هسته ای با این اقدام مخالفند. با این حال مقام های دولت ترامپ گفته اند که اگر وی به آنچه مورد نظرش است دست نیابد با خیالی آسوده از برجام خارج خواهد شد.
سی ان ان نوشت: لغو برجام منتقدان آن در واشنگتن و خاورمیانه را به هیجان خواهد آورد ولی روابط با اروپا دچار آشفتگی شده و موجب ناامیدی فرماندهان نظامی آمریکا می شود که این توافق به سود منافع امنیت ملی آمریکا می دانند.
به گفته تحلیلگران، خروج از توافق نه تنها از اعتبار آمریکا می کاهد، بلکه بر ادعای ایران در مورد غیرقابل اعتماد بودن آمریکا صحه می گذارد. این اقدام از سوی دیگر مهمترین اولویت سیاست خارجی آمریکا که وادار ساختن کره شمالی به کنار گذاشتن برنامه هسته ای اش باشد را پیچیده می سازد.
جیمز کارافانو معاون بخش سیاست خارجی بنیاد هریتج به سی ان ان گفت که ترامپ اهمیتی به پیامدهای تصمیم خود نمی دهد و افزود: رئیس جمهوری تصمیم خود را گرفته است؛ یا به خواسته اش از اروپایی ها دست می یابد یا اینکه (از برجام) کنار می کشد.
احمد مجیدیار از پژوهشگران موسسه خاورمیانه نیز گفت: رفتن تیلرسون و انتصاب پمپئو آشکار می سازد که دولت ترامپ توافق ایران را که هم اکنون نیز به مویی بند است لغو خواهد کرد.
برایان هوک مدیر برنامه ریزی سیاسی وزارت امور خارجه که سرپرستی هیأت آمریکایی در وین را بر عهده داشت، گفت: می توان در چهارچوب توافق هسته ای به نحو سختگیرانه ای آن را اجرا کرد و در همین حال بر تمامی موضوعات خارج از برنامه هسته ای ایران که شامل گستره و میزان تهدیدهای ایران می شود تمرکز کرد.
به گفته هوک دغدغه های خارج از توافق آمریکا شامل موشک های بالستیک ایران، حضور آن در لبنان، حمایت از حزب الله، حملات سایبری، تجاوزات دریایی آن و سپاه پاسداران است که به گفته آمریکا در پس ناآرامی های خاورمیانه قرار دارد.
مقام های اروپایی به سی ان ان گفتند که همان نگرانی های آمریکا را دارند و به خصوص در مورد نحوه برخورد با موشک های بالستیک ایران با آمریکا به پیشرفت دست یافته اند.
یک دیپلمات اروپایی گفت: در بسیاری از مسائل مواضع نزدیکی داریم. با این حال این دیپلمات الحاقیه برجام را خط قرمزدانست و تاکید کرد: مذاکره مجدد در مورد برجام ما را در موضع دشواری در قبال سایر مسائل قرار می دهد.
یک دیپلمات اروپایی دیگر نیز گفت گه شش کشور عضو برجام به دنبال راهی هستند که توافق از اساس تضعیف نشود. این دیپلمات نیز افزود که اروپا برجام را بازبینی و تغییر نخواهد داد.
یک مقام آمریکایی در این زمینه گفت: این اقدام (تغییر برجام) پیامدهای گسترده ای برای شرکای ما، اعتبار ما، (مذاکره با) کره شمالی خواهد داشت و بر موضع ایران که آمریکاغیرقابل اعتماد است صحه می گذارد.
اگر ترامپ تمدید تعلیق تحریم ها را امضا نکند، تحریم های آمریکا دوباره اعمال می شوند و آمریکا با این حرکت مفاد برجام را نقض خواهد کرد. این مقام آمریکایی افزود: گمان می کنم که اروپا از تحریم های ما به سازمان تجارت جهانی شکایت خواهد کرد و این تحریم ها روسیه و چین و دیگر کشورها را نیز هدف قرار خواهد داد.
به نوشته سی ان ان، ترامپ با جان بولتون سفیر پیشین آمریکا در سازمان ملل و حامی ترک توافق و تغییر رژیم ایران مشورت کرده و شایع است که بولتون نامزد مشاور امنیت ملی ترامپ می باشد.
ارسال نظر