آمریکا قطر را برای کاهش روابط با ایران تحت فشار قرار می دهد
استاد دانشگاه آلاباما امریکا معتقد است که کاهش روابط قطر با ایران نتیجه احتمالی نشست ماه می کشورهای حوزه خلیج فارس بوده و آمریکا از قدرت خود جهت تسلیم دوحه استفاده خواهد کرد.
قرار است یک نشست میان مقامات کشورهای حوزه خلیج فارس و قطر و آمریکا در ماه می در کمپ دیوید با هدف حل و فصل بحران میان آنها برگزار شود.
شیخ «تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر در ماه می بنا به دعوت «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا به واشنگتن سفر خواهد کرد. هم زمان «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان و «محمد بن زاید» ولیعهد ابوظبی نیز به آمریکا سفر می کنند و قرار است نشستی میان آنها در کمپ دیوید برگزار شود.
پیشتر «رکس تیلرسون» وزیر خارجه آمریکا اعلام کرده بود که پیامدهای منفی بحران منطقه خلیج فارس تنها به کشورهای عربی منحصر نشده و آمریکا را نیز دربرگرفته است.
لازم به ذکر است که چهار کشور عربستان، امارات، بحرین و مصر از چند ماه گذشته قطر را به حمایت از تروریسم متهم کرده و روابط دیپلماتیک خود را با این کشور به کلی قطع کردهاند.
در این راستا خبرنگار مهر گفتگویی با پروفسور «نادر انتصار» رئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آلاباما آمریکا تنظیم نموده که در ادامه می آید.
*قرار است نشستی با حضور امیر قطر، ولیعهد عربستان و ولیعهد امارات در ماه می در آمریکا در خصوص بحران قطر برگزار شود. آیا این نشست به معنای رفع مشکلات میان این کشورها با قطر است؟
نه لزوما. این نشست طراحی شده تا اولین گام برای سنجش روش هایی باشد که با استفاده از آنها بحران قطر می تواند حل شود. البته دولت ترامپ در این نشست منافع آمریکا را تعقیب نموده و سعی می کند مذاکرات را به نحوی کنترل کند که منافع آمریکا حفظ و تقویت شود.
*«رکس تیلرسون» وزیر خارجه آمریکا اعلام کرده بود که پیامدهای منفی بحران منطقه خلیج فارس تنها به کشورهای عربی منحصر نشده و آمریکا را نیز دربرگرفته است، آمریکا چه ضرری از این بحران می بیند؟
اساسا تیلرسون به تضعیف بلوک عرب علیه ایران و کاهش نفوذ آهنین واشنگتن در تحولات منطقه خلیج فارس اشاره می کرد. نگرانی اصلی دولت ترامپ چگونگی تضعیف ایران و در نهایت تغییر حکومت در ایران است. هر چیزی که مانع رسیدن واشنگتن به هدفش در ارتباط با ایران شود، به عنوان یک ضرر برای سیاست های منطقه ای ترامپ در منطقه خلیج فارس قلمداد می شود.
*«محمد بن عبدالرحمان آل ثانی» وزیر خارجه قطر گفت که دوحه آماده شرکت در این نشست است اما وی اعلام کرده که قطر حاضر نیست به شرایط اعلام شده تن دهد و خواستار حل بحران بر اساس برابری میان کشورها شده است، با این وجود آیا بحران قطر قابل حل هست؟
اگر ۱۳ شرطی که عربستان سعودی و متحدان آن در جولای ۲۰۱۳ اعلام کردند شروط غیر قابل مذاکره باشد، بحران قطر حل نخواهد شد. با این وجود اگر کشورهای عرب به رهبری عربستان با قطر بر اساس اصل برابری رفتار نموده و از نوع رفتار با قطر به عنوان یک فرزند خودسر که نیاز به تنبیه دارد دست بردارند، بحران قطر ممکن است قابل حل باشد.
*قطر ممکن است در خصوص کدام یک از شروط ۱۳ گانه اعلام شده از سوی عربستان و هم پیمانانش کوتاه بیاید؟
عربستان سعودی یا به طور خاص محمد بن سلمان از روی تعصب با ایران رفتار می کند. بنابراین من فکر می کنم اولین شرط از شروط ۱۳ گانه یعنی کاهش روابط قطر با ایران و تنظیم این روابط در امتداد خطوط روابط امارات با عربستان، همانطور که توسط محمد بن سلمان دیکته شده است، مهمترین امتیازی خواهد بود که قطر به عربستان واگذار می کند. اینجا دقیقا همان جایی است که دستان سنگین دولت ترامپ مورد استفاده قرار خواهد گرفت تا قطر را مجبور کند موضع خود را تغییر داده و تسلیم شود.
ارسال نظر